8 лютого в приміщенні Головного управління Національної поліції у місті Києві представники ОПОРИ зустрілись з начальником ГУНП у м. Києві Андрієм Крищенком й відповідальними керівниками підрозділів. В рамках заходу, який відбувся з ініціативи правоохоронців, сторони обговорили передумови взаємодії щодо виявлення, фіксації та попередження правопорушень, пов’язаних з виборчим процесом.

З боку поліції крім начальника ГУНП у м. Києві, генерал поліції третього рангу Андрія Крищенка, в заході також взяли участь заступник начальника  ГУНП у м. Києві, полковник поліції Віктор Нечитайло, начальник управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУНП у м. Києві Олег Карагодін, начальник управління превентивної діяльності ГУНП у м. Києві Олег Онисько, помічник начальника ГУНП у м. Києві Сергій Перегуда та начальник відділу комунікації ГУНП у м. Києві Оксана Блищик.

ОПОРУ на зустрічі представляли регіональний координатор спостереження ОПОРИ у місті Києві, Київській та Полтавській областях, координаторка мережі громадських омбудсменів із захисту виборчих прав, радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві, громадська омбудсменка з виборчих прав в Києві та комунікаційник ОПОРИ в Києві .

За словами начальника ГУНП у м. Києві Андрія Крищенка, Міністерство внутрішніх справ та Національна поліція вже мають досвід взаємодії з Громадянською мережею ОПОРА. «У 2015 році, коли я працював керівником поліції у Харкові, відбувались місцеві вибори. Ситуація була доволі напружена. Ще з тих часів я маю позитивний досвід співпраці з ОПОРОЮ. Коли виникали якісь проблеми, ми намагались оперативно їх вирішувати, щоб уникнути подальших ускладнень. Поліція дізнавалась про порушення не з соціальних мереж чи інших джерел, а безпосередньо від спостерігачів. Тепер я б хотів продовжити цю співпрацю і в Києві. Якщо громадські спостерігачі передаватимуть інформацію про порушення нам, ОПОРА водночас зможе контролювати та оцінювати реакцію на ці інциденти поліції. Переконаний, що це правильний підхід, який надасть позитивної динаміки роботі правоохоронців. Ми готові до плідної співпраці», – зазначив Андрій Крищенко.

09 02 2019 Kyiv zustrich gunp2

Учасники зустрічі обговорили передумови ефективної комунікації та механізми обміну даними. Також сторони узгодили деталі організації тренінгів на тему реагування правоохоронних органів на виборчі правопорушення, які невдовзі має провести ОПОРА для співробітників поліції Києва. Нагадаємо, що аналогічні навчання вже мали місце, зокрема, у Львові.

Регіональний координатор спостереження ОПОРИ у місті Києві, Київській та Полтавській областях також відзначила досвід співпраці ОПОРИ з поліцією й водночас наголосила на аспектах, які потребують вдосконалення. «Під час попередніх виборчих кампаній ми часто стикались з ситуацією, коли написані спостерігачами заяви не мали жодних правових наслідків. Щоб виправити це, ОПОРА створила мережу виборчих омбудсменів, які будуть контактувати з правоохоронними органами та відслідковувати подальшу долю складених спостерігачами заяв. Також ОПОРА підписала меморандум з уповноваженою Верховної Ради з прав людини. Ми сподіваємось, що протягом цієї виборчої кампанії у нас складеться ефективна співпраця з поліцією», – сказала координатор.

Водночас координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві розповів, що на сьогодні вже налагоджена досить ефективна схема взаємодії між ОПОРОЮ та МВС на локальному рівні – представники ОПОРИ в Києві співпрацюють і перебувають в постійному контакті з відповідальними співробітниками районних управлінь поліції.

Нагадаємо, що зустрічі представників ОПОРИ з правоохоронцями днями відбулися в низці інших регіонів, зокрема у Запоріжжі, Львові та Рівному.