На Миколаївщині офіційно партійними є 3 керівники департаментів, управлінь обласної державної адміністрації та управлінь, відділів, секторів 19 районних адміністрацій. Про це свідчать результати аналізу Громадянської мережі ОПОРА.

Виборче законодавство встановлює низку обмежень для посадових осіб органів влади всіх рівнів. Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 64 ЗУ «Про вибори Президента України», посадові та службові особи органів державної влади, органів місцевого самоврядування не мають права агітувати у робочий час. Окрім того, в частині 15 цієї ж статті сказано, що «кандидатам на пост Президента України, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування, на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації».

ОПОРА через офіційні запити звернулася до обласної та районних державних адміністрацій щодо партійної приналежності керівництва управлінь, департаментів, відділів і секторів. З’ясувалося, що станом на грудень керівні посади в обласній та районних адміністраціях Миколаївської області обіймає 71 особа. Про свою партійну приналежність офіційно повідомили три посадовці (вони є представниками партій «БПП «Солідарність», «Наш край» та «Ліберальної партії України»).  52 посадові особи вказали, що не належать до жодної політичної партії. 10 посадовців не надали інформацію щодо своєї партійної приналежності. А ще 6 керівних посад наразі є вакантними.

12 01 Partijnist chynovnykiv

«Політична неупередженість посадових осіб органів влади є важливим елементом для належного проведення виборчого процесу. І хоча кожна особа має право на власне політичне переконання, чиновникам вкрай важливо розділяти свої прямі обов'язки, публічну діяльність та агітаційну роботу. Дослідження офіційної партійної приналежності показують невеликий відсоток партійних чиновників, але ризик використання посадовцями своїх повноважень для електорального впливу залишається високим», – наголошує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Миколаївській області.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)