У Дніпровській міській раді проводяться заходи з «політінформації» для працівників комунальних підприємств, а в Кривому Розі представників вуличних комітетів закликають проводити роз'яснювальну роботу з населенням.

7 лютого в Дніпровській міській раді спостерігачі ОПОРИ знову зафіксували проведення масових заходів для представників комунальних підприємств міста.

Цього разу засідання для представників Міськводоканалу проводив Михайло Лисенко. Він вчергове закликав комунальників не приймати участь в масових заходах, пікетах, мітингах на підтримку того чи іншого кандидата. Також він попросив представників комунальних підприємств міста відслідковувати ситуацію та настрої містян, невідкладно повідомляти про зміни своїх керівників.

В своєму виступі Михайло Лисенко також повідомив комунальникам, що наразі в них з’явилась можливість також звернутись до Міської ради з проханням про надання матеріальної допомоги.

«Дійсно, як обіцяв мер, матеріальна допомога надається всім, в тому числі працівникам комунальних підприємств. Якщо вам необхідна матеріальна допомога, ви можете добровільно звернутись до вашого керівництва. Для цього необхідна копія паспорта, заява, ідентифікаційний код. Більше нічого не потрібно, йти в черзі десь стояти не потрібно. Це просто матеріальна допомога, яка вас ні до чого не зобов'язує», - зауважив Михайло Лисенко.

Нагадаємо, 23 січня 2019 року Дніпровська міська рада прийняла рішення щодо спрощення процедури надання адресної матеріальної допомоги окремим категоріям громадян. Містом поширились чутки, що грошові виплати зможе отримати кожен охочий, тож, наразі під міською радою кожного дня вишиковується черга.

news Dnipro 7 02 2019 MatDopomoga

news Dnipro 7 02 2019 MatDopomoga2

Небайдужі громадяни надали спостерігачам ОПОРИ бланки заяв на надання матеріальної допомоги. Як повідомляють наші джерела, працівникам комунальних підприємств радять не заповнювати поле з сумою допомоги.

news Dnipro 7 02 2019 Zayava MatDopomoga

news Dnipro 7 02 2019 Zayava MatDopomoga2

Раніше, 16 січня у сесійній залі Дніпровської міської ради відбулося нагородження представників ОСББ міським головою Борисом Філатовим та пройшла нарада заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Михайла Лисенка з працівниками комунальних підприємств. ОПОРА раніше повідомляла, що на таких заходах представники влади обговорюють питання прийдешніх виборів Президента України.

Як стало відомо спостерігачам ОПОРИ, 7 лютого в Саксаганському райвиконкомі було організовано «Семінар для керівників та активу вуличних комітетів населення Саксаганського району», на якому виступив радник міського голови міста Кривий Ріг Євген Рижков. На заході він зауважив:  «Керувати районом, містом, областю, країною має людина, яка пройшла певну школу починаючи з виробництва, керівництва складом якихось великих колективів, міст, районів, областей. Тому, що все не так просто, як здається. Той, хто говорить красиво, або той, хто обіцяє гарно, і ми завжди на емоціях це сприймаємо. Тому у нас з вами є унікальна можливість, коли ви прийдете сьогодні на свої вулиці, в свої будинки, а ви є нашими помічниками, тому скажіть, комусь подобається той, хто сьогодні там, з вилами йде на когось, комусь подобається це. Кожен хай вирішує. Але все одно, я вважаю, треба людині сказати, ти повинен прийти на виборчу дільницю і проголосувати за кого ти вважаєш за необхідне. А за кого ми проголосуємо, ми це розуміємо, це і майбутнє нашого міста і області, і України. Хотілось би, звичайно, щоб місто Кривий Ріг і далі процвітало і всі разом будемо робити».

27 січня 2016 року Криворізька міська рада прийняла рішення щодо надання соціальної допомоги вразливим категоріям громадян для виплат за комунальні послуги, а 21 грудня 2016 року затвердила програму на 2017-2019 роки.

Нагадаємо, у першому Звіті за результатами спостереження за виборами, ОПОРА підкреслює важливість протидії практикам зловживання бюджетними ресурсами у виборчих інтересах, що є невід’ємною частиною процесу попередження застосування адміністративного ресурсу і забезпечення політичної неупередженості посадових та службових осіб органів влади.

Під бюджетним адміністративним ресурсом розуміється використання бюджетних коштів та засобів у інтересах окремих політичних партій та кандидатів. Застосування бюджетного адміністративного ресурсу не лише суперечить базовим стандартам виборчого процесу, а й підриває принципи бюджетних процесів та відносин. Як зазначається у Бюджетному кодексі України, бюджетна система України базується на принципах ефективності і результативності, справедливості й неупередженості під час розподілу ресурсів між громадянами і територіальними громадами. Використання бюджетних коштів у виборчих інтересах, як правило, спотворює ці принципи і створює передумови для неефективного використання ресурсів держави.

ОПОРА нагадує, що стаття 64 Закону України «Про вибори Президента України» накладає обмеження на ведення передвиборної агітації представниками місцевого самоврядування та державних, комунальних підприємств. Зокрема:

  • Участь у передвиборній агітації забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України);
  • Кандидатам на пост Президента України, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації;
  • Забороняється використання приміщень органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування для проведення заходів передвиборної агітації;
  • Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.