Представники ОПОРИ на автостанціях в Полтаві, Нових Санжарах, Лохвиці, Карлівці та Диканці зафіксували рекламну продукцію кандидата на посаду Президента Андрія Садового, яка містила інформацію з вихідними даними на доклеєному аркуші, що може свідчити про можливе порушення виборчого законодавства. Окрім цього, на автостанції в Лубнах зафіксований стенд, на якому взагалі відсутні вихідні дані. ОПОРА звернулась до поліції з заявами для перевірки законності розміщення даної агітаційної продукції.

Згідно з частиною 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України»: «забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів».

В січні ОПОРА вже фіксувала появу на автостанціях Полтавщини рекламних стендів Садового, де були відсутні вихідні дані. Відносно можливого порушення виборчого законодавства складені заяви до поліції. Тоді в «Самопомочі» повідомили, що вийшло непорозуміння з власником рекламної площини директором «ПолтаваАвтоТранс» та, по сумісництву, депутатом Полтавської міськради від «Самопомочі» Сергієм Бутко. Крім цього, в обласному осередку партії повідомили, що готується нова реклама, а стару агітаційну продукцію буде прибрано.

З початку лютого рекламні стенди Садового знову з’явились на автостанціях області. Зокрема в Полтаві, Нових Санжарах, Лохвиці, Карлівці, Диканці та Лубнах. Вихідні дані на стендах з’явились, проте не скрізь та доклеєні на окремому аркуші. В Лубнах відповідна інформація на стенді взагалі відсутня. Сама реклама зосталась старою з написом «Андрій Садовий. Наступ. 2019».

5 02 pl stend sadovogo dykanka lutyj

5 02 pl stend sadovogo lohvytsja lutyj

Це зображення рекламного стенду на полтавській АС-4 в січні.

5 02 pl stend sadovogo na as4 v poltavi u sichni

А це новий стенд з доклеєними вихідними даними на тій же автостанції.

5 02 pl stend sadovogo na as4 v poltavi lutyj

5 02 pl stend sadovogo na as4 v poltavi vyhidni dani

В коментарі ОПОРІ голова виборчого штабу «Самопомочі» на Полтавщині Олександр Скрипай повідомив, що це нові стенди та виготовлені за рахунок виборчого фонду кандидата.

«Просто тут тематика така ж, як і на старій рекламній продукції. Чому інформація про вихідні дані є не скрізь? Будемо розбиратись, мабуть забули замінити»,  – розповів Скрипай.

Задля перевірки, чи дійсно дана агітаційна продукція виготовлена за рахунок виборчого фонду, представники ОПОРИ звернулись з заявами до поліції.

«Дані рекламні стенди, котрі почали з’являтись на автостанціях у лютому, візуально дуже схожі з тими старими рекламними дошками. А інформація про вихідні дані, котра доклеєна на окремому аркуші не викликає впевненості, що дійсно дана агітаційна продукція виготовлена за кошти виборчого фонду», – зауважив координатор ОПОРИ в Полтавській області.

Крім цього, ОПОРА зазначає, що згідно з частиною 9 статті 58 Закону: «У разі якщо будинок (приміщення) незалежно від форми власності було надано для проведення передвиборного публічного заходу чи передвиборної агітації за одного кандидата на пост Президента України, власник (володар, користувач) цього будинку (приміщення) не має права відмовити в його наданні на тих же умовах іншому кандидату на пост Президента України. Зазначена вимога не стосується приміщень, що перебувають у власності чи постійному користуванні партій – суб'єктів виборчого процесу».

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)