Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в грудні 2018 року фіксують зростання інтенсивності та масштабів дочасної агітаційної кампанії з боку потенційних кандидатів у Президенти. Причому на регіональному рівні спостерігається активізація де-факто агітаційної діяльності партійних структур та політиків не лише в контексті Президентських виборів, але й у цілях участі в майбутніх парламентських та місцевих виборах. Таким чином суттєво зростають ризики тіньового використання коштів у електоральних цілях в умовах відсутності юридичних механізмів контролю та санкцій за порушення виборчих стандартів. Про це розповіли представники ОПОРИ на прес-конференції в Києві 27 грудня.

Чим ближче виборчий процес – тим активніша дочасна агітація

Попри введення режиму воєнного стану в частині регіонів України, географія дочасної агітаційної діяльності порівняно з попередніми місяцями розширилася – в 19 з 25 регіонів України спостерігалася активна публічна діяльність потенційних кандидатів, що супроводжувалася одночасним використанням різних форм агітаційної роботи. Спостерігачі ОПОРИ визначили інтенсивність дочасних агітаційних кампаній як низьку в Закарпатській, Черкаській, Чернівецькій, Полтавській, Житомирській областях.

Якщо у вересні-жовтні дочасну агітацію в значних масштабах розгорнули 13 потенційних кандидатів, то станом на кінець грудня передвиборчу агітацію в різних регіонах здійснюють вже 20 потенційних кандидатів. Таким чином, важлива заява-заклик ЦВК 15 листопада щодо недопустимості дочасної агітації не мала практичного впливу на потенційних учасників президентської кампанії.  

Лідерами за масштабом та різноманітністю форматів агітаційних заходів залишаються Петро Порошенко, Юлія Тимошенко і Олег Ляшко. Активність Андрія Садового, порівняно з іншими потенційними кандидатами і його основними конкурентами, у грудні дещо зменшилася. Зокрема, у частині використання аудіовізуальних засобів та друкованих ЗМІ. Натомість Арсеній Яценюк, який розгорнув повноцінну кампанію минулого місяця, у грудні закріпив свою домінуючу присутність у різних сегментах дочасної агітаційної діяльності. У грудні також суттєво зросла кількість зовнішньої реклами під гаслом «Президент – слуга народу», яка асоціюється з художнім керівником Студії «Квартал 95» Володимиром Зеленським. Стосовно активності інших кандидатів – зберігаються тенденції та динаміка попереднього періоду.

27 12 2018 Activity December

Найпопулярніший тип агітації – білборди

У розрізі типів дочасної агітації надалі виразно домінує зовнішня реклама – білборди та сітілайти. Значно меншим за охопленням є використання потенційними кандидатами друкованих ЗМІ й власної друкованої агітаційної продукції. Аудіовізуальні ЗМІ та інтернет у цілях дочасної агітації повною мірою використовують лише декілька потенційних кандидатів.

Найбільш масштабний рівень розміщення політичної реклами на зовнішніх носіях зафіксовано у наступних потенційних  кандидатів: Юлія Тимошенко (тематичні білборди програми «Нового курсу», «Ціну на газ українського виробництва буде знижено у 2 рази»); Петро Порошенко (тематичні білборди  «Армія, віра, мова. Ми йдемо своїм шляхом», «Геть від Москви»); Анатолій Гриценко (білборди «Чесних більше»); Володимир Зеленський (тематичні білборди «Слуга народу»; прямо не рекламують потенційного кандидата, гасло є назвою телевізійного серіалу, виробником якого є Студія «Квартал 95» та головну роль у якому виконав Володимир Зеленський); Андрій Садовий (білборди «Наступ»); Олег Ляшко (білборди «Народний Президент», «Високі тарифи чи високі пенсії»); Арсеній Яценюк (тематичні білборди «Зупинили дефолт 2014», «Енергетична незалежність», «Шлях в НАТО»); Євгеній Мураєв (тематичні білборди політичної партії «Наші»). Територіально політична реклама на зовнішніх рекламних носіях однаково поширена як в обласних центрах, так і в менших містах.

12 12 2018 Luganshchyna boards sadovii

Фото з матеріалу Луганської області

У грудні спостерігачі вперше зафіксували зовнішню рекламу потенційного кандидата від ВО «Свобода» та інших націоналістичних сил («Правий сектор», ОУН, КУН) Руслана Кошулинського з його фотографією та гаслом «Єдиний вибір українців».

«Джинса» та інші види дочасної агітації в ЗМІ

У сегменті дочасної агітації, у друкованих ЗМІ суттєво переважають публікації про Петра Порошенка (виявлені в значних кількостях у 20 регіонах) і Юлію Тимошенко (виявлені в значних кількостях у 18 регіонах).

Ключовою проблемою залишається той факт, що політична реклама в регіональних друкованих ЗМІ зазвичай немає належного маркування. Усі подібні матеріали містять характерні ознаки прихованої реклами: згадується прізвище потенційних кандидатів у заголовку, у публікації є фото героя, матеріал написаний у позитивному контексті, деякі однакові публікації зустрічаються в різних виданнях. Випадки публікацій прихованої реклами в регіональних друкованих ЗМІ найчастіше стосуються діяльності Юлії Тимошенко і Петра Порошенка, меншою мірою Олега Ляшка.

vinnytsia 20.11.2018 dzhynsa tymoshenko2

Фото з матеріалу Вінницької області

news 23.12.2018 Rivnenshchyna dzhynsa 7

Фото з матеріалу Рівненської області

Також в кількох регіонах (ТернопільськаЧернігівськаВінницькаХерсонська області) спостерігачі зафіксували тиражування в друкованих ЗМІ матеріалів з ознаками брудної агітації («чорного піару») проти Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко. Зокрема, у Тернопільській області стаття «Вова Зеленський – зоряний час Ігоря Коломойського!» зустрічається у 11 районних газетах та виданнях обласного центру, виданих за період з 19 по 21 грудня. Друковані ЗМІ розмістили на своїх сторінках ідентичний текст автора Олега Панчука, з тим самим фото та однаковою версткою.

Потенційні кандидати та передвиборчі штаби партій продовжують активно використовувати онлайн ЗМІ та соціальні мережі в агітаційних цілях. Найбільш помітні в регіональному сегменті Інтернету Петро Порошенко, Юлія Тимошенко і меншою мірою Олег Ляшко та Анатолій Гриценко.

12.12.2018 Kharkiv Lyasko tepliy priyomФото з матеріалу Харківської області

У регіональних інтернет-ЗМІ спостерігачами також зафіксовані матеріали із ознаками прихованої реклами. Однак кількість таких матеріалів є незначною, у порівнянні з тими, що зафіксовані в друкованих ЗМІ.

У частині використання телебачення і радіо в цілях дочасної агітації спостерігачі ОПОРИ виокремлюють дві категорії потенційних кандидатів: ті, які вдаються до інформування через ЗМІ лише під час візитів у регіони (Андрій Садовий, Олександр Шевченко, Анатолій Гриценко та інші) і ті, які інформують про себе постійно, незважаючи на їхню присутність чи відсутність в області (Петро Порошенко, Юлія Тимошенко і Олег Ляшко).

Щотижня на регіональних телеканалах у різних областях України (зокрема ВолинськійХерсонській, Тернопільській, Львівській) транслюється телепередача «Час справедливості» з Олегом Ляшком у головній ролі. Контент перших чотирьох випусків стосувався проблем мешканців Дніпропетровської, Черкаської та Рівненської областей. У Радикальній партії ОПОРІ повідомили, що політична сила відкрила всеукраїнську гарячу лінію, на яку можуть звернутися громадяни за допомогою. Саме на основі питань, з якими звертаються люди, знімають сюжети для програми та розміщують на місцевому телебаченні. Замовником програми є Радикальна партія Олега Ляшка, розробником —  34 канал, що мовить у Дніпрі. Місцеві телеканали на підставі договорів із Радикальною партією транслюють програму, яка де-факто є дочасною агітацією.

29.11 Ternopil efir2

Фото з матеріалу Тернопільської області

Намети та публічні заходи

У грудні політичні партії все активніше розповсюджували друковані агітаційні матеріали про потенційних кандидатів у Президенти через мережу вуличних наметів. Таку форму дочасної агітації найчастіше використовували політичні партії: ВО «Батьківщина» (на користь потенційної кандидатки Юлії Тимошенко), Радикальна партія Олега Ляшка (на користь Олега Ляшка), «Громадянська позиція» (на користь Анатолія Гриценка), «Народний фронт» (на користь Арсенія Яценюка), ВО «Свобода» (на користь Руслана Кошулинського), «Об’єднання «Самопоміч» (на користь Андрія Садового). Також партійні друковані матеріали про потенційних кандидатів усе частіше роздаються безпосередньо агітаторами в людних місцях.

Встановлення партійних наметів і розповсюдження через них партійних газет та інших друкованих інформаційних матеріалів у грудні масово фіксується не лише в обласних центрах, але й в районах областей. Єдиними винятками є регіони, де в результаті введення режиму воєнного стану були скасовані перші місцеві вибори в ОТГ – там скоротилися масштаби вуличної агітації, націленої в першу чергу на місцеву кампанію.

Публічні заходи та вуличні акції в цілях дочасної агітації, окрім Петра Порошенка і Юлії Тимошенко, активно використовували також Олег Ляшко, Руслан Кошулинський, Андрій Садовий, а в більш географічно обмеженому масштабі – Олександр Вілкул та Сергій Тарута. У тому числі в областях, де було введено режим воєнного стану спостерігачі фіксували зростання інтенсивності публічних вуличних заходів, порівняно з листопадом. Найбільш масові заходи за кількістю учасників, за оцінками спостерігачів, проводив Петро Порошенко.

26 12 18 Koshulynskiy vizyty kandydativ Kyivska

Фото з матеріалу Київської області

Із повним текстом звіту можна ознайомитись за посиланням.