У Луцьку спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА під час спільного із правоохоронцями патрулювання виявили білборди та сітілайти кандидатки у Президенти України Юлії Тимошенко (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») без вихідних даних. За вказаним фактом спостерігачі ОПОРИ подали заяву до поліції.

Попри те, що ЦВК офіційно зареєструвала Юлію Тимошенко кандидаткою 25 січня, у Луцьку досі розміщені агітматеріали на її користь без вихідних даних. 7 лютого спостерігачі ОПОРИ здійснювали спільний рейд із правоохоронцями задля виявлення порушень виборчого законодавства. Під час огляду вулиць зафіксували сітілайти без вихідних даних із гаслом  «Вірю в Україну Юлія Тимошенко 2019» на проспекті Василя Мойсея та вулиці Винниченка.

07.02.2019 News Volyn Zayava 1

07.02.2019 News Volyn Zayava 2

Окрім того, білборд із аналогічним гаслом також без вихідних даних виявила омбудсменка з захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області на вулиці Конякіна, 3 і викликала слідчо-оперативну групу.

07.02.2019 News Volyn Zayava 3

Відтак, представники ОПОРИ написали дві заяви до правоохоронних органів із проханням перевірити джерело фінансування вказаних матеріалів. Зауважимо, у Луцьку також розміщена низка аналогічних білбордів та сітілайтів на користь кандидатки, які містять вихідні дані. Їх появу, як і агітматеріали без необхідних відомостей, зафіксували у день офіційної реєстрації Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, ОПОРА 29 січня вже зверталася до правоохоронців з проханням перевірити джерело фінансування білбордів та сітілайтів вказаної кандидатки. Окрім того, спостерігачі зверталися із заявами щодо порушення правил ведення передвиборної агітації з боку Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч»), Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»), Євгенія Мураєва («Наші»), Ольги Богомолець (самовисування), Олександра Шевченка (Українське об’єднання патріотів – УКРОП»), Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка) та Руслана Кошулинського (Всеукраїнське об’єднання «Свобода»).

Нагадаємо, що згідно із частиною 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 16 статті 64 цього ж Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Розповсюдження під час виборчого процесу відповідних матеріалів без вказаних даних згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 51 до 85 гривень і на посадових осіб - від 340 до 510 гривень.

Також у частині 4 статті 41 Закону України «Про вибори Президента України» передбачено, що кандидат зобов'язаний відкрити накопичувальний рахунок свого виборчого фонду. Підставою для відкриття накопичувального рахунку виборчого фонду кандидата є копія рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидата на пост Президента України. Підставою для відкриття поточного рахунку виборчого фонду кандидата є довідка установи банку про відкриття накопичувального рахунку виборчого фонду. Згідно ч. 5 ст. 58 цього ж Закону передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, для цілей, визначених цим Законом, та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України. Порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, має наслідком притягнення до відповідальності за ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення (тягне за собою накладення штрафу на громадян від 510 до 850 гривень і на посадових осіб - від 850 до 1360 гривень).

 
(#вибори; #opora; #опора)