Станом на 25 січня із 6 парламентських партій (які мають свої фракції у Верховній Раді) чотири партії уже мають зареєстрованих кандидатів у Президенти («Об’єднання «Самопоміч», ВО «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, «Опозиційний Блок»). Закарпатська команда ОПОРИ з’ясовувала, чи запрацювали штаби зареєстрованих та потенційних кандидатів від парламентських партій у найзахіднішій області та хто їх очолює.

Комунікаційниця ОПОРИ звернулася до представників усіх шести парламентських партій на Закарпатті із питанням - чи діють на території Закарпатті передвиборчі штаби та хто їх очолює.

«Наразі передвиборчий штаб в області ще не працює. Після з’їзду партії, який відбудеться на початку лютого, має запрацювати й передвиборчий штаб. Хто його очолить - поки невідомо», - зазначила керівниця прес-служби обласного осередку партії «Народний Фронт» Лариса Липкань.

Відзначимо, що обласний осередок політсили «Народний Фронт» очолює нардеп Валерій Лунченко. У 2010 році обраний депутатом Закарпатської обласної ради від партії «Фронт Змін». До кінця каденції в облраді не добув, оскільки вже на парламентських виборах 2012-го обраний нардепом VII скликання від ВО «Батьківщина» (період, коли «Фронт Змін» та ВО «Батьківщина» висунули у парламент кандидатів разом). Із березня до вересня 2014 року був на посаді  голови Закарпатської ОДА, при цьому не склавши повноваження депутата парламенту. На виборах до ВРУ 2014 року обраний нардепом теперішнього скликання за партійним списком від партії «Народний Фронт».


Прес-секретар закарпатського осередку партії ВО «Батьківщина» Іван Колодій розповів, що у них передвиборчий штаб уже запрацював. Очолив його Олександр Кеменяш, який також є головою обласного осередку партії.

Олександр Кеменяш був народним депутатом України 4-го скликання з 2002 до 2006 року як мажоритарник-самовисуванець по тодішньому виборчому округу № 73. У парламенті у 2005 році ввійшов до фракції «Блок Юлії Тимошенко». Також Олександр Кеменяш був депутатом парламенту 5-го скликання із 2006 по 2007 за списком «Блоку Юлії Тимошенко» та депутатом 6-скликання із 2007 по 2012 роки - також за списком «Блоку Юлії Тимошенко». На парламентських виборах 2012 року балотувався від партії «Батьківщина» від округу №70, однак тоді вибори програв. На парламентських виборах 2014 року був у списку партії ВО «Батьківщина» на 36 місці, яке стало непрохідним. Наразі Олександр Кеменяш є депутатом Закарпатської обласної ради від «Батьківщини», де очолює й однойменну фракцію.

У партії «Об’єднання «Самопоміч» вже існує передвиборчий штаб. Про це спостерігачці ОПОРИ повідомив голова обласного осередку партії Іван Сурмачевський. Саме він і став очільником передвиборчого штабу. У 2010 році Іван Сурмачевський обраний до Рахівської районної ради як представник партії «Наша Україна» і на момент балотування у раду був головою цієї ж районної ради (каденції 2006-2010 рр).


Штаб Радикальної партії Олега Ляшка також розпочав свою діяльність на Закарпатті. Керівником штабу став Володимир Шубець, який віднедавна є й очільником обласного осередку партії. Упродовж 2010-2015 років був депутатом Мукачівської міської ради як представник партії «Єдиний Центр».

Голова Закарпатського осередку політсили «Опозиційний блок» Олександр Ледида зазначив, що штаб в області наразі ще не почав свою діяльність, тому рішення про те, хто його очолить приймуть пізніше.

Олександр Ледида у 2006–2007 роках — народний депутат України, член депутатської фракції «Партії регіонів». З 18 березня 2010 року по 22 лютого 2014 року — голова Закарпатської обласної державної адміністрації. Наразі є депутатом Закарпатської обласної ради від партії «Опозиційний блок».

Керівник секретаріату Закарпатського осередку партії «БПП «Солідарність» Микола Сленько у коментарі ОПОРІ зазначив, що штаб почне свою роботу після реєстрації кандидата від партії, а очолить його Геннадій Москаль, як і було заявлено у ЗМІ.

Як відомо, Президент України Петро Порошенко наразі дійсно не є кандидатом на цю посаду, а партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» не проводила з’їзду щодо висунення кандидата. Однак попри це голова Закарпатської ОДА, який також є депутатом обласної ради, Геннадій Москаль 18 січня заявив у ефірі одного із місцевих телеканалів, що він нікого не агітує, однак крім того, що є головою ОДА, він ще депутат обласної ради від «БПП «Солідарність», очолює групу цієї ж партії в обласній раді, також є керівником партійного осередку області, очільником виборчого штабу та VIP-агітатором.

«Якщо вам буде потрібен агітатор - запрошуйте мене, і я буду вам казати, чому варто голосувати за діючого Президента України», - сказав Геннадій Москаль.

У згаданих висловлюваннях голови Закарпатської ОДА вбачаються ознаки дочасної агітації за чинного Президента.

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА, допоки Петро Порошенко не зареєстрований кандидатом у Президенти, то будь-які заклики голосувати за нього не вважатимуться агітацією. Однак, на наступний день після реєстрації Петра Порошенка кандидатом, посадовим і службовим особам органів державної влади у робочий час забороняється участь у передвиборній агітації (ч.1 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»). Тому голові ОДА буде заборонено законом агітувати у робочий час за будь-якого кандидата, в тому числі чинного Президента. Більше того, згідно ст. 12 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» голови місцевих державних адміністрацій не можуть бути народними депутатами України або суміщати свою службову діяльність з іншою, в тому числі на громадських засадах, крім викладацької, наукової та творчої діяльності у позаробочий час. За таких обставин поєднання роботи голови ОДА з іншою роботою, зокрема роботою керівника передвиборчого штабу, може порушити вимоги щодо сумісності. Також такі дії та висловлювання голови ОДА порушують принцип рівності прав і умов участі кандидатів у виборчому процесі (ст. 3 Закону України «Про вибори Президента України»), який полягає в  забороні втручання органів державної влади у виборчий процес та рівному та неупередженому ставленні органів державної влади, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України.

Комунікаційниця закарпатської команди ОПОРИ звернулася до Геннадія Москаля за адресою вказаною на його сайті електронної скриньки із проханням прокоментувати - чи планує він йти у відпустку на період виборчої кампанії або ж чи буде поєднувати обов’язки і голови штабу і голови Закарпатської ОДА. Однак протягом двох днів та на момент виходу цього матеріалу відповіді від Геннадія Москаля не отримано.

ОПОРА нагадує, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента» органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)