Незважаючи на тривалі свята, потенційні і вже зареєстровані кандидати у Президенти вели активну агітаційну кампанію у друкованих медіа Херсонщини. Лідерами за розміщенням матеріалів, що можуть мати ознаки «джинси» у січні стали кандидатка в Президенти Юлія Тимошенко (35%), чинний Президент Петро Порошенко (30%) та кандидат на цю посаду Анатолій Гриценко (12%). 

Як показав моніторинг газет Херсонської області, друковані медіа майже не реагували на зміни у статусі кандидатів у зв’язку з їхньою реєстрацією і не маркували промоційні матеріали. Виключенням стали газети «Гривня» (Херсон) та «Трудова слава» (Новотроїцьк), які почали позначати статті від зареєстрованих кандидатів рамкою «Політична реклама».

Також вже можна побачити специфіку медійних стратегій ймовірних та вже зареєстрованих кандидатів у Президенти. Широке охоплення демонструє лише штаб Петра Порошенка, розміщуючи рекламні матеріали у газетах всіх населених пунктів Херсонщини. А от Юлія Тимошенко майже не представлена у газетах обласного центру та великих обласних міст, переважно працюючи з сільськими регіонами. Натомість Анатолій Гриценко, Олександр Вілкул, Андрій Садовий розміщують матеріали переважно у міських газетах.

Лідерка за кількістю матеріалів з ознаками «джинси» Юлія Тимошенко пробувала переконувати виборців за допомогою результатів виборів у ОТГ, які інтерпретувались як перемога ВО «Батьківщина» і подавались, як тренування перед президентською кампанією («Батьківщина здобула беззаперечну перемогу на виборах в ОТГ»). Також не оминула лідерка ВО «Батьківщина» і тематики тарифів, спробувала використати і традиційну тему Радикальної партії Олега Ляшка – мораторій на продаж землі. Окрім того, вже традиційно використовувались соціологічні рейтинги та заміри для підкреслення лідерської позиції.

30 01 2019 Khersonshina Djinsa 1

30 01 2019 Khersonshina Djinsa 2

Чинний Президент, який посів друге місце за кількостю матеріалів із ознаками «замовності» у херсонських газетах Петро Порошенко використав тему отримання Томосу. Інформація подавалась як через релігійний акцент, так і як геополітичне досягнення. («Геополітична катастрофа Путіна», «Президент попросив російську церкву показати свій Томос»). Окрім того, так само як і штабом Юлії Тимошенко, використовувались рейтинги у соціологічних опитуваннях кінця та початку року для демонстрації нарощення потужностей та підтримки з боку населення.

30 01 2019 Khersonshina Djinsa 3

Третя сходинка в рейтингу використання «джинси» в газетах Херсонщини лідера Громадянської позиції Анатолія Гриценка пояснюється активною кампанією з інформування виборців про з’їзд та його обрання кандидатом у Президенти. Його штаб сконцентрувався лише на одній, але достатньо масовій хвилі розміщення агітаційних матеріалів.

30 01 2019 Khersonshina Djinsa 4

Серед потенційних кандидатів до Верховної ради лідерами з розміщення «замовних» статей є депутат Херсонської обласної ради Ігор Колихаєв (38%), перший заступник голови обласної ради та депутат Василь Зеленчук, депутат обласної ради Андрій Путілов та народний депутат від Херсонщини Федір Негой (по 17%).

Як зауважив координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Херсонській області, медійна активність потенційних кандидатів у народні депутати дещо пішла на спад у порівнянні з груднем – було зафіксовано лише 2 хвилі матеріалів на рівні округів. Перша – це було розміщення розлогого інтерв’ю депутата обласної ради від «БПП «Солідарність» Ігоря Колихаєва, друга – промо заходів для дітей обласного депутата від ВО «Батьківщини» Василя Зеленчука.

30 01 2019 Khersonshina Djinsa 5

30 01 2019 Khersonshina Djinsa 6

Нагадуємо, що прихована реклама забороняється українським законодавством. У Законі «Про рекламу» (стаття 9, частина 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється частиною 5 цієї ж статті.

Як прокоментував радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, що стосується розміщення агітаційних матеріалів у друкованих ЗМІ, то відповідно до ч. 5 ст. 63 Закону України «Про вибори Президента України» зареєстрований кандидат на пост Президента України має право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності. Однак ці матеріали можуть бути опубліковані лише на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

Також слід відзначити, що підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати опитування, пов’язаного з виборами, лише з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки. Інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості передбачені ч. 1 ст. 56-6 Закону України «Про вибори Президента України».