Станом на 5 лютого 2019 року до ГУНП в Чернівецькій області надійшло 17 повідомлень про порушення виборчого законодавства, 16 повідомлень було подано Громадянською мережею ОПОРА.

Представники Громадянської мережі ОПОРА 16 разів зверталися до правоохоронних органів у зв'язку з порушенням ведення агітації на користь 7  кандидатів у Президенти, зокрема через розміщення білбордів без вихідних даних. За результатами розгляду матеріалів судами притягнуто до адміністративної відповідальності до сплати штрафу двох осіб. Кримінальні провадження за подіями, пов’язаними з виборчим процесом, не відкривалися. Представники політичних партій із зверненнями про порушення виборчого процесу не зверталися.

Порушення були зафіксовані щодо Андрія Садового, Євгенія Мураєва, Анатолія Гриценка, Юлії Тимошенко, Олександра Шевченка, Олега Ляшка та Дмитра Добродомова. Між тим, у поліції повідомили, що на їх основі складено 18 адміністративних протоколів за ч.2 ст. 212-13 КУпАП.

Найбільша кількість звернень стосовно ймовірних порушень виборчого законодавства була у Чернівцях. Також через розміщення зовнішньої реклами без маркування, передбаченого ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України» до правоохоронців спостерігачі зверталися і у м. Хотин.

За даними Національної поліції України станом на 6 лютого територіальними органами зареєстровано 708 заяв та повідомлень, пов’язаних із виборчим процесом. Слідчі розпочали 15 кримінальних проваджень за правопорушення у виборчій сфері. Всього від початку президентської виборчої кампанії поліція відкрила 15 кримінальних проваджень. Три з них стосуються порушень виборчого законодавства. Водночас поліцейські склали 147 адміністративних матеріалів за фактами порушення у виборчій сфері. 

5 лютого у Чернівцях було ініційовано правопросвітницький захід у рамках інформаційної кампанії «Я маю право обирати», щоб попередити підкуп виборців на Буковині. В заході взяв участь координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області, де розповів про те, чого не варто робити під час виборів, як правильно голосувати і як діяти, якщо твої права – тобто виборця – порушують.

«Право голосу на виборах Президента мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років. Тим, хто голосуватиме вперше, варто перевірити, чи є вони у списку виборців. Для цього не обов’язково кудись ходити і навіть телефонувати. Скористайтесь сайтом «Державний реєстр виборців» (https://www.drv.gov.ua). Це, дійсно, важливо, адже якщо Вас немає у виборчому спису, Ви не зможете проголосувати», – зазначив представник ОПОРИ.

 
(#вибори; #opora; #опора)