На Хмельниччині спостерігачі ОПОРИ виявили білборди кандидата в Президенти України Анатолія Гриценка без вихідних даних, визначених у виборчому законодавстві.

У містах Шепетівці та Славуті, які належать до 190 виборчого округу, спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди з рекламою Анатолія Гриценка, які не містять жодних вихідних даних. Такі ж білборди ОПОРА виявила і в обласному центрі.

Hrytsenko shepet1 khmelnytskyi 20.01.2019

Hrytsenko shepet2 khmelnytskyi 20.01.2019

Hrytsenko shepet3 khmelnytskyi 20.01.2019

Hrytsenko shepet4 khmelnytskyi 20.01.2019

Hrytsenko bord1 khmelnytskyi 20.01.2019

Hrytsenko bord2 khmelnytskyi 20.01.2019

Hrytsenko bord3 khmelnytskyi 20.01.2019

За словами спостерігачів, зовнішню рекламу розмістили ще до моменту реєстрації та навіть висування Анатолія Гриценка кандидатом в Президенти України.

Водночас відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією. А у ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» визначено, що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Крім того, відповідно до ч.4 ст. 58 передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, для цілей, визначених цим Законом, та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України.

Щоб уникнути порушення, рекламу, що не містить вихідних даних та виготовлена не за кошти виборчого фонду, мали б оперативно зняти одразу після реєстрації кандидата.

Утім, і в Хмельницькому, і в Шепетівці станом на 19 січня на своїх місцях залишалися білборди Анатолія Гриценка по вул. Героїв Небесної Сотні, на проспекті Миру, на виїзді з міста в бік Славути. А у самій Славуті 16 січня спостерігачі ОПОРИ зафіксували такі білборди на вулицях Ярослава Мудрого та Миру.

Треба зазначити, що в Шепетівці на вул. Чкалова ще наприкінці грудня щойно створену приймальню партії «Громадянська позиція» оздобили банером з аналогічним до білбордів дизайном. Вказаний банер теж не містить жодних вихідних даних та не міг бути виготовлений за кошти з виборчого фонду кандидата.

Hrytsenko shepet khmelnytskyi 20.01.2019

17 січня на сторінці у Facebook«Громадянська позиція – Хмельницька область» було опубліковано допис з фотографіями, в якому зазначалося: «Сьогодні у Полонному Хмельницької області волонтери «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка спілкувалися із жителями громади. Полончани охоче брали партійні газети та ділилися своїм баченням розвитку України. Приєднуйтеся і Ви до команди Анатолія Гриценка у Полонному Хмельницької області. Адреса осередку вул. Лесі Українки, 144 або телефонуйте 097 073 51 54 #Чеснихбільше».

Hrytsenko skrin khmelnytskyi 20.01.2019

Оскільки ЦВК зареєструвала Анатолія Гриценка кандидатом на пост Президента України 15 січня, а його поки що єдину довірену особу Олександра Денисюка – 16 січня, то можна припустити, що матеріали, які роздавали «волонтери» 17 січня ніяк не могли бути виготовлені за кошти виборчого фонду кандидата. Адже розпорядник виборчого фонду призначається кандидатом лише з числа довірених осіб.

У штабі Анатолія Гриценка, розташованому в 190 окрузі, повідомили, що планують замінити зовнішню рекламу вже в понеділок. А затримку пояснили технічними проблемами з боку власників рекламних площ, які внаслідок погодних умов (ожеледь) не встигають оперативно знімати стару рекламу кандидата. Щодо роздачі партійних газет з намету в Полонному, то, на думку представників партії, все відбувалося в рамках закону, оскільки це партійна газета і там немає агітації, а тільки розповідь про кандидата. В штабі також визнали, що газети не були надруковані за кошти з виборчого фонду.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА,  за розповсюдження друкованої передвиборної агітації без вихідних даних та розміщення її без оплати з виборчого фонду (в окремих випадках — за кошти державного бюджету) настає адміністративна відповідальність, передбачена відповідно ст. 212-13 та ст. 212-14 Кодексу про адміністративні правопорушення України.  Відповідно до статті 212-13 КУпАП настає відповідальність за виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Статтею 212-14 КУпАП встановлено відповідальність за порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях.