Чотири народні депутати України, обрані у мажоритарних округах на Сумщині, ймовірно, використовували бюджетні ресурси для «піару» та непрямої дочасної агітаційної діяльності протягом червня-жовтня 2018 року. Такі дані наводять спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області.

Найбільше на використанні державних коштів «піаряться» Микола Лаврик, Ігор Молоток, Олександр Сугоняко та Андрій Деркач. За державні кошти і, як ідеться в новинах, «за сприяння» політиків на Сумщині будувалися та відкривалися дитячі майданчики, ремонтувалися дороги та навчальні заклади.

Микола Лаврик

1 вересня помічниця народного депутата Миколи Лаврика (фракція у парламенті «Блок Петра Порошенка») Олена Беркут також розмістила допис на своїй facebook-сторінці допис про відкриття новозбудованої Герасимівської ЗОШ I-IIст. У дописі вона зазначила, що будівництво закладу започатковано у 2016 році за підтримки народного депутата України Миколи Лаврика,де було надано з Фонду Державного регіонального розвитку 1,1 мільйонів гривень.Також у 2017 році нардеп у класні кімнати придбав меблі на суму 167,154 тисяч гривень, а у 2018 році першокласники згідно з програмою «Нова українська школа» отримали меблі на суму 37,35 тисяч гривень.

12 вересня помічниця народного депутата Миколи Лаврика Олена Беркут також розмістила допис про те, що меблі для першокласників, придбані за сприянням згаданого народного депутата згідно програми « Нова українська школа» на суму 35,2 тисяч гривень.

"Загальна сума, яку виділив нардеп Микола Лаврик для першокласників шкіл Липоводолинського району складає 558,2 тисяч гривень" - йдеться у публікації.

12 12 2018 Sumy Lavrik.docx

У серпні для сільської бібліотеки с. Червона Слобода на Недригайлівщині були придбані меблі, які, за даними ОПОРИ, також є державною субвенцією.

Ще 5 повідомлень про "сприяння народного депутата" стосуються дорожніх  робіт на Роменщині, Конотопщині, Недригайлівщині, ремонт частини дороги між селами Рубанка-Томашівка, поточний ремонт дороги за маршрутом Сім’янівка-Дубов’язівка-Сулими, Томашівка-Коровинці, ямковий ремонт дороги Юхти-Овеча, дорога Ромни-В. Посад, ремонт частини доріг за маршрутами Соснівка – Заводи-Попівка та Шевченкове-Великий Самбір-Дептівка Конотопського району. Кошти на всі ремонтні роботи були виділені з державного бюджету. Замовником цих коштів була Сумська ОДА.

12 12 2018 Sumy Lavrik1.docx

Ігор Молоток

16 жовтня Альона Шульга, помічниця народного депутата Ігоря Молотка (фракція "Воля народу"), на своїй фейсбук-сторінці повідомила про інспектування ремонтних робіт на дорозі Вороніж-Клишки.

"Кошти на поточний ремонт виділені з держбюджету завдяки сприянню народного депутата України Ігоря Молотка", - зазначається в повідомленні.

12 12 2018 Sumy Molotok.docx12 12 2018 Sumy Molotok 2.docx

У кінці серпня помічниця розповіла також про ремонт та реконструкцію стадіону «Зірка», спортивного майданчику та благоустрій території на вул. Робочій, 5, скверу ім. Кожедуба у Шостці. Оновлення цих об'єктів, за її словами, стали можливими «за сприяння народного депутата України Ігоря Молотка». На всі ці роботи були виділені кошти з держбюджету.

Сам депутат на своїй фейсбук-сторінці у серпні розмістив допис про відкриття музичного фонтану у Шостці, а у жовтні - про ремонт дороги на Кролевеччині. Усе це також будувалось та ремонтувалось за кошти субвенцій державного бюджету.

Олександр Сугоняко

На початку червня народний депутат Олександр Сугоняко (фракція «Блок Петра Порошенка» в парламенті, один з лідерів Соціал-демократичної партії України) відвідав святкування дня Старого села і зі сцени заявив про субвенцію, яку вже скоро отримає село, для ремонту будинку культури.

31 серпня народний депутат опублікував допис з нагоди відзначення Дня міста Білопілля, де повідомив про ремонт і реконструкцію низки дитячих садочків, ремонт дорожнього покриття, освітлення вулиць. За його словами, усе це було здійснене "спільними зусиллями" за рахунок державних субвенцій.

Під час зустрічі з виборцями Олександр Сугоняко повідомив про ремонт дороги від Краснопілля до Угроїдів та Покровки. На це, за його словами, було виділено з державного бюджету 36 мільйонів гривень. Сам депутат акцентував на тому, що факт залучення коштів платників податків для нього як для депутата не є піаром. Про цю зустріч з виборцями 20 хвилинний розширений репортаж транслював місцевий телеканал «Академ-ТВ».

Андрій Деркач

22 червня газета «Неделя» опублікувала повідомлення про те, що у Кролевці та с. Яровому встановлено  три дитячі майданчики, які були побудовані завдяки підтримці народного депутата Андрія Деркача. У публікації йдеться про те, що добитися виділення субвенції з державного бюджету допоміг саме народний депутат.

На придбання та встановлення  чотирьох майданчиків була спрямована субвенція з держбюджету на соціально-економічний розвиток у розмірі 222 тисяч гривень.

Незважаючи на те, що кошти на цей майданчик були виділені як  субвенція, інформацію про це поширено і на персональному сайті Андрія Деркача

Ще в одному матеріалі журналісти цього самого видання, розповідаючи про ремонт доріг на Глухівщині та у сусідніх районах, непрямо вказують, що отримання державних коштів на дорожні ремонтні роботи, а це 105 мільйонів гривень, пов'язано із роботою на окрузі депутата Андрія Деркача.

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу, що субвенція – це форма грошової допомоги місцевим органам влади з боку держави для виконання конкретно визначеної цілі. ОПОРА підготувала рекомендації, щодо дотримання принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України. З повним текстом всеукраїнського звіту можна ознайомитись за посиланням.

За словами аналітика ОПОРИ Анатолія Бондарчука, основний ризик при такому зловживанні – порушення рівності виборчого права.

«Проблема тут полягає в тому, що по-перше, народні депутати не повинні дублювати функції місцевого самоврядування у своїй роботі, а більшу увагу зосередити на своїх безпосередніх обов’язках – законотворчій та контрольній функції. По-друге, зловживання таким різновидом адміністративного ресурсу, хоч нерідко і відбувається без порушень формально встановлених вимог законодавства, зокрема, в період до офіційного старту кампанії, але несе руйнівні наслідки для конкурентних виборів», – говорить Бондарчук.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області

тел.:+380663055190

e-mail: [email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)