Користувачі соцмереж повідомляють про роздачу продуктових пакетів депутатом Київради від «Батьківщини» Ігорем Галайчуком. Анонімність першоджерела і кампанія з  поширення повідомлення в соцмережах дають підстави говорити про його можливу фейковість. Представник депутата запевняє, що Галайчук допомагає доправляти соціальні набори для киян в рамках міської бюджетної програми. В Управлінні праці та соцзахисту Голосіївської РДА, яке відповідальне за її реалізацію, можливість такої співпраці заперечують.

В соціальних мережах спостерігачі ОПОРИ зафіксували повідомлення про нібито роздачу депутатом Київської міської ради від ВО «Батьківщина» Ігорем Галайчуком продуктових пакетів. Вперше інформація про це з’явилась на сторінці Twitter-користувача chemodanov_di 8 грудня о 01:31. У повідомленні йдеться, що один з таких пакетів отримала його матір. «Місцевий депутат на Теремках скуповує «душі» пенсіонерів», – написав chemodanov_di  на своїй сторінці й проілюстрував повідомлення знімком консервів, олії та круп на фоні брендового пакету «Батьківщини».

11 12 2018 Kyiv dopomoha vid deputata

У телефонному коментарі ОПОРІ автор Twitter-акаунту підтвердив викладену в соцмережі інформацію, однак відмовився повідомити своє прізвище. За його словами, замість матері за попереднім записом і з її паспортом продуктовий пакет отримала її подруга. Крім того, Twitter-користувач chemodanov_di опублікував нібито скріншот повідомлення з «Фейсбук»-сторінки Галайчука, в якому йшлося про роздачу 200 передноворічних продуктових наборів малозабезпеченим мешканцям. Зараз таке повідомлення на сторінці депутата відсутнє.

11 12 2018 Kyiv dopomoha vid deputata2

Водночас експерти ОПОРИ зафіксували кампанію цілеспрямованого поширення згаданого знімку в соцмережах. Цей факт, а також анонімність першоджерела дають підстави говорити про можливу фейковість повідомлення. Тенденції останніх місяців, а також попередніх виборчих кампаній свідчать, що фейкові повідомлення можуть використовуватися, як виборча технологія для очорнення репутації суб’єктів виборчого процесу.

«Фейкові повідомлення справді періодично з’являються у виборчий та передвиборчий періоди. Найчастіше йдеться не про повністю вигадану інформацію, а про її перекручення, перебільшення, різноманітні маніпулятивні тлумачення. Ми фіксуємо велику кількість чорного піару. Водночас в авторитетні медіа й теленовини він зазвичай не потрапляє. Переважно чорний піар поширюють через так звані ресурси-«зливні бачки», проросійські видання, а також соцмережі. Ці технології є доволі ефективними. З другого боку, інформаційний простір в Україні фрагментований, а аудиторії дуже різні. З огляду на це важко припустити, щоб якесь фейкове повідомлення суттєвим чином вплинуло на загальні електоральні тенденції. Порада журналістам, а також споживачам інформації, в цьому контексті може бути лише одна – перевіряти інформацію», – розповідає експерт організації «Детектор медіа» Отар Довженко.

З метою перевірки й уточнення поширеної в соцмережах інформації ОПОРА звернулась до громадської приймальні депутата Київради Ігоря Галайчука. Його помічник Андрій Прошинський підтвердив, що соціальні пакети депутат роздає вже протягом двох років.

«Це жодним чином не пов’язано ні з виборами, ні з партією «Батьківщина» чи Юлією Тимошенко. Продуктові пакети малозабезпеченим безробітним пенсіонерам з пенсією меншою 2800 грн. по районам столиці розподіляє «собес». Однак в приймальню Ігоря Галайчука надійшло багато звернень з проханням видавати допомогу на місці. Ігор Васильович організував, щоб ми роздавали їх тут, на Теремках-2, в своєму офісі. Завдяки цьому людям похилого віку не доводиться їхати транспортом з пересадками. Ми видаємо продукти за списками «собесу». Частина допомоги надійшла у чорних пакетах, частина – без них, тому буквально три-чотири набори на прохання людей ми запакували в брендовані пакети, які були в офісі», пояснює помічник Ігоря Галайчука.

