Відповідно до Закону «Про вибори Президента України» 4 друковані обласні газети із 11 оприлюднили інформацію про вартість розміщення у них передвиборної агітації на час виборчої кампанії. Також опублікували у друкованих виданнях вартість політичної реклами 4 радіостанції та 3 телеканали Кіровоградської області. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА дослідили, скільки грошей доведеться викласти майбутнім кандидатам за агітацію в медіа.

Згідно з оприлюдненою інформацією, найдешевше секунда політичної реклами коштує на новому приватному каналі «Вітер» – 5 гривень. Канал транслюється на цифровому мовленні в Кропивницькому та Олександрії. На регіональному телерадіоканалі (філії ПАТ «НСТУ») канал «Кіровоград» політична реклама коштує 6 гривень 68 копійок, найдорожче розміщення реклами на ТОВ «Телерадіокомпанії TTV» – 15 гривень за одну секунду ефірного часу.

9.01.2019 Kropivnitskay TTV

 

Найдешевше політична реклама коштує на каналі радіомовлення «Радіо Рокс» та ТОВ «АБ-Радіо» – 1 гривня без ПДВ, а на обласному радіо – 1 гривня 70 копійок. Найдорожче коштує реклама на ТОВ «Радіо ТТВ» 6 гривень за одну секунду.

4 друковані обласні газети опублікували розцінки на політичну рекламу. Найдешевше агітацію можна розмістити у «Вечірній газеті» – за ціною 3 гривні 80 копійок за 1 см². Політична реклама у газеті «Сільське життя плюс» на першій сторінці коштуватиме за 1 см² 13 гривень 20 копійок, всі інші сторінки, крім останньої – 12 гривень за 1 см². У «Новій газеті» вартість політичної реклами на кольорових сторінках – 15 гривень см², а на чорно-білих – 12 гривень см².

9.01.2019 Kropivnitskay selansca9.01.2019 Kropivnitskay Nova

 

Найдорожче обійдеться друкована площа у тижневику «21-й канал» –  1 сторінка 1см² – 34 гривні 80 копійок, 2-3 сторінка – 22 гривні 80 копійок, інші сторінки, крім останньої, – 13 гривень 20 копійок.

9.01.2019 Kropivnitskay 21

Вчасно не оприлюднили вартість друкованої площі газети: «Народне слово», «Діалог», «Наше місто і село», «Селянська газета», «Первая городская газета», «Кіровоградська правда», «Україна центр».

«Ми оприлюднимо вартість друкованої площі у свіжому номері газети за 10 січня. Орієнтувалися на 78 днів до дня виборів Президента згідно з Законом України «Про внесення змін до статті 90 Закону України "Про вибори Президента"», – зазначила редакторка обласної газети «Народне слово» Оксана Рибченкова. 

«Стаття 90 Закону України "Про вибори Президента України" стосується повторних та позачергових виборів Президента України. 31 березня 2019 року відбудуться чергові вибори Глави держави. Відповідно, опублікувати розцінки вартості одиниці друкованої площі в регіональних і місцевих друкованих засобах масової інформації усіх форм власності мали не пізніше як за сто днів до дня виборів, тобто до 20 грудня 2018 року згідно з ч. 6 ст. 60 ЗУ "Про вибори Президента України". Відсутність вчасної публікації ЗМІ вартості реклами в першу чергу порушує засади виборчого процесу, а саме рівності всіх кандидатів на пост Президента та рівних умов доступу кандидатів до засобів масової інформації, що зазначено в ч. 2 ст. 11 цього ж Закону», – зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

За словами координаторки спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області, усі телеканали протермінували оприлюднення вартості ефірного часу для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів.

«Згідно з календарним планом ЦВК про проведення чергових виборів Президента України до 20 грудня потрібно було оприлюднити вартість ефірного часу на телеканалах. У "Вечірній газеті" за 21 грудня надрукували розцінки ТОВ "Телеканалу "TTV", а в "Народному слові" – за 27 грудня опублікували розцінки телеканалів "Вітер" та обласного телебачення», – зазначила

Згідно з частиною 6 статті 60 Закону розцінки вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу для проведення передвиборної агітації не можуть змінюватися протягом виборчого процесу. Засіб масової інформації не може надавати знижку на оплату окремому кандидату на пост Президента України чи партії, що висунула кандидата на пост Президента України. Ця законодавча норма повинна гарантувати принцип рівності умов і доступу всім суб’єктам виборчого процесу для реалізації права на здійснення передвиборної агітації.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер