Протягом січня жителі Одеси та області досить неактивно зверталися до органів ведення Державного реєстру виборців. Як свідчать дані моніторингу Громадянської мережі ОПОРА, в місті Одеса за місяць звернулися близько 15 виборців із заявами про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси.

Менш активно подають заяви про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси виборці в Овідіопольському районі та місті Чорноморськ - не більше п’яти заяв. Жодної заяви не було подано у Роздільнянському, Захарівському, Великомихайлівському, Біляївському (за винятком міста Біляївка), Татарбунарському, Білгород-Дністровському, Кілійському, Болградському, Арцизькому, Саратському, Тарутинському районах та місті Теплодар.

Водночас спостерігачі ОПОРИ оцінюють діяльність органів ведення ДРВ як таку, що організована належним чином: відділи працюють відкрито, надають необхідну інформацію, розташовані у районних адміністраціях або міських радах (в містах обласного значення), у зручних приміщеннях та зі стандартним графіком роботи.

Втім, незручним виявилося розміщення органу ведення Державного реєстру виборців в Подільську, яке знаходиться в приміщенні бібліотеки, де коридори мають погане освітлення, а вивіска з назвою установи стоїть на підвіконні і тому мало помітна.

ОПОРА також зазначає, що громадяни України, які мають право голосу, у зв’язку з відсутністю реєстрації місця проживання не можуть визначити місце голосування. В кожному з районів Одеси (всього – 4 райони) нараховується приблизно по 5000 таких осіб.

ОПОРА нагадує: якщо у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими подіями виборець не може проголосувати на виборах за зареєстрованим місцем проживання (виборча адреса), він може тимчасово на період їх проведення змінити місце голосування. Для цього, відповідно до частини 3 статті 34 та частини 1 статті 351 Закону «Про вибори Президента України» до 25 березня слід подати заяву про тимчасову зміну місця голосування із зазначенням дільниці чи адреси, за якою виборець бажає проголосувати до відповідного відділу ведення Державного реєстру виборців. До заяви потрібно додати оригінали та копії документів, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. Наприклад, довідку з місця роботи чи навчання, документ, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець хоче проголосувати, тощо.

Виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій чи Луганській областях, або на території Автономної Республіки Крим можуть не додавати до заяви документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування. Детальніше про тимчасову зміну адреси голосування можна прочитати на сайті Державного реєстру. Перевірити свої персональні дані також можна в «особистому кабінеті виборця» сайту Державного реєстру виборців, попередньо зареєструвавшись.