10 лютого в Івано-Франківську відбулися два концерти Студії «Квартал 95» за участі кандидата в Президенти України Володимира Зеленського. Крім комерційного концерту відбувся також благодійний виступ – його не анонсували, а потрапити туди можна було лише за запрошеннями. Хто саме, окрім учасників АТО, отримав запрошення і в який спосіб – ОПОРІ з’ясувати не вдалося.

На безкоштовному концерті Студії «Квартал 95» не було прямої агітації, проте багато жартів кандидата у Президенти Володимира Зеленського адресувалось його конкурентам на виборах. Особливу увагу кандидат у Президенти та шоумен приділив чинному Главі держави: в одному із блоків програми він навіть «перевтілився» у «Петра».

Платний концерт Студії «Квартал 95» в Івано-Франківську був анонсований ще приблизно місяць тому. Квитки на концерт сягали верхньої позначки у 1850 гривень. Володимир Зеленський також взяв участь у обидвох шоу – у благодійному о 17:00 та у комерційному о 20:00. Нагадаємо, що 30 січня 2019 року ЦВК зареєструвала Володимира Зеленського кандидатом у Президенти України.

Імовірно, щоб не допустити протистоянь чи заворушень в Івано-Франківську, біля обласного музично-драмтеатру, де відбулися два концерти Студії «Квартал 95», чергували правоохоронці. Працівники поліції були і всередині приміщення та вибірково перевіряли сумки відвідувачів. Окрім правоохоронців, біля драмтеатру та всередині були присутні багато людей із бейджиками «Кварталу», які також пильнували за дотриманням правопорядку.

Пізніше стало відомо про «замінування» драмтеатру: за інформацією місцевих ЗМІ, перше повідомлення надійшло о 20:18 (коли розпочався комерційний концерт Студії «Квартал 95»), друге – о 22:35. Щоправда, інформація про замінування не підтвердилася у жодному із випадків.

Благодійний концерт Студії «Квартал 95» та Володимира Зеленського розпочався о 17.00. Вхід на безкоштовну атракцію був виключно за запрошеннями, які, за інформацією ОПОРИ, розповсюджувалися, зокрема, серед учасників АТО.

11.02.19 Ivano Frankivsk Pid chas blagodijnogo koncertu Zelenskyj stav Petrom1

Фото з сайту "Репортер"

Після концерту Володимир Зеленський у розмові із місцевими журналістами зазначив, що соціальний тур Студії «Квартал 95» проходить вже багато років.

«Ми зрозуміли, що можна платити один зал, одну оренду. Якщо так можна робити, чому не дати концерт для людей малозабезпечених… Це звичайні люди, які нам пишуть – дуже багато заявок приходить. Вчора (в Ужгороді) було дуже багато афганців. У різних містах – різні люди. Треба ж їм якось дякувати за те, що вони робили – кожен у своїй професії», - розповів Зеленський.

11.02.19 Ivano Frankivsk Pid chas blagodijnogo koncertu Zelenskyj stav Petrom

Фото з сайту "Репортер"

Перед початком концерту глядачам увімкнули рекламний ролик «Слуги народу», в якому журналіст бере інтерв'ю у головного героя Президента Голобородька і питає, про що він мріє. Голобородько каже, що мріє, «аби кожна родина зібралася нарешті у повному складі та після вечері подивилася б випуск новин». Цей ролик транслюють також на всеукраїнських телеканалах.

На початку благодійного виступу Володимир Зеленський наголосив: «У нас сьогодні просто концерт. Це - не агітація. Ніякої агітації не буде. Тому – з(е)драствуйте, з(е)доровенькі були. Уже під час комерційного концерту кандидат у Президенти зазначив: «Це – не агітація. За ваші гроші – ще й агітірувати? Тому – з(е)драствуйте…».

Звертаючись до глядачів, Володимир Зеленський також висловився щодо можливих провокацій: «Знаєте, нам сказали, що може бути якийсь пікет, хтось стане щось кричати… Ми не боїмося. Але, якщо якась людина буде кричать, нічого страшного, хай кричить, бити не треба – а вдруг ця людина від Ляшка – вона ще й задоволення получить».

