13 січня потенційний кандидат на посаду Президента та чинний Президент України Петро Порошенко разом із митрополитом Епіфанієм та Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом побували у Вінниці, де взяли участь у богослужінні в соборі Православної церкви України та в урочистій передачі місцевій церковній громаді копії томоса про надання автокефалії ПЦУ. Також під час візиту на Вінниччину Петро Порошенко побував у місті Калинівка на Всеукраїнському святі сатири і гумору імені Степана Руданського.

Петро Порошенко в супроводі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, міського голови Сергія Моргунова, голови Вінницької ОДА Валерія Коровія, голова обласної ради Анатолія Олійника та інших посадовців взяв участь у молебні у Спасо-Преображенському кафедральному соборі. Також у храмі були присутні народні депутати України Олексій Порошенко (виборчий округ №12), Юрій Македон (виборчий округ №16), Іван Спориш (виборчий округ №15) та Григорій Заболотний (обраний за списком «БПП «Солідарність»), представники обласної та районних адміністрацій, очільники вищих навчальних закладів.

13.01.2019 vinnytsia pryizd poroshenka tomos 2

Під час свого виступу в соборі після богослужіння Петро Порошенко розповів про історичні важливість надання ПЦУ томоса про автокефалію та про перепони і дипломатичні зусилля, які передували цій події. «Саме нам з вами випало щастя бути свідками… Ні, не свідками, бути учасниками процесу створення об’єднаної, автокефальної, помісної, ключове слово – української – святійшої церкви», - зазначив, зокрема, Президент.

А митрополит Вінницький Симеон дякував Богу, ієрархам та Президенту: «…Дякуємо вам, шановний Петре Олексійовичу, за те, що, дійсно, через ваше натхнення, через ваше бажання, яке почалося, як сказав блаженнійший, з самого початку вашого президентства, воно сьогодні має такий результат, що стосується і церковного, і державного життя…».

На площі Тараса Шевченка поблизу собору було встановлено сцену та два екрани, з яких можна було спостерігати за службою. Також на місцевому телеканалі «ВІТА», який анонсував подію напередодні, та на 5-му каналі велась кількагодинна трансляція богослужіння і виступів духовенства та посадовців.

13.01.2019 vinnytsia pryizd poroshenka tomos 1

Також на площі було встановлено і намети з символікою міста Вінниці, в яких безкоштовно наливали охочим гарячий чай.

Після відвідання Вінниці Петро Порошенко разом із головою ОДА Валерієм Коровієм, першим заступником Вінницької ОДА Андрієм Гижком, народним депутатом України Петром Юрчишиним та очільниками Калинівського району побував у Калинівці на Всеукраїнському святі сатири і гумору, присвяченому 185-й річниці з дня народження Степана Руданського.

Також у Калинівці під час спілкування Президента з учасниками свята дітям роздавали новорічні подарунки. На відео, поширеному в соціальній мережі Фейсбук на 11-й хвилині 21-й секунді чути, як Петро Порошенко каже: «Діти, ану підходьте, розбирайте подарунки», при цьому видно, що подарунки роздає голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

13.01.2019 vinnytsia poroshenkj podarunku v kalynivtsi

«Наразі Петро Порошенко є потенційним кандидатом на посаду Президента України, тому не йдеться про порушення Закону. Проте, в Конституції України, стаття 35, йдеться про те, що церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави», - коментує координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що після реєстрації Петра Порошенка кандидатом у Президенти, будь-яка діяльність з метою спонукання виборців голосувати за чинного Президента буде вважатися передвиборною агітацією. Тому в подальшому при висвітленні офіційної діяльності Президента засобам масової інформаціїслід буде дотримуватися норми ч. 3 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України», згідно якоїдо передвиборної агітації не відносяться офіційні повідомлення в період виборчого процесу (без коментарів, які можуть мати агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій) про дії кандидатів на пост Президента України, пов'язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України або законами України.

Нагадаємо, згідно зі статтею 57 Закону України «Про вибори Президента України»,передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. А відповідно до статті 58цього ж закону,передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України.

Крім того, Центральна виборча комісія 15 листопада 2018 року опублікувала повідомлення зі зверненням до всіх потенційних кандидатів із проханням не використовувати дочасну агітацію.