У січні прикарпатські політики та партійні організації активно займалися благодійністю. ОПОРА зафіксувала 16 фактів надання благодійної допомоги та безкоштовних послуг і закликає суб’єктів виборчого процесу під час виборів розмежувати власну агітаційну діяльність від благодійної.

17 січня  Благодійна організація «Благодійний фонд Тараса Виноградника» спільно з  партією Народний Рух України влаштували благодійний перегляд кінострічки «Шлях додому» для школярів із Богородчанського, Рожнятівського та Косівського районів Івано-Франківської області. Участь у благодійній акції взяли майже 500 школярів.

Голова БО «Благодійний фонд Тараса Виноградника» Тарас Виноградник є заступником голови Івано-Франківської крайової організації Народного руху України, депутатом Івано-Франківської облради. 

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Fond Vynogradnyka

4 січня Брошнів-Осадівська територіальна організація політичної партії «БПП «Солідарність» передала  продуктові набори для бійців Операції об’єднаних сил на Сході України. «У Брошнів-Осадівській ОТГ, з ініціативи голови громади Назарія Іваніва та за сприяння фракції «Солідарності» в селищній раді підготували та відправили святкові смаколики для бійців ООС, які зустрічатимуть Різдво на передовій», - повідомляють у дописі на сторінці ОТГ у «Фейсбуці».

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni OTG produkty

Члени  фракції політичної партії  «Об’єднання  Самопоміч» в обласній раді подарували стенди «Захисник вітчизни» Старокривотульській ЗОШ. Створення стендів профінансувала фракція політичної партії «Об’єднання Самопоміч» в обласній раді. На сторінці «Об’єднання Самопоміч – Тисменицький район» повідомляється про те, що акція відбулася у День вшанування пам’яті героїв Крут: «Дискутували про важливість національно-патріотичного виховання молодого покоління. Після уроку учням та вчителям передано сучасні стенди «Захисник Вітчизни», які були виготовлені для класу допризовної підготовки юнаків за ініціативи фракції «Об’єдання Самопоміч» в обласній раді».

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Samopomich stendy

А на сторінці «Об’єднання «Самопоміч» - Івано-Франківщина» 18 січня поінформували про передачу 50 комплектів стендів «Захисник Вітчизни» Чорнопотоківському ліцею та Надвірнянській ЗОШ №3. Передали благодійну допомогу депутат обласної ради Святослав Никорович, депутати Надвірнянської міськради Тарас Зіняк та Олег Головко, а також один із ініціаторів їх створення помічник народного депутата України Олег Кушнір.

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Samopomich stendy2y

Крім того, обласна організація політичної партії «Об’єднання Самопоміч» надає безкоштовну правову допомогу у вирішені земельних спорів, квартирних питань, відносин із владою, консультацій по виплаті пенсій, матеріальної допомоги учасникам АТО.

18 січня  Надвірнянська районна організація партії «Народний фронт» організувала і профінансувала благодійну Святу вечерю на Водохреща для безпритульних і малозабезпечених осіб у Надвірній. Про це дізнаємося із допису на сторінці організації у Фейсбуці. Кількість осіб та вартість допомоги неможливо встановити. 

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Narodnyj Front bezprytulni

Як дізнаємося із соціальної мережі Фейсбук, обласна організація політичної партії «Об’єднання Самопоміч» розпочала надавати безкоштовну правову  допомогу. «Отримати правову допомогу у вирішенні земельних чи квартирних питань, відносин з владою, консультації по виплаті пенсій чи матеріальної допомоги учасникам АТО можна в офісі партії «Самопоміч». Юристи надають допомогу у досудовому вирішення питань. Усі консультації надають безкоштовно», - йдеться у дописі за 29 січня, розміщеному на сторінці «Об’єднання «Сапомопіч» – Івано-Франківщина». Консультації пропонують отримати  жителям Івано-Франківська та області.

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Samopomich konsultaciji

У Бурштині в офісі-приймальні партії ВО «Батьківщина» надаються безкоштовні юридичні послуги, консультують з питань земвлевпорядкування, комп’ютерної грамотності та навчають англійської мови. У центрі захисту громадян, що працює у вищезгаданій приймальні, спостерігачеві ОПОРИ вручили роздрукований на папері графік прийому депутатів Бурштинської міської ради від ВО «Батьківщина» та графік надання безкоштовних консультацій. За повідомленням ЗМІ, Центр захисту громадян у Бурштині відкрили силами міської партійної організації ВО «Батьківщина» та керівника виборчого штабу і депутата обласної ради Андрія Іваськіва.

У січні зафіксовано благодійну діяльність Фонду кандидата у Президенти України Олександра Шевченка «Новий Івано–Франківськ». У дописі в мережі Фейсбук за 15 січня на сторінці народного депутата Віктора Шевченка йдеться: «Першачки на лижах. Четвертий рік поспіль на запрошення народного депутата Віктора Шевченка та за підтримки благодійного фонду Олександра Шевченка першокласники із Калуського, Галицького та Рогатинського районів вчаться кататися на лижах». Школярів вчили кататися на лижах на гірськолижному курорті «Буковель».

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Fond Shevchenka lyzhii

За ініціативи народного депутата України Олександра Шевченка туристичний комплекс «Буковель» вже більше 10 років навчає дітей-сиріт та дітей учасників російсько-української війни кататись на лижах. Все це відбувається завдяки співпраці з Міжнародними благодійними фондами «Нове покоління» та «HelpUsHelpTheChildren» (HUHTC).

«На запрошення Олександра Шевченка дітки-сироти з усієї України навчились кататись на лижах», - йдеться у дописі за 13 січня на особистому сайті народного депутата Олександра Шевченка.

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Oleksandr Shevchenko luzhi

Також здійснював благодійну діяльність Центр військової підготовки та інформації Олександра Шевченка на користь  кандидата Олександра Шевченка. У січні Центр передав бійцям 10 окремої гірсько-штурмової бригади 60 літрів пального для бензоагрегата, а також 10 тактичних сумок для батальйона «Айдар». Про це дізнаємося із дописів на сторінці керівника Центру Віталія Мерінова за 6 та 29 січня. «За допомогою для військових звертайтесь в офіс Центру – Площа Міцкевича 8/10», - анонсують у дописі.

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Centr vijskovoji pidgotovky

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Centr vijskovoji pidgotovky1

Окрім того, згаданий Центр, за повідомленням на сторінці Віталія Мерінова, організував поїздку до Буковелю для півсотні бійців, сімей загиблих учасників АТО та волонтерів. Участь в організації заходу взяло також «Івано-Франківське об’єднання учасників бойових дій, інвалідів війни, сімей загиблих».

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Centr vijskovoji pidgotovky2

Міжнародний  благодійний  фонд  «Покуття»,  ініціатором якого є  народний депутат Андрій Іванчук (фракція політичної партії «Народний фронт»), подарував комп’ютерні класи для 4 шкіл Коломийського району, проектор для іншої школи, а також планшети учням, які показали найкращі результати на ІТ-олімпіаді.

«Чудова новина!  Ще 4 школи на Коломийщині отримали сучасні комп’ютерні класи від нашого фонду. Це Спаська, Підгайчиківська, Воскресінецька та Угорницька школи. А Гвіздецька школа, яка вже має клас від фонду, отримала проектор. Ці подарунки виграли на ІТ-олімпіаді у політехнічному коледжі учні цих навчальних закладів. Учасники з найкращими результатами також отримали планшети. Засновник фонду – коломиянин і народний депутат Андрій Іванчук привітав переможців і вручив подарунки», - розповідається у дописі за 26 січня на сторінці «Благодійного фонду Покуття» у Фейсбуці.

Окрім того, у січні фонд «Покуття» повідомив про запуск масштабного проекту із роздільного сортування сміття на Коломийщині. Першими, як повідомляється у дописі на сторінці фонду за 29 січня, контейнери для сортування сміття у рамках проекту «Чиста Коломийщина» отримали учні Ковалівської ЗОШ.

08.02.19 Ivano Frankivshchyna Blagodijnist u sichni Fond Pokuttia kontejnery

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла про випадки благодійності від суб’єктів виборчого процесу на Прикарпатті, зафіксовані упродовж вересня-грудня 2018 року, а також про політичну благодійність до Дня Святого Миколая.

«ОПОРА продовжує відстежувати благодійну діяльність не лише потенційних кандидатів у президенти, але й політичних партій та ймовірних кандидатів у народні депутати. Адже після президентської кампанії стартує парламентська, на перебіг якої може мати вплив благодійність політиків», - роз’яснює координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборам в Івано-Франківській області.

За його словами, Закон України «Про вибори Президента України» забороняє проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така діяльність під час виборів може бути розцінена  як непрямий підкуп виборців, за що передбачено адміністративний штраф  на громадян від 510 до 850 грн і на посадових осіб - від 850 до 1360 грн згідно ст. 212-10 КУпАП або покарання  відповідно до частини  3 статті 160 Кримінального кодексу України – обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

«Закликаємо кандидатів на посаду Президента, політичні партії, які є суб’єктами висунення кандидатів у Президента під час виборчої кампанії розділити агітацію та діяльність благодійних фондів, які з ними пов’язані, та власну агітаційну діяльність», - наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області.