Про активність кандидатів на посаду Президента, порушення та розгляд справ, пов’язаних з виборчим процесом, а також зміну місця голосування та перевірку даних в списках виборців обговорили 12 лютого під час прес-конференції, організованої Громадянською мережею ОПОРА.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області розповів про активність кандидатів на Рівненщині з початку року.

«З січня ОПОРА зафіксувала порушення ведення політичної агітації 6 кандидатів на посаду Президента України, а саме: Андрія Садового, Руслана Кошулинського, Юлії Тимошенко, Олександра Шевченко, Сергія Капліна та Анатолія Гриценка. Зокрема, агітаційні матеріали Андрія Садового були розміщені на двосторонніх конструкціях без вихідних даних  на проїзній частині у місті  Рівне, селищі Клевань, селах Корнин та Колоденка. Щодо інших кандидатів - агітація цих політиків не мала вихідних даних, що є порушення виборчого законодавства», - розповів він.

З січня Рівненщину відвідали 3 потенційних кандидати на пост Президента України: Петро Порошенко, Валентин Наливайченко та Андрій Садовий. Крім цього, неодноразово зафіксовані випадки збору персональних даних політичними партіями в Рівненській та інших областях.

«Звертаємось до усіх виборців бути пильними та відповідально ставитися до передачі своїх персональних даних третім особам. Адже недобросовісні політичні сили можуть зловживати цим і використовувати ваші персональні дані в інших цілях», - додав координатор.

news 13.02.2019 Rivnenshchyna Pres reliz 1

Присутній на прес-конференції заступник начальника Головного управління Національної поліції в Рівненській області Руслан Стрельбіцький розповів про зареєстровані порушення виборчого законодавства у Рівненській області.

«Загалом зареєстровано 34 порушень, з яких 6 надійшли до Головного управління поліції і були скеровані для прийняття рішення у відділення поліції. В основному, порушення стосувалося  порушення передвиборчої агітації і за результату розгляду яких було прийнято процесуальні рішення за наслідками яких складено 17 адміністративних протоколів за статтею 212 – 213 Кодексу України про адміністративні правопорушення (виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборчої агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила його друк, тираж, інформацію про осіб). Всі протоколи скеровані до суду, однак ще жоден протокол в порядку судового засідання не розглянутий», - наголосив Руслан Стрельбіцький.

За словами правоохоронця, також на лінію «102» надходили повідомлення щодо пошкодження білбордів, розповсюдження газети ГО «Національний корпус» та соцопитування про бажання громадян вступу до НАТО та ЄС. Крім цього, до поліції надійшло два повідомлення, які стосувались дзвінків до рівнян з пропозицією вступити до виборчого штабу Юлії Тимошенко і отримати за роботу грошову винагороду. Правоохоронці намагалися вийти на зв’язок з абонентами, однак вхідні дзвінки не приймаються. Наразі, проводиться перевірка інформації.

Руслан Стрельбіцький додав, що вже створено групу слідчих досвідчених працівників, додатково долучено працівників кіберполіції та працівників Управління превентивної діяльності з метою якісного, повного,  всебічного  та швидкого розслідування кримінальних проваджень і їх направлення в максимально стислі строки до суду.

news 13.02.2019 Rivnenshchyna Pres reliz 2

Начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Рівненської державної адміністрації Микола Біголь озвучив статистичну інформацію стосовно виборів.

«Станом на 12 лютого кількість виборців в Рівненській області становить 850 651. В межах Рівненської області створено 5 територіально-виборчих округів. Кількість виборчих дільниць на постійній основі складає 1006, з них 979 – звичайних та 27 – спеціальних (23 в лікувальних закладах та 4 в установах кримінальної системи)», - наголосив Микола Біголь.

Органи ведення Державного реєстру виборців в Рівненській області опрацювали 79 заяв виборців щодо тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Також на офіційному веб-сайті реєстру виборців функціонує програмний ресурс «Особистий кабінет виборця». Впродовж 1 січня – 12 лютого надіслано 3284 запити щодо включення виборців до Державного реєстру.

Начальниця Відділу ведення Державного реєстру виборців міста Рівне Анна Зелінська розповіла про можливість тимчасово змінювати місце голосування. Для цього потрібно:

- до 25 березня включно прийти до органу ведення Реєстру виборців;

- написати заяву про тимчасову зміну місця голосування, мати з собою паспорт та документ, що підтверджує потребу в зміні місця голосування;

- отримати посвідчення, що підтверджує тимчасову зміну місця голосування;

- 31 березня проголосувати на новій дільниці, яка вказана у посвідченні;

- якщо буде призначений другий тур виборів – повторно подати заяву.

Начальник Відділу ведення Державного реєстру виборців Рівненського району Володимир Шевчук розказав присутнім, як виборець може перевірити свої дані у списках виборців та, при потребі, змінити їх.

«Згідно Закону, створені попередні списки виборців і це чудова нагода виборцю перевірити точність даних, які зазначені у реєстрі і які доступні на виборчих дільницях. Виборець може звернутись до виборчої дільниці, знайти себе у списку. У разі, якщо знаходить неточності у своїх даних чи взагалі себе не знаходить – він може звернутись до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до Відділу ведення з заявою щодо неточностей або не включення його до реєстру. Це варто зробити до 25 лютого», - розповів Володимир Шевчук.

news 13.02.2019 Rivnenshchyna Pres reliz 3

Насамкінець, що можливостей для вимушених переселенців взяти участь у виборах акцентували радниця з питань внутрішньо переміщених осіб Наталія Токарська: «7 лютого Президент підписав Указ, який визначає перелік тимчасово окупованих населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, а також межі окупованих територій. Тобто, виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування».

news 13.02.2019 Rivnenshchyna Pres reliz 4

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.