Загалом упродовж концерту у своїх жартах Володимир Зеленський та інші учасники «Кварталу 95» згадували кандидатів на посаду Президента – Олега Ляшка, Юлію Тимошенко та Петра Порошенка. Щоправда, чинному Главі держави «дісталася» відчутно більша частка уваги.

Приміром, у блоці «Погані жарти» Євген Кошовий зіграв роль Рината Ахметова, а Володимир ЗеленськийІгоря Коломойського. До речі, у такий спосіб, кандидат у Президенти обіграв існуючу у суспільстві думку щодо його пов’язаності із українським олігархом.

«Що буде, якщо Порошенко виберуть на другий строк? А що буде - я й так знаю. Цікаво, кому першому із 40-а мільйонів?» «Чому Петя йде на другий строк? Щоб не отримати перший». «Як називають взуття президента? Порохоботи», - такими, зокрема, були жартівливі діалоги між «ахметовим» та «коломойським».

У блоці «Політичний блюз» Володимир Зеленський став «Петром». «Уявіть собі: я – Петро», - зазначив кандидат у Президенти, зауваживши при цьому, що прізвище не називатиме, мовляв, воно і так відоме.

«Для початку я розповім, що таке чорний. Чорний – це те саме, що й білий, що й пористий. Вся справа в упаковці. Я піднімався із самих низів. Мій дід ходив на фабрику, мій батько ходив на фабрику, я ходив уже на свою фабрику, я зроблю все, щоб мій син ходив на фабрику. Мені 53 роки (чинному Президенту – 53 роки), 40 з яких я штовхаю свій товар. Я штовхаю його всім, навіть дітям, щоб прогодувати сім’ю. Але подивіться на мої зуби – вони білі. А знаєте чому? Бо в нашому бізнесі є одне правило: ніколи сам не пробуй те гівно, яким торгуєш. Мене багато питають, коли я продам свою фабрику. Скажу: ніколи. Бо моя фабрика для мене як мама», - говорив Володимир Зеленський.

Також в одному із жартів «юля тимошенко» (Олена Кравець) посуває «петра» (Володимира Зеленського) та займає його місце на посаді.

Концерт відбувався російською мовою, на початку та вкінці Володимир Зеленський перейшов на українську. «Дякуємо за підтримку», - звернувся вкінці до глядачів Володимир Зеленський. – «І, як ми обіцяли на початку, ніякої агітації - ви самі знаєте, що вам робити». Жодних агіток ні до, ні після концерту не розповсюджували, як це відбулося під час концерту «Ліги сміху» у Одеській області. До слова, аналогічні безкоштовні концерти, за повідомленнями ОПОРИ, відбулися також в Ужгороді та Львові.

Концерт завершився піснею «Країна сильних людей», де під музику йшов відеоряд із важливих моментів з історії Незалежної України: від акту проголошення незалежності, Майдану 2004 та 2013-14 років до війни на Донбасі.

«У ОПОРИ наразі немає юридичних підстав стверджувати, що на концертах Студії «Квартал 95» проводиться агітація на користь кандидата Зеленського. Якби на безкоштовному концерті ОПОРОЮ були би зафіксовані агітаційні заклики зі спонуканням голосувати за кандидата Зеленського, або виявлена інша агітаційна продукція чи діяльність, то у нас були б підстави стверджувати про ознаки фінансування передвиборної агітації не за кошти виборчого фонду. Однак політичні жарти під час виборів дуже важко назвати агітацією за чи проти інших кандидатів», - зауважує  координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області

Він також роз’яснює, що про ознаки підкупу виборців можна було би говорити лише тоді, якби видача квитків на благодійний концерт супроводжувалася агітацією на користь кандидата. «У ОПОРИ немає інформації про те, яким чином видавались квитки на благодійний захід і чи супроводжувались вони агітацією за Зеленського. Тому на цей раз нами не зафіксовано порушень виборчого закону під час благодійного концерту», - наголосив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)