На Хмельниччині від початку року про свої благодійні ініціативи з нагоди новорічно-різдвяних свят прозвітували три політичних сили – Радикальна партія Олега Ляшка, ВО «Батьківщина» та партія «За конкретні справи». Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

У соціальній мережі Facebook 9 січня користувач Олег Радикальний розмістив допис, у якому зазначив, що «радикальна команда Хмельниччини вчергове привітала маленьких жителів області з новорічними святами. Партійці завітали до сімей Хмельницького району, які опинилися в складних життєвих обставинах». Крім солодощів, діти отримали календарі із зображенням Олега Ляшка та написом «народний президент».

RPL 1 khmelnytskyi 10.01.2019

RPL 2 khmelnytskyi 10.01.2019

RPL 3 khmelnytskyi 10.01.2019

Про те, що активісти Летичівської районної організації «Батьківщини молодої», яка фактично є молодіжним крилом партії, привітали зі святами дітей району, поінформували 3 січня на сайті ВО «Батьківщина». Як зазначено у повідомленні, подарунки отримали «діти з багатодітних сімей та сімей, де батьки проходять військову службу на Сході України, а також малюки, родини котрих опинилися в складній життєвій ситуації».

VO Batkivshchyna khmelnytskyi 10.01.2019

Одразу кілька благодійних ініціатив з початку року зафіксувала ОПОРА від представників партії «За конкретні справи», співголовою якої є народний депутат Олександр Герега, та однойменної громадської організації.

7 січня на сайті партії з’явилося повідомлення, у якому зазначено: «трохи позитиву для мешканців мікрорайону Дубове вирішив подарувати і депутат Хмельницької міської ради від політичної партії «За конкретні справи» Анатолій Собко. Найменших мешканців району розважали Дід Мороз та Снігуронька. Жоден з малюків не пішов зі свята без подарунка».

5 січня користувач Валентин Соловйов у групі «ЗМІНИ – НЕГАЙНО!» написав, що 2 січня, під час святкового дійства «Новорічні пригоди» в Ізяславському районному будинку культури, діти отримали подарунки «за сприяння народних депутатів України Олександра Гереги та Андрія Шиньковича. Від їх імені всіх присутніх привітав голова фракції «За конкретні справи» Ізяславської міської ради Валентин Соловйов. Також, свій подарунок - планшет від ГО «За конкретні справи» - отримав Андрій Вочаковський, переможець всеобласного конкурсу до Дня Святого Миколая».

ZKS2 khmelnytskyi 10.01.2019

Ще один планшет представники громадської організації подарували у Нетішині, також переможниці обласного конкурсу дитячих поробок до дня Святого Миколая. Відповідний допис є в групі «ЗМІНИ – НЕГАЙНО!»

ZKS3 khmelnytskyi 10.01.2019

2 січня у групі «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ! Хмельниччина» «Громадська Приймальня Чемерівці» розмістила допис, у якому зазначила, що «представники громадської приймальні народного депутата України Олександра Гереги побували на святі відкриття ялинки в Гуківській сільській раді і вручили громаді в особі голови Петра Ільницького подарунок від Олександра Володимировича Гереги та його команди».

ZKS1 khmelnytskyi 10.01.2019

Як пояснює координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області, оскільки діти не є виборцями, то називати спрямовані на них благодійні ініціативи політичних сил порушенням виборчого законодавства не можна. Водночас дії партійців можуть опосередковано впливати на волевиявлення їхніх дорослих родичів під час наступних виборів. До того ж подарунки від представників партій можуть сприяти впізнаваності партійного бренду та, зокрема, кандидата від партії на виборах, а це створює нерівні умови для кандидатів.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону.

«Передвиборна  агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів (ч.1 ст. 57 цього ж Закону). За умови, що кандидати від зазначених у публікації партій не зареєстровані кандидатами на посаду Президента, вищевказані обмеження щодо агітації та підкупу виборців на ці партії не поширюються. Така діяльність партій є недоброчесною по відношенню до партій, кандидат від яких вже зареєстрований і щодо яких діють всі пов'язані з агітацією обмеження»,– зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, що раніше на Хмельниччині народний депутат організував розіграш цінних призів, представники «Опозиційного блоку» дарували подарунки дітям військовослужбовців, а у навчальних закладах роздавали подарунки від народних депутатів.