У кількох районах на Волині після офіційного старту виборчої кампанії у наметах з партійною символікою ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та Радикальної партії Олега Ляшка активісти поширюють друковану агітаційну продукцію на користь імовірних кандидатів у президенти. Відповідну активність зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА під час моніторингу Facebook-сторінок та спільнот партій.

Так, на користь потенційної кандидатки у президенти від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юлії Тимошенко активісти розповідають місцевим мешканцям про її «Новий курс», розповсюджуючи при цьому з інформаційних наметів друковану агітаційну продукцію.

Попри те, що Юлія Тимошенко наразі не зареєстрована Центральною виборчою комісією як кандидат, намети із її зображенням продовжують встановлювати на Волині. Напередодні Різдвяних свят волинян тут вітали із їх наближенням, а також розповідали про «перспективи «Нового курсу». Таку діяльність активно висвітлюють на Facebook-сторінках районних осередків або ж у спільнотах у мережі.

Зокрема, відповідні повідомлення з’явилися на сторінці «Камінь-Каширська районна організація «ВО «Батьківщина» 4 січня. У дописі йдеться, що активісти районної парторганізації «привітали жителів району та міста зі світлим Різдвом та Новим Роком». Вже за два дні на цій же сторінці знову опублікували інформацію про роботу наметів. У дописі розповідають, що тут мешканцям району та міста розповідали про «Новий курс».

10.01.2018 News Volyn Dochasna a 1

Щонайменше три дні у січні аналогічні намети працювали й у місті Любешів. Відповідну інформацію розмістили на Facebook-сторінці «Любешів-Батьківщина». Так, 4 січня тут з’явився допис, що у наметі жителів селища знайомлять «з проведенням командою Юлії Тимошенко масштабного Форуму «Нова соціальна доктрина», яка була присвячена всім аспектам життя кожного українця, а саме: забезпечення гідного рівня оплати праці, створення усіх умов та надання всіх можливостей для розвитку, соціального захисту та професійної реалізації людини в Україні». 5 січня у Любешові, згідно із інформацією із допису, активісти районної парторганізації знову розповідали про перспективи «Нового курсу», вітали зі святами та дарували святкові сувеніри.  Наступного дня у райцентрі знову стояв намет, де мешканцям розповідали про «Новий курс». У дописі, який інформує про цю діяльність, зокрема вказують, що запропонувала його Юлія Тимошенко.

10.01.2018 News Volyn Dochasna a 2

Також після Нового року два дні поспіль встановлювали намети на користь Юлії Тимошенко й у Ківерцівському районі. Зокрема, на сторінці «ВО «Батьківщина» Ківерці» інформують про їх роботу у селі Дерно та селищі Цумань. Тут волинян вітали із прийдешнім Різдвом, а у Цумані  також розповідали про перспективи «Нового курсу», який пропонує Юлія Тимошенко.

10.01.2018 News Volyn Dochasna a 3

Голова Волинського обласного осередку ВО «Батьківщина» Валерій Бондарук розповів, що у період свят партійці дійсно вітали волинян. Стосовно повідомлень про «Новий курс», то у наметах просто інформують про діяльність у цьому напрямі Тимошенко як політика.

«Юлія Володимирівна не є кандидатом у президенти, вона про це не заявляла і не подавала документів. Тому ми вважаємо, що діяли у межах правового поля. Вона як політик розповідала про «Новий курс» неодноразово на виступах», – зауважив Бондарук. За його словами, у наметах робили те саме – просто розповідали про курс Тимошенко як політика.

Повідомлення про агітаційну діяльність у січні з’явилися на районних сторінках Радикальної партії Олега Ляшка. Попри те, що Олег Ляшко також ще не подав документів до ЦВК щодо реєстрації кандидатом, на Волині почали поширювати агітаційну продукцію на його користь. 4 січня на Facebook-cторінці «Радикальна партія Ратне» з’явився допис про те, що виборців району вітали подарунками – газетою «Слово Ляшка», календарями, різдвяними листівками та буклетами.

«Багато було висловлювань на підтримку Олегу Ляшку та РПЛ. Продукція розійшлась дуже швидко»,– йдеться у дописі.

Окрім того, допис про те, що партійці «приймають активну участь у розповсюджені агітаційної продукції» з’явилося 10 січня на сторінці «Радикальна партія Горохів».

10.01.2018 News Volyn Dochasna a 4

Того ж дня фото із роздачі агітпродукції з наметів розмістили на сторінці «Любомльська Радикальна партія О. Ляшка». Схожі фотозвіти з’являлися й на сторінках «Радикальна партія Іваничі», «Нововолинська міська організація Радикальної партії Олега Ляшка», «Радикальна Партія Камінь-Каширський». У дописі на останній сторінці видно, що серед роздаткових матеріалів – буклет під назвою «Ляшко – народний президент». У деяких інших дописах на фото є календарі із зображенням лідера партії та аналогічним гаслом.

10.01.2018 News Volyn Dochasna а 5

10.01.2018 News Volyn Dochasna a 6

10.01.2018 News Volyn Dochasna a 7

У коментарі ОПОРІ керівник Волинського обласного осередку Радикальної партії Олега Ляшка Володимир Кравценюкрозповів, що роздача агітаційного матеріалу призначена для інформування про результати роботи партії. Це один із видів статутної діяльності партії.

«Коли агітують за президента – це одне, а наскільки мені відомо, наші партійці по районах роздають газети і матеріали про партійну діяльність. Календарі я бачив, газети я бачив – це звичайна наша діяльність, якою ми постійно займаємося, інформування про нашу роботу. Особисто я не розглядаю (як дочасну агітаційну активність на користь імовірного кандидата), це є якісь позиціонування, є якісь назви, які вживають у матеріалах – я не бачу в цьому агітації. У нас Радикальна партія Олега Ляшка, тому за такою логікою можна було б сказати, що назва партії – це вже президентська агітація. Але це звичайна зареєстрована особа, яка була до того. Є певні власні назви, – ось моя особиста думка. Це є партійна робота, яка триває із дня реєстрації нашої партії»,– розповів Кравценюк.

Окрім того, у Луцьку 10 січня продовжив роботу намет Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Його наявність зафіксували представники ОПОРИ. За даним фактом спостерігачі звернулися до поліції, аби правоохоронці провели перевірку можливого порушення строків проведення агітації.

Раніше ОПОРА вже повідомляла про те, що депутат-«свободівець» із Луцької міської ради Андрій Білан на своїй сторінці у соцмережах заявляв, що агітує за кандидата Руслана Кошулинського, а у наметах роздавали агітаційну продукцію.

Дочасну активність з боку політичних сил прокоментувала радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк.

«Допоки партії не висунули свою кандидатуру на посаду Президента, вони не є суб'єктами виборчого процесу та їх дії агітаційними вважатися не можуть (ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України»). Однак, з наступного дня після реєстрації Центральною виборчою комісією кандидата в Президенти від партії, подібні дії вважатимуться передвиборчою агітацією (ч.1 ст. 58 цього ж Закону). Тому на сьогодні така діяльність партійних осередків щодо популяризації нібито своєї партійної діяльності є недоброчесною, адже вона є фактичною промоцією свого потенційного кандидата на посаду Президента (використання імені, зображення лідера, опис  досягнень тощо)»,– зазначила Тетяна Юзвяк.

Нагадаємо, згідно зі статтею 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. А відповідно до статті 58 цього ж закону, передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України.

Окрім того, Центральна виборча комісія 15 листопада 2018 року опублікувала повідомлення зі зверненням до всіх потенційних кандидатів із проханням не використовувати дочасну агітацію.