За два місяці – у грудні 2018 та в січні 2019 року – в Одеській області вдалося зафіксувати не менше тринадцяти випадків непрямої агітації з ймовірним використанням державних субвенцій з боку шести народних депутатів. Про це свідчать дані моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Головним об’єктом моніторингу стала діяльність народних депутатів, обраних в одномандатних мажоритарних округах області та за списком партій. В якості основних джерел інформації використовувались ЗМІ, офіційні сайти та сторінки народних обранців у соціальних мережах, а також сайти органів місцевого самоврядування і районних адміністрацій.

Найчастіше ознаки особистого піару на заходах, які були організовані за рахунок кошів державних субвенцій, вбачаються у народних депутатів від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Геннадія Чекіти, Олександра Урбанського, Дмитра Голубова, від фракції «Відродження» - Василя Гуляєва, Олександра Пресмана та Антона Кіссе.

Так, 24 січня на сторінці Геннадія Чекіти у соціальній мережі Facebook був оприлюднений відеосюжет, у якому йшлося про те, що в межах програми народного депутата Геннадія Чекіти «Благоустрій Малиновського району» було замінено 6500 віконних блоків у 321 багатоповерховому будинку м Одеси.  Також у відео зазначили адреси, за якими проводився ремонт за кошти державного бюджету.

news 06 02 2019 Odeschina subvencії oglyad FOTO 1

24 січня на офіційному веб-сайті народного депутата Антона Кіссе вийшов матеріал про його зустрічі з виборцями в місті Болград Одеської області. Сама зустріч анонсувалася як звіт народного депутата про свою діяльність за 2018 рік. На початку зустрічі Антон Кіссе розказав про підсумки своєї діяльності і зазначив, що домігся виділення коштів на розвиток Болградського району. За виділені з державного бюджету кошти у 142 виборчому окрузі було профінансовано, за його словами, ремонти та реконструкції будинків культури, амбулаторій, шкіл, стадіонів та водопостачання.

news 06 02 2019 Odeschina subvencії oglyad FOTO 2

21 січня на телеканалі «Здоров’я» вийшов годинний відеосюжет під назвою «Дмитро Голубов: турбота про людей — турбота про Одесу». У ньому йшлося про встановлення дитячих та спортивно-ігрових майданчиків у Суворівському районі Одеси за сприяння нардепа Дмитра Голубова, а також про ремонт стадіону школи №15. Кошти на ремонт шкільного стадіону були залучені із державного бюджету.

news 06 02 2019 Odeschina subvencії oglyad FOTO 3

22 січня на телеканалі УТВ вийшов спецрепортаж про реконструкцію віконних блоків у Малиновському районі Одеси за ініціативою Геннадія Чекіти. Зокрема, в сюжеті йдеться про встановлення нових склопакетів у будинках, кошти на які спрямували  за рахунок державного бюджету.

news 06 02 2019 Odeschina subvencії oglyad FOTO 5

Останній місяць 2018 року видався більш багатим на потенційну агітацію з ознаками використання державних субвенцій.

Наприкінці грудня на місцевому телеканалі УТВ вийшло два репортажі про те, що за сприяння народного депутата Геннадія Чекіти школи, дошкільні заклади і клуб настільного тенісу «Юний романтик» отримали тенісні столи, придбані за кошти субвенції з державного бюджету та «за сприяння» нардепа. Також зазначається, що депутат допоміг спрямувати 400 тисяч гривень на ремонт приміщення шахово-шашкового клубу в м. Одесі.

news 06 02 2019 Odeschina subvencії oglyad FOTO 2 6

17 грудня на офіційному веб-сайті народного депутата Антона Кіссе вийшла новина про заміну даху у школі №2 міста Болград. У тексті зазначено, що ремонт даху відбувається за кошти державного бюджету, які були виділені за сприяння народного депутата.

news 06 02 2019 Odeschina subvencії oglyad FOTO 7

14 грудня на сторінці у соціальній мережі Facebook «Наш депутат - Александр Пресман» була оприлюднена публікація «Будівництво спортивного комплексу в смт Затишшя». Як повідомляється у відеосюжеті, завдяки народному депутату Олександру Пресману з державного бюджету були виділені 2,2 млн грн на будівництво стадіону в селищі Затишшя у 2018 році і 2,6 млн грн - на закінчення робіт у 2019 році.

news 06 02 2019 Odeschina subvencії oglyad FOTO 8

12 грудня народний депутат Василь Гуляєв відвідав селище Овідіополь для інспектування ремонту пішохідної доріжки по вулиці Тараса Шевченка. Як зазначено на офіційній сторінці народного депутата у Facebook, кошти на ремонт доріжки були виділені з обласного бюджету «завдяки злагодженій роботі депутатів всіх рівнів від партії «Відродження». Крім того, він оприлюднив публікацію щодо проведення робіт по заміні вікон в Овідіопольській школі №2, кошти на які були виділені із державного бюджету. Також політик відвідав Великодолинську школу №2, де також перевірив, як відбувається заміна вікон за кошти з державного бюджету.

news 06 02 2019 Odeschina subvencії oglyad FOTO 9

12 грудня на офіційному веб-сайті народного депутата Олександра Пресмана вийшла новина під заголовком «В селі Латовка Біляївського району будують новий дитячий садок». У матеріалі зазначено, що кошти на будівництво були виділені з державного бюджету за сприяння Олександра Пресмана.

news 06 02 2019 Odeschina subvencії oglyad FOTO 10

Народний депутат Олександр Урбанський 11 грудня здійснив три виїзди до сіл свого мажоритарного округу. Так, в смт Суворове Ізмаїльського району він відвідав лікарню, школу та проінспектував ремонт дорожнього покриття вулиці Троїцької. Всі роботи фінансуються за кошти державного бюджету. Також народний обранець побував у селі Утконосівка Ізмаїльського району, де відвідав будівництво будинку для проживання лікаря та дитячий садок «Бджілка», в якому міняли вікна. Третій візит було здійснено до села Стара Некрасівка Ізмаїльського району. Там нардеп проінспектував ремонт місцевої амбулаторії. Всі зазначені роботи фінансуються за кошти місцевого, обласного та державного бюджету.

news 06 02 2019 Odeschina subvencії oglyad FOTO 11

Про допомогу народного депутата Дмитра Голубова у грудні розповів репортаж на телеканалі «Здоров'я», присвячений урочистому відкриттю спортивного комплексу біля школи № 17 м. Одеси. В сюжеті зазначено, що кошти на спорткомплекс були виділені з державного бюджету за сприяння народного депутата та Одеського міського голови Геннадія Труханова.

news 06 02 2019 Odeschina subvencії oglyad FOTO 12

На початку грудня народний депутат Василь Гуляєв разом із Молодіжненським сільським головою Миколою Лук’янчуком та депутатом Чорноморської міської ради Андрієм Левченком відвідав садові товариства (вони входять до виборчого округу № 140 на виборах народних депутатів, де було обрано Василя Гуляєва), де ремонтували дороги. Як зазначено на офіційній сторінці народного депутата у соціальній мережі Facebook, роботи фінансуються із державного бюджету.

news 06 02 2019 Odeschina subvencії oglyad FOTO 13

«Державні субвенції дозволяють місцевим органам влади отримати грошову допомогу з боку держави для виконання конкретно визначеної мети. Але при цьому нерідко народні депутати наголошують на особистій ролі у процесі залучення державних коштів. Такі дії можуть бути розцінені як дочасна передвиборча агітація, що здійснюється за рахунок платників податків та державного бюджету», - зазначив координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області.