Моніторинг 20 друкованих видань Миколаївської області, який провели спостерігачі ОПОРИ, показав, що в січні найбільше публікацій було присвячено дев’ятьом кандидатам на пост Президента України чи політичним силам, які вони здебільшого представляють.

Об’єктами моніторингу стали два десятки міських, районних та обласних газет: «Вечерний Николаев», «Рідне Прибужжя», «Родной причал»,  «Южная правда», «Николаевские новости», «Вісник Первомайська», «Прибузький вісник», «Кривоозерщина», «Нове життя», «Перемога», «Вісті Снігурівщини», «Голос Баштанщини», «Маяк», «Чорноморська зірка», «День за днем», «Вісті Вознесенщини», «Контакт», «Трибуна хлібороба», «Зоря», «Єланецький вісник».

Найбільша кількість публікацій в аналізованих виданнях стосувалася чинного Президента України Петра Порошенка, який прийняв рішення балотуватися вдруге. Так, йому були присвячені 16 матеріалів. Наприклад, в газеті «Прибузький вісник» №5-6 (Первомайський район) 19 січня був опублікований матеріал «Томос – наш: десять фактів, про які варто знати українцям» із фотографією Петра Порошенка.

07 02 Poroshenko Prybyzkyj visnyk

А в газеті «Перемога» (Братський район) за 17 січня, на першій сторінці, була розміщена стаття «Президент присвоїв патріарху Філарету звання герой України».

07 02 Poroshenko Peremoga

Про кандидатку в Президенти України Юлію Тимошенко аналізовані видання написали 9 разів. Наприклад, в обласній газеті «Рідне Прибужжя» № 1 за 3 січня був зафіксований матеріал під назвою «Батьківщина» здобула беззаперечну перемогу на виборах в ОТГ», − Юлія Тимошенко».

07 02 Tymoshenko RP

А в Очаківській районній газеті «Чорноморська зірка» № 2 за 11 січня розміщена стаття під назвою «Юлія Тимошенко привітала українців з отриманням православною церквою України Томосу про автокефалію».

07 02 Chornomorska zirka Tymoshenko

Окрім того, в онлайн-версії обласної газети «Южная правда» ОПОРОЮ був виявлений матеріал під назвою «Виктор Ющенко: «Юлия Тимошенко препятствовала созданию поместной церкви» із ознаками «чорного піару». 

Кандидатів в Президенти Сергія Таруту та Олександра Вілкула  аналізовані видання в січні згадували по чотири рази. Наприклад, про виборчу програму партії «Основа», яку очолює Сергій Тарута, можна знайти об’ємну статтю в онлайн-версії газети «Южная правда», розміщену 16 січня. А в Южноукраїнській газеті «Контакт» № 3 за 18 січня надрукований матеріал із ознаками передвиборної агітації кандидата в Президенти Олександра Вілкула.

07 02 Kontakt Vilkul

Ще по три публікації в газетах, які були взяті для моніторингу, присвячені таким кандидатам у Президенти: Олегу Ляшку, Володимиру Зеленському, Аркадію Корнацькому та Анатолію Гриценку. Наприклад, 24 січня газета «Вісник Первомайська» № 6 опублікувала матеріал під назвою «Об’єднав країну: Ляшка висунули в Президенти люди зі Сходу до Заходу», присвячений Олегу Ляшку.

07 02 Visnyk Pervomajska Ljashko

У газеті «Вечерний Николаев» за 10 січня спостерігачі ОПОРИ зафіксували матеріал під назвою «Владимир Зеленский  и Василий Голобородько» – разные люди, но за обоими стоит фигура беглого олигарха Коломойского», який містить ознаки «чорного піару».

07 02 Zelenskij Vechernij Nikolaev

В онлайн-версії газети «Николаевские новости» 22 січня з’явилася стаття «Николаевский нардеп-латифундист идет в Президенты Украины», в якій йшла мова про Аркадія Корнацького. А газета «Вісник Первомайська» №101-102 за 2 січня знайомила своїх читачів із матеріалом, де згадується Анатолій Гриценко.

Лише одна стаття була присвячена кандидату в Президенти Валентину Наливайченку.  Про перший з’їзд «Громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість» 3 січня написала газета «Вечерний Николаев».

07 02 Nalyvajchenko VecherniJ Nikolaev

Нагадаємо, що згідно з частиною 3 та частиною 5 статті 9 Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Водночас прихована реклама забороняється. А відповідно до частини 5 та частини 6 статті 63 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України має право публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності за рахунок коштів свого виборчого фонду. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

За коментарями звертайтеся:
 
(#вибори; #opora; #опора)