В Управлінні праці та соціального захисту населення Голосіївської РДА ОПОРІ підтвердили, що в Києві протягом 2016-2018 років діє міська цільова програма «Турбота. Назустріч киянам», в рамках якої малозабезпеченим мешканцям столиці справді видають продуктові набори. Депутати міськради безпосередньо залучені до її реалізації, зокрема вони допомагають збирати інформацію про родини в скрутних становищах. Водночас, як запевняють в Управлінні, роздача пакетів відбувається у відповідних приміщеннях КМДА, а не в громадських приймальнях депутатів.

«В нашому управлінні є відділ, який займається розподіленням продуктових наборів. Мешканці Голосіївського району отримують їх в приміщенні Центру активного довголіття громадян за адресою вул.Васильківська 27/2. У своїй громадській приймальні депутат має право надавати матеріальну допомогу за кошти з власного фонду або з інших джерел, але не від нашого Управління – такого просто не може бути. Водночас депутати та громадські організації мають право звертатися до Управління з проханням надати допомогу конкретним людям в рамках програми. Звертався з такими проханнями і депутат Галайчук. Ми перевіряємо надану інформацію й ухвалюємо відповідне рішення. Програма «Турбота. Назустріч киянам» закінчується у цьому році – чи буде вона продовжена, невідомо» розповідає начальник  управління праці та соціального захисту населення Голосіївської РДА Наталія Ахмадова.

Слід зазначити, що дані з відкритих джерел підтверджують, що депутат Ігор Галайчук займався роздачею продуктових наборів. Зокрема,  у звіті про свою роботу у 2017 році, опублікованому на сайті Київради та на Фейсбук-сторінці, він розповідає про роздачу 301-го продуктового набору малозабезпеченим мешканцям мікрорайону. Згадки про міську цільову програму «Турбота. Назустріч киянам» у звіті відсутні.

Крім того, 1 грудня 2017 року Галайчук опублікував на Фейсбук-сторінці фотографії, на яких він роздає продуктові набори у брендованих пакетах з власним іменем. У повідомленні депутат, зокрема, зазначив: «Від себе особисто хочу подякувати начальнику управління праці та соціального захисту населення Голосіївської РДА та просто чудовій жінці – Ахмадовій Наталії Олексіївні за допомогу в організації такого необхідного для людей заходу». За які кошти – з власного фонду або ж бюджетні – були придбані набори, депутат у повідомленні також не уточнив.

11 12 2018 Kyiv dopomoha vid deputata 2017

«З вищевикладеного виникає чимало запитань. Яким чином персональні дані людей могли потрапити до представників партій від державних структур? Чому з’явилась цільова кампанія щодо розповсюдження цього конкретного повідомлення у соціальних мережах? З метою роз’яснення ситуації ми звернулися з запитами на інформацію до кібер-поліції та КМДА. Адже передача персональних даних громадян є забороненою, як і розповсюдження неправдивої інформації у ЗМІ чи соціальних мережах. Також, варто зауважити, що використання державних програм з метою створення позитивної репутації певного політика, чи політичної партії порушує не тільки принцип рівних можливостей, а також є неетичною поведінкою для політика», – додає координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві.

«Бачимо, що тенденція використання cоціальних мереж, для прихованої агітації за чи проти окремих потенційних кандидатів як на загальнодержавних так і на місцевих виборах зберігається. В даному випадку без аналізу первинних документів важко встановити чи справді мав місце факт роздачі кандидатом продуктових наборів, які передбачені бюджетною програмою, проте сама по собі практика поширення в соціальних мережах де-факто агітаційних  повідомлень буде збільшуватися. Cлід зазначити, що поширення інформації в соціальних мережах практично не врегульовано ні у виборчому законодавстві, ні в законодавстві про рекламу», коментує радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 57 та 58 ЗУ «Про вибори Президента», передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України, може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. Зауважуємо, що агітація за певного кандидата може здійснюватися не тільки особою, що балотується, а й партією. В даному випадку депутат міської ради є членом партії та представляє у цій недоброчесній агітації не тільки свою персону, а й партію та кандидата у Президенти про якого вже було оголошено публічно.