Лідерами по розміщенню матеріалів з ознаками «джинси» в херсонських ЗМІ стали потенційні кандидати в Президенти Юлія Тимошенко  (55%), Олег Ляшко (22%) та Роман Безсмертний (11%).

Довготермінове спостереження Громадської мережі ОПОРА у Херсонській області включає у себе, в тому числі і аналіз газет, які виходять у районах та містах області, крім обласного центру. У 5 випусках за листопад-початок грудня аналізувались як інформаційні повідомлення, так і матеріали, які мають ознаки замовних та одночасно поширюються у більшості ЗМІ чи певному територіальному сегменті.

Лідером з розміщення матеріалів з ознаками «джинси» є Юлія Тимошенко. 55% з проаналізованих матеріалів з ознаками замовності присвячені саме їй.  Окрім кількості, вона є лідером по охопленню – статті систематично і рівномірно розміщені в усіх 5 випусках районних та міських газет області. Переважна більшість матеріалів спрямована на критику влади щодо тарифів («Люди покладаються на Тимошенко у питаннях зниження тарифів», «Цей злочин нікому не зійде з рук»), просуванні її концепції вирішення збройного конфлікту («Тимошенко знає, як навести лад в армії та завершити війну», «Стратегія миру від Тимошенко») та результати соціологічних досліджень, які показують її лідеркою президентських перегонів («Соціологія довела: Тимошенко об’єднає країну»).

11 12 2018 kherson djinsa111 12 2018 kherson djinsa2

Другим, але зі значним відривом від лідерки по кількості матеріалів став Олег Ляшко. Йому присвячено 22% матеріалів з ознакою замовності. Його команда розмістила декілька матеріалів, переважно пов’язаних з критикою влади у сфері тарифів та дій, направлених на врегулювання збройного конфлікту. Команда Олега Ляшка зреагувала на введення військового стану у Херсонській області та розмістила матеріал щодо успішності дій лідера радикалів у обмеженні запровадження військового стану і врахуванні пропозицій – «Поправки Ляшка до президентського указу були ухвалені». («Ляшко захистив українців від агресії та диктатури»).

11 12 2018 kherson djinsa3

Одразу у багатьох ЗМІ було розміщено промоматеріали про візити Романа Безсмертного до Херсонської області, що забезпечило йому третє місце з 11% матеріалів, що мають ознаки «джинси». Але окрім висвітлення візиту матеріалів більше не було.

Усі інші потенційні кандидати обмежилися епізодичним та фрагментованим розміщенням інформації – Сергій Тарута , Ірина Богословська, Ольга Богомолець, Олександр Шевченко.

За звітній період не виявлено прямої «джинси» за інших кандидатів, включаючи і чинного Президента. Розміщені матеріали зі згадками Петра Порошенка, Володимира Гройсмана доволі часто носять новинний характер і пов’язані з важливими подіями в країні (наприклад, введення військового стану). Водночас присутні матеріали, які прямо не роблять промо Президенту, але намагаються поставити акцент на певних позитивних тенденціях та стабілізації ситуації в країні. («Україні вдалось уникнути дефолту»).

Серед потенційних кандидатів до Верховної Ради лідерами з розміщення матеріалів з ознаками «джинси» по округам можна виділити по 185-му округу - чинний депутат Верховної Ради Сергій Хлань (25%) та депутат Херсонської обласної ради Павло Філіпчук (30%).

11 12 2018 kherson djinsa4

Лідерами по розміщенню матеріалів щодо 184-го округу є депутат обласної ради Ігор Колихаєв (14%) та народний депутат Іван Вінник (6%). Варто зазначити, що матеріали про них носять більше інформаційний характер про відвідування округу або благодійність від імені кандидата. По 186-му виборчому округу героями матеріалів з ознаками «джинси» є депутат обласної ради Василь Зеленчук (10%) та заступник голови ОДА Євген Рищук (6%). Матеріали переважно описують благодійну діяльність, активності на окрузі або анонсують акції та послуги, які депутати і їх фонди надають населенню. Потенційні кандидати у своїх матеріалах максимально дистанціюються від політики, намагаються не зазначати свою партійну та фракційну приналежність, максимально акцентують увагу на власній успішності у вирішенні проблем жителів округу.

За період моніторингу зафіксовано 3 «хвилі» негативних матеріалів з ознакою замовності про потенційних кандидатів. 2 – проти Юлії Тимошенко («Офшорні ломбарди Тимошенко» та «Кремль посипає Тимошенко порошком»/«Ехо Москви докотилось і до України»). У матеріалах її звинувачують у корупційних схемах та відмиванні коштів та прямому представництві позицій та інтересів російського президента в Україні.

11 12 2018 kherson djinsa5

Другим об’єктом негативу стали можливі кандидати від шоу-бізнесу – Володимир Зеленський та В’ячеслава Вакарчук. У матеріалі «Слуга народу? Ні, маріонетка Коломойського» зазначено їх залежність та неспроможність стати самостійними та дієвими політичними фігурами.

«На жаль, практики ігнорування строків виборчого процесу, приховування джерел фінансування агітаційної діяльності, маніпуляції та популізм у текстах продовжують лишатися ключовим елементом політичної культури кандидатів та політичних сил, вчергове ставлячи можливих кандидатів у нерівні умови», - коментує координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що прихована реклама забороняється українським законодавством. У Законі «Про рекламу» (стаття 9, частина 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється частиною 5 цієї ж статті.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)