З 13 по 15 лютого представники Громадянської мережі ОПОРА в Запорізькій області зафіксували тринадцять випадків із ознаками порушення в агітації за трьох кандидатів у Президенти України. За всіма випадками звернулись до поліції.

13 січня у Запоріжжі за адресами вул. Демократична, б. 56 та вул. Українська, б. 62 представники ОПОРИ помітили білборди із політичною рекламою Олега Ляшка і Юлії Тимошенко без вихідних даних.

14 січня подібне порушення зафіксували у кількох населених пунктах області:

- м. Василівка, у місці, що визначене поліцією як «341 км 500 м дороги Харків – Сімферополь, перелила пішохідного переходу, в напрямку руху з півдня на північ» перший зліва носій зовнішньої реклами із агітацією за зареєстрованого кандидата у Президенти України Петра Порошенка.

news 15 02 19 Zp agataciyz za Poroshenko

- м. Токмак, вул. Шевченка, б.5; вул. Гоголя (праворуч від автостанції); вул. Володимирівська, б. 144а; вул. Володимирівська, 8 – п’ять білбордів із друкованим матеріалом на підтримку Юлії Тимошенко.

news 15 02 19 Zp agataciyz za Tumoshenko 1

news 15 02 19 Zp agataciyz za Tumoshenko 2

15 лютого у м. Запоріжжя біля будинку 144 по пр. Соборному побачили роздачу календарів та брошур із агітацією за Олега Ляшка без вихідних даних.

За всіма згаданими випадками написані заяви до поліції.

Нагадуємо, що згідно ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.