На Вінниччині представники політичних партій Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка та «Громадянська позиція» вже після офіційного старту виборчої кампанії агітують за потенційних кандидатів, які ще не зареєстровані в ЦВК. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, а також розповідається на сторінках осередків партій та їх представників у соціальній мережі Facebook.

У Вінниці представники Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» розповідають місцевим мешканцям про «Новий курс» Юлії Тимошенко, розповсюджуючи з інформаційних наметів друковану агітаційну продукцію.

Зокрема, намет із зображенням Юлії Тимошенко було встановлено на вулиці Пирогова недалеко від ринку «Урожай», де представники партії спілкувалися з мешканцями міста.

«9 січня голова обласної парторганізації Людмила Щербаківська, а також голова Правобережного партосередку Сергій Пастухов та депутат міськради від «Батьківщини» Ганна Давиденко привітали мешканців міста з новорічними та різдвяними святами», – йдеться на офіційні сторінці партії у мережі Facebook.

12.01.2019 vinnytsia sait partii tymoshenko

Як повідомили спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, такий намет був розміщений також на перехресті вулиць Данила Галицького та Хмельницьке шосе. У наметі розповідали про «Новий курс» та роздавали рекламну продукцію, зокрема, календарі та дерев’яних янголів, на яких написано привітання з підписом «З любов’ю та вірою, Юлія Тимошенко».

12.01.2019 vinnytsia kalendar tymoshenko

10 січня намети були розміщені в іншій частині Вінниці. «У Вінниці триває наметова кампанія на підтримку Юлії Тимошенко, організована командою Правобережної районної партійної організації. Сьогодні ми спілкувались із мешканцями Свердловського масиву та району «Кореї», - написала на своїй сторінці у соцмережі представниця «Батьківщина», депутатка Вінницької міської ради Ганна Давиденко.

Також, за повідомленням спостерігача ОПОРИ, 8 січня у центрі міста Хмільник (виборчий округ №13) двоє активістів у синіх накидках із написом «Новий курс» роздавали календарі.

Повідомлення про агітаційну діяльність з’явилися і на сторінці Вінницької обласної організації та на сторінках районних осередків Радикальної партії Олега Ляшка. Як відомо, Олег Ляшко ще не подав документів до ЦВК щодо реєстрації кандидатом, проте на Вінниччині почали поширювати агітаційну продукцію на його користь.

Так, 11 січня на Facebook-cторінці «Вінницька обласна організація Радикальної партії Олега Ляшка» з’явився допис про те, що «газета «Слово Ляшка», завжди викликає неабиякий інтерес у Вінничан! Інформація про роботу Лідера Радикальної Партії Олег Ляшко та його команди змушує задумуватись багатьох!», проілюстрований фотографіями, на яких зафіксовано, як з намету з партійною символікою роздають рекламну продукцію.

12.01.2019 vinnytsia piar partii liashko

9 січня також були розміщені намети Радикальної партії Олега Ляшка у Тростянці (виборчий округ №17), де активісти партії вітали мешканців.

А в місті Гайсин (виборчий округ №17) 8 січня газети роздавали активісти політичної партії «Громадянська позиція».

«Гайсинські активісти інформують населення району з програмою партії «Громадянська позиція»», - йдеться на Facebook-cторінці «Громадянська позиція (Гайсинський осередок)».

12.01.2019 vinnytsia piar partii grytsenko

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що такі дії щодо агітації за кандидата в Президенти, який не зареєстрований ЦВК, є недоброчесними стосовно інших зареєстрованих кандидатів та порушують принципи рівних можливостей всіх кандидатів, відкритості та прозорості виборчого процесу. Так, зареєстрований кандидат у Президенти має фінансувати із свого виборчого фонду такі типові агітаційні заходи як встановлення наметів та розповсюдження агітаційної друкованої продукції  (ч.1, 4 ст. 58 Закону «Про вибори Президента України»), а на незареєстрованого кандидата такі вимоги не поширюються, джерела фінансування такої рекламної кампанії нікому не відомі, дієвий контроль за використанням таких коштів з боку держави відсутній. 

Нагадаємо, згідно зі статтею 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. А відповідно до статті 58 цього ж закону,передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України.

Крім того, Центральна виборча комісія 15 листопада 2018 року опублікувала повідомлення зі зверненням до всіх потенційних кандидатів із проханням не використовувати дочасну агітацію.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)