Протягом січня 2019 року активну агітаційну кампанію розгорнули 28 осіб, більшість з яких не були зареєстровані кандидатами на пост Президента під час проведення агітаційних заходів. Абсолютними лідерами за масштабами та інтенсивністю агітаційної діяльності в січні 2019 року залишаються Петро Порошенко  і Юлія Тимошенко.  Так само активними, але менш територіально розгалуженими є агітаційні кампанії Олега Ляшка та Андрія Садового. Про це під час прес-конференції 31 січня розповіли координаторка виборчих програм ОПОРИ Ольга Айвазовська та аналітики ОПОРИ Олександр Клюжев та Олександр Неберикут. 

ai2Як зазначила Ольга Айвазовська, Центральна виборча комісія в належний спосіб і з дотриманням норм виборчого законодавства організувала процес реєстрації кандидатів у Президенти (який ще не завершився) – запобігаючи можливим конфліктам та уникаючи політично вмотивованих рішень на цьому етапі виборчого процесу. Для усіх кандидатів були створені умови для реалізації пасивного виборчого права, а випадки відмови в реєстрації були обґрунтованими. В той же час, діяльність розпорядника Державного реєстру виборців в звітний період відбувалася у відкритий спосіб і супроводжувалася якісним інформуванням та оперативним оновленням відомостей про актуальну кількість виборців, зокрема статистики щодо тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

"Ми би просили і звертались до вже зареєстрованих або потенційних кандидатів не розповсюджувати необґрунтовані заяви щодо кількості виборців, які на їхню думку в той чи інший спосіб приросли або навпаки зменшились в тих чи інших регіонах, не посилаючись на офіційні дані. Тому що дискредитація процедури зміни місця голосування або Держреєстру в цілому, на нашу думку, може нести певні ризики щодо довіри до виборів", - зазначила вона. 

Як зазначила Ольга Айвазовська, ЦВК надала дозвіл вести спостереження на чергових виборах Президента України 129 громадським організаціям, які у законний спосіб зголосилися до офіційного виконання функції громадського спостереження. 

За її словами, протягом січня 2019 року активну агітаційну кампанію розгорнули 28 осіб, більшість з яких не були офіційно зареєстрованими кандидатами на момент проведення основної кількості агітаційних заходів. Анатолій Гриценко та Володимир Зеленський вибірково використовують різні форми агітації і не проводять однаково масштабних кампаній у різних регіонах України. Активними є агітаційні кампанії Олександра Шевченка та Руслана Кошулинського, зокрема в компоненті зовнішньої реклами. Однак перший з них концентрується на медійній агітації, а другий значно більш активний у проведенні публічних заходів. Агітаційні кампанії інших активних кандидатів (Олександра Вілкула, Юрія Бойка, Сергія Капліна) в січні не носили загальнонаціонального характеру і мали лише регіональний ухил. З переліку зареєстрованих кандидатів взагалі не проводили масштабних агітаційних заходів Віталій Скоцик, Роман Насіров, Олександр Мороз, Аркадій Корнацький та Олександр Данилюк.

nbЯк зазначив аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут, беззаперечними лідерами, які масово використовують рекламу на білбордах і сітілайтах є Андрій Садовий, Петро Порошенко, Анатолій Гриценко, Олег Ляшко, Юлія Тимошенко і Володимир Зеленський. Серед незареєстрованих кандидатів, крім Петра Порошенка, лідирує Арсеній Яценюк, агітаційна кампанія якого, ймовірно, більше орієнтована на парламентські, а не президентські вибори.    

Кампанії з розповсюдження друкованих матеріалів повноцінно розгорнули 12 осіб, у тому числі політики, які не мають наміру брати участь в президентській виборчій кампанії або досі не зареєстровані (Петро Порошенко, Арсеній Яценюк). Разом з тим до цієї форми агітації не вдаються Володимир Зеленський і Валентин Наливайченко – кандидати, які є одними з найактивніших в інших агітаційних форматах. Лідерами за розповсюдженням друкованих агітаційних матеріалів у січні 2019 року є Андрій Садовий (зафіксоване масове поширення в 21 області), Юлія Тимошенко (20 областей) та Олег Ляшко (19 областей).

Понад 20 осіб проводять активну агітаційну кампанію, використовуючи регіональні друковані ЗМІ. Найбільш масштабними в цьому компоненті агітації є кампанії Петра Порошенка (масове розміщення в 24 областях), Юлії Тимошенко (23 області) і Олега Ляшка (20 областей).

Онлайн ЗМІ та соціальні мережі в агітаційних цілях використовують практично всі зареєстровані кандидати. Однак найактивнішими в цьому компоненті агітації є 6 незареєстрованих кандидатів у Президенти (Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Анатолій Гриценко, Андрій Садовий, Володимир Зеленський) і Петро Порошенко, які суттєво переважають решту.  

У січні 2019 року 14 осіб масштабно використовували регіональні аудіовізуальні ЗМІ в агітаційних цілях. Лідерами за розміщенням агітації на телебаченні та радіо є Петро Порошенко (масово розміщено в 20 областях), Юлія Тимошенко (17 областей) та Олег Ляшко (15 областей). Стосовно змісту повідомлень збільшилася кількість інформації щодо програмної діяльності кандидатів, процесу їх висунення та реєстрації.

Найменш поширеною формою агітаційної роботи кандидатів у перший місяць офіційної виборчої кампанії було проведення вуличних акцій – лише 13 осіб здійснювали таку активність. Найбільш масштабні за географічним охопленням публічні заходи та вуличні акції проводили Петро Порошенко та Андрій Садовий (в 12 областях), а також Олег Ляшко (в 10 областях). Не всі кандидати, які лідирують у використанні інших форм агітації, активно проводили вуличні акції в січні. Зокрема, це стосується Володимира Зеленського. Виборча команда Петра Порошенка (який на той момент не перебував у статусі зареєстрованого кандидата) організувала проведення загальнонаціонального соціологічного опитування, що фактично є формою вуличної агітації (кампанія «від дверей до дверей»). До такої діяльності на оплачуваній основі залучалися не лише прихильники кандидата чи нейтральні особи, але й працівники бюджетних закладів. Така діяльність свідчить про неправомірне витрачання виборчих коштів (до моменту створення виборчого фонду), а також має ознаки зловживання адміністративним ресурсом.

За словами Неберикута, з офіційним початком виборчої кампанії зменшилася кількість візитів кандидатів та потенційних кандидатів у Президенти у регіони України. Станом на 29 січня спостерігачі ОПОРИ зафіксували 56 регіональних візитів. Найбільш відвідуваними в січні регіонами стали Черкаська і Житомирська області. Ці регіони відвідали по 4 кандидати в Президенти. Запорізьку, Київську, Полтавську і Дніпропетровську відвідали по три кандидати (потенційні кандидати). Натомість кандидати проігнорували в ході своїх поїздок три західних області України (Закарпатську, Львівську і Чернівецьку), а також Херсонську, Миколаївську і Хмельницьку.

Спостерігачі ОПОРИ в ході моніторингу регіональних візитів кандидатів та потенційних кандидатів виявили 10 випадків передачі ними від свого імені або від імені партії товарів громадянам. Сюди ж відносяться випадки участі політичних лідерів у офіційному врученні товарів, закуплених за бюджетні кошти. Найчастіше такий формат агітаційної роботи використовували Олег Ляшко (4 епізоди) та Петро Порошенко (3 епізоди).

У перший місяць виборчого процесу найпоширенішим порушенням законодавства стало виготовлення та розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації без вихідних даних або фінансування агітації не з виборчого фонду кандидата. Масовість інцидентів була пов’язана із двома основними факторами: матеріали дочасної агітації кандидатів не були змінені після їхньої офіційної реєстрації або нові матеріали агітації виготовлялися і поширювалися без вказання вихідних даних і до офіційного відкриття кандидатом виборчого фонду. 

Як зазначила Ольга Айвазовська, у січні 2019 року спостерігачі ОПОРИ направили 239 звернень та заяв до територіальних підрозділів Національної поліції України. Абсолютна більшість з них стосувалася розповсюдження друкованих матеріалів без відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, відповідальних за випуск осіб та замовника відповідних матеріалів. Більшість зафіксованих випадків розповсюдження друкованих матеріалів без вихідних даних стосувалася агітаційної діяльності Андрія Садового та Анатолія Гриценка.

"Станом на 29 січня 2019 року Національна поліція України розслідує 8 кримінальних проваджень, пов’язаних із виборчим процесом.  Серед цих проваджень 1 стосується підкупу виборців, перешкоджання законній діяльності журналістів, перевищення влади або службового становища – 1.  4 кримінальні провадження стосуються хуліганських дій. З початку виборчого процесу було складено 73 протоколи про адміністративні правопорушення. Усього до Національної поліції України в усіх регіонах України надійшло 357 повідомлень про виборчі події", - розповіла Айвазовська. 

kl2Як розповів Олександр Клюжев, місцеві організації політичних партій та виборчі структури кандидатів на пост Президента України поєднували агітаційну діяльність зі збором персональних даних громадян («Блок Петра Порошенка «Солідарність», Радикальна партія Олега Ляшка, «Громадянська позиція», Об’єднання «Самопоміч»). Наймасштабніше персональні дані збирались під час опитування виборців у інтересах потенційного кандидата на пост Президента України Петра Порошенка.  Радикальна партія Олега Ляшка, у свою чергу,  акумулювала дані про громадян із метою оформлення підписки на партійну газету. 

"Збір персональних даних громадян, як засвідчує моніторинг ОПОРИ, супроводжувався порушеннями або неповним дотриманням спеціального законодавства. Зафіксовані випадки, коли агітатори не отримували дозволу на обробку їхніх персональних даних, а мета збору і обробки такої інформації не завжди пояснювалась чи була зрозумілою громадянам", - зазначив Клюжев. 

Громадянська мережа ОПОРА звернулася до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової з проханням провести перевірку зібраних спостерігачами фактів недотримання законодавства у сфері захисту персональних даних.  Виборці, у свою чергу, повинні утримуватись від передачі власних персональних даних третім особам, якщо вони не розуміють мету збору, строк збереження і форми використання таких даних.  

Масштабне проведення у регіонах України опитування виборців, збір їхніх персональних даних та підписів на підтримку програми потенційного кандидата Петра Порошенка актуалізували дискусію про попередження випадків матеріального мотивування виборців шляхом оплати їх агітаційної роботи. Чинна редакція Закону України «Про вибори Президента України» прямо забороняє укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації (частина 6 статті 64 Закону).

Громадянська мережа ОПОРА закликає зареєстрованих кандидатів на пост Президента України не допускати жодних виплат виборцям за проведення передвиборної агітації.  Натомість не зареєстровані на момент кандидати мають вжити дії для припинення фінансування агітаційних заходів і матеріального стимулювання виборців за їх участь у проведенні де-факто агітації. 

Перший звіт ОПОРИ                                    

За коментарями звертайтесь:

Ольга Айвазовська, координаторка виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА

тел. 044 591 44 44