За перший місяць виборчої кампанії в Чернівецькій області спостерігачі зафіксували 16 випадків поширення агітації, яка не містить вихідних даних, від імені 7 кандидатів. Про це у понеділок, 11 лютого, повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА та представники ГУНП в Чернівецькій області під час прес-конференції.

Загалом перебіг кампанії в регіоні характеризувався невеликою активністю потенційних та вже зареєстрованих кандидатів. За січень область не відвідав жоден кандидат у Президенти. Крім того, ОПОРА налагодила співпрацю з правоохоронними органами в частині запобігання та фіксації порушень виборчого законодавства.

Як зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області, документи з 31 грудня по 3 лютого подали більше 90 людей, 44 з них ЦВК зареєструвала кандидатами.

«Велика кількість кандидатів може свідчити про високий рівень конкуренції під час виборчої кампанії й у таких умовах є велика ймовірність використання різного роду маніпуляцій з метою впливу на результати виборів», – зазначає представник ОПОРИ .

Протягом першого місяця ОПОРА фіксувала порушення передусім пов’язані з веденням агітації на користь 7  кандидатів у Президенти, зокрема розміщення білбордів без вихідних даних. Такі факти були зафіксовані щодо Андрія Садового, Євгенія Мураєва, Анатолія Гриценка, Юлії Тимошенко, Олександра Шевченка, Олега Ляшка та Дмитра Добродомова. За результатами розгляду матеріалів судами притягнуто до адміністративної відповідальності до сплати штрафу двох осіб.

Найбільша кількість звернень стосовно ймовірних порушень виборчого законодавства була у Чернівцях. Також через розміщення зовнішньої реклами без маркування, передбаченого ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України» до правоохоронців спостерігачі зверталися і в м. Хотин.  Громадянською мережею ОПОРА було подано 16 заяв. У поліції повідомили, що на їх основі складено 18 адміністративних протоколів за ч.2 ст. 212-13 КУпАП.

Також ОПОРА фіксувала випадки пошкодження самої зовнішньої реклами кандидатів, були зафіксовані розбиті сітілайти Анатолія Гриценка, зіпсований фарбою сітілайт Петра Порошенка та обмальовані сітілайти зіркою Давида Юлії Тимошенко та Володимира Зеленського.

«Подібного роду надписи мають явні ознаки антисемітизму і ймовірно спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі, адже люди, які їх зробили, ймовірно хотіли прив'язати кандидатів на пост Президента України до певних етнічних груп і висвітлити їх в негативному ключі», - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

ОПОРА спільно з поліцією будуть співпрацювати на період виборчої кампанії задля оперативного обміну інформацією у разі виявлення порушень виборчого законодавства. Також планується організація навчань, щоб поліцейські правильно і швидко реагувати на порушення. Найблищим часом будуть проводитись тренінги для представників ГУНП та УПП про особливості виборчого процесу, можливі порушення, способи їх ідентифікації для своєчасного документування та притягнення винних осіб до відповідальності.

«Головна мета поліції  –  публічна безпека, та швидке реагування на порушення. Робота проводиться. Складено ряд адміністративних протоколів. Зареєстрований факт підкупу. На даний час проводиться збір та документування цього факту з пошкодженими сітілайтами», – зазначив Олександр Чубей, заступник начальника Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області, начальник слідчого управління.

«Поліція готова до забезпечення порядку на час виборчого процесу. Ми не надаватимемо преференцій жодному кандидату. Також вже створена робоча група для моніторингу поточної ситуації. Проводиться контроль того, чи використовується адміністративний  ресурс. Сподіваємось, що права кожного будуть захищені, а поліція буде реагувати на всі порушення», – зазначив Святослав Кішлар, начальник управління превентивної діяльності ГУНП в Чернівецькій області.

Для того, щоб контролювати поточний стан відкритих справ щодо порушень виборчого законодавства і налагодження комунікації з правоохоронними органами і судами в ОПОРІ буде працювати виборчий омбудсмен.

«Основна моя функція – захист виборчих прав і моніторинг невідворотності покарань щодо  порушення виборчого законодавства. Буду відвідувати судові засідання і на загал подавати інформацію щодо їх перебігу», –  зазначив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.