Політрада партії «Сила людей» опублікувала рішення, в якому вимагає від Дмитра Гнапа повернути заставу і відкликати заяву про згоду балотуватися на пост Президента від політичної сили. Гнап не бачить підстав зупиняти кампанію. Остаточне рішення він ухвалить після з’їзду партії. Про це кандидат в Президенти повідомив у коментарі ОПОРІ.

Сьогодні, 8 лютого, партія «Сила людей» опублікувала на своєму сайті офіційне рішення політичної ради партії щодо ситуації довкола Дмитра Гнапа, якого раніше політична  сила висунула кандидатом в Президенти.

Згідно з документом, політрада публічно вимагає від Гнапа «відкликати свою заяву про згоду балотуватися кандидатом на пост Президента України від ПП «Сила Людей» задля демонстрації політичної зрілості та відповідальності, а також забезпечення повернення грошей застави на рахунок партії». Після отримання коштів «Сила Людей» обіцяє повернути всю суму дарувальникам, які профінансували висунення Гнапа кандидатом в рамках краудфандингової кампанії. В разі відмови кандидата виконати вимогу, політична сила обіцяє скликати з цього приводу Всеукраїнський З’їзд.

08 02 2019 Kyiv gnap sylalyudei rishennia

Нагадаємо, що вчора, 7 лютого, керівник ГО «Слідство Інфо» Анна Бабінець опублікувала на своїй Facebook-сторінці повідомлення про те, що у 2015 році Дмитро Гнап, який на той час керував редакцією «Слідства Інфо», не перерахував на потреби армії 15 тисяч євро, отримані в якості грошового призу премії «Вільна преса Східної Європи-2015». Пізніше того ж дня в стрімі на Facebook Гнап визнав, що частина коштів справді залишилась в нього. За словами кандидата, дві з 15 тисяч він передав на потреби війська, а близько чотирьох тисяч витратив на потреби «Слідства Інфо». Залишок коштів, близько дев’яти тисяч євро Гнап пообіцяв передати редакції найближчим часом. Водночас  він заявив, що не бачить підстав знімати свою кандидатуру.

ОПОРА звернулась до очільника партії «Сила Людей» Олександра Солонтая з проханням розповісти про можливі подальші дії партії.

«Ми прекрасно розуміємо, що саме Дмитро Гнап є суб’єктом виборчого процесу, а наша функція закінчилася в момент подання документів. Юридичних механізмів впливу на кандидата партія, на жаль, більше не має. Водночас думка лідерів і прихильників політичної сили повинна бути важливою для члена партії «Сила Людей» Дмитра Гнапа. Наша заява передусім спрямована на те, щоб вплинути на його подальші дії. Зараз все в його руках», – пояснює Олександр Солонтай.

08 02 2019 Kyiv gnap solontai

На запитання про те, чому унеможливити виникнення такої ситуації не вдалося раніше, зокрема на етапі праймеріз, Солонтай відповів: «Шкода, що ця інформація не з’явилась на етапі праймеріз. Насправді, ситуацію можна було легко вирішити набагато раніше й таким чином уникнути публічного скандалу. Все це кинуло тінь на нашу репутацію, й тому ми повинні були реагувати. В умовах нормального демократичного процесу, якщо на мундирі політика з’являється підозра на репутаційну пляму, він повинен зробити паузу у своїй політичній діяльності, скласти, принаймні на певний час, свої владні повноваження. Протягом цього періоду він або вирішує проблему, або ні. І вже згодом ухвалюється остаточне рішення. Саме такий шлях ми й обрали».

Водночас, за словами Олександра Солонтая, відмова Дмитра Гнапа від статусу кандидата в Президенти не є єдиним варіантом вирішення конфлікту.

«Гнап міг би оголосити, що призупиняє виборчу кампанію на чотири-п’ять днів і протягом цього періоду прояснити всі деталі ситуації, повернути гроші колективу або передати їх армії. Якщо він зуміє відновити свою репутацію, то після цього зможе повернутись до кампанії. Ще вчора виборчий штаб і народні депутати звернулись до Гнапа з проханням вчинити саме таким чином. На жаль, це не подіяло, тому з’явилось сьогоднішнє рішення», – розповідає Солонтай.

08 02 2019 Kyiv gnap gnap

Кандидат у Президенти України Дмитро Гнап в коментарі ОПОРІ виклав свою позицію щодо заяви «Сили Людей». «Заяву ухвалила політрада «Сили Людей», а мене висунув кандидатом з’їзд партії. Перед цим я пройшов процедуру відкритих партійних праймеріз, де мене підтримала більшість партійців. Я ставлюся з повагою до колег, які входять до політради, але вони не представляють всю партію. Мені відомо, що в партійних осередках є різні думки щодо цієї ситуації – є мої опоненти і є ті, хто мене підтримують. Тож почекаємо з’їзду, де кожен зможе висловити свою позицію. Після нього я остаточно ухвалю своє рішення», – розповідає Гнап.

За словами Дмитра Гнапа, зараз він не готовий призупинити участь у виборчому процесі. «Як бути з людьми, які мене підтримали і хочуть, щоб я вів кампанію? Переконаний, що вся ця історія не варта виїденого яйця. З одного боку, йдеться про непорозуміння, а з другого – вочевидь, не обійшлося без участі моїх політичних суперників. Ще до скандалу я запропонував колегам зі «Слідства Інфо» спосіб, як вирішити цю ситуацію, але вони натомість перевели її в публічну площину. Я запропонував перевести залишок коштів у вигляді благодійного внеску на статутну діяльність громадської організації. Однак вже протягом майже двох діб мені не надають реквізити відповідного рахунку», – пояснює Гнап. а мене висунув кандидатом з’їзд партії. Перед цим я пройшов процедуру відкритих партійних праймеріз, де мене підтримала більшість партійців. Я ставлюся з повагою до колег, які входять до політради, але вони не представляють всю партію. Мені відомо, що в партійних осередках є різні думки щодо цієї ситуації – є мої опоненти і є ті, хто мене підтримують. Тож почекаємо з’їзду, де кожен зможе висловити свою позицію. Після нього я остаточно ухвалю своє рішення», – розповідає Гнап.

ОПОРА стежитиме за розвитком конфлікту.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)