У Запорізькій області народні депутати України та політичні партії протягом червня-жовтня 2018 року в цілях ймовірної дочасної непрямої агітації використали з бюджетних ресурсів 28,5 мільйонів гривень. Так, Олег Ляшко (Радикальна партія) прозвітував про 10 мільйонів гривень, В’ячеслав Богуслаєв (група «Воля народу») – 1,8 мільйон гривень, Марія Іонова («Блок Петра Порошенка «Солідарність») – 3,4 мільйони гривень, Володимир Бандуров (група «Воля народу») – 6,8 мільйонів гривень, Сергій Валентиров («Блок Петра Порошенка «Солідарність») – 1,5 мільйони гривень, Петро Сабашук («Блок Петра Порошенка «Солідарність») – 5 мільйонів гривень. Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

Протягом червня-жовтня громадські спостерігачі ОПОРИ зафіксували 23 випадки використання інфраструктурних проектів та соціально-економічних заходів у цілях ймовірної непрямої дочасної агітації на користь народних депутатів та політичних партій. Народні обранці «піарилися» за рахунок держсубвенцій під час публічних заходів, у матеріалах агітаційного характеру в ЗМІ та на сайтах органів місцевої влади, а також у зовнішній рекламі та звітах про роботу.

Так, 6 вересня 23 навчальні заклади Шевченківського району Запоріжжя отримали подарунки від народного депутата України В’ячеслава Богуслаєва (група «Воля народу»), а також депутатів обласної і міської ради від партії «Нова політика». Це були інтерактивні комплекси, які включають в себе: ноутбук, проектор та інтерактивну дошку. Загальна сума подарунків склала 1,8 мільйони гривень. Ймовірно, на ці цілі була виділена субвенція з державного бюджету. Про що також писали місцеві ЗМІ.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко 29 вересня відвідав Запорізький обласний онкодиспансер. Під час заходу депутат наголосив, що кошти на встановлення лінійного прискорювача при онкодиспансері на його вимогу вже почали надходити, тендер на закупівлю обладнання проведено. Ця активність пов’язана з ймовірним використанням бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації на користь Радикальної партії.

11 12 2018 Zaporizhzhia Lyashko v onkoduspanseri

У межах виборчого округу №80 у Запорізькій області зафіксовані активності з боку народної депутатки України Марії Іонової («Блок Петра Порошенка «Солідраність»). Так, на офіційному сайті Мелітопольської міської ради з’явилася новина про те, як під час зустрічі з трудовими колективами, міський голова Сергій Мінько зазначив, що у 2018 році за підтримки народної депутатки України Марії Іонової вдалося залучити 4 мільйони гривень держсубвенції. Також зазначається, що завдяки цим коштам проведено повну заміну вікон гінекологічного корпусу пологового будинку, а при співфінансуванні з міського бюджету виконано капітальний ремонт будівлі міськлікарні №2.

Також на сайті міськради значиться, що кошти у сумі 2,3 мільйони гривень на придбання медичного обладнання для пологового будинку у 2017 році Марія Іонова виділила зі свого фонду.

У свою чергу, 21 вересня у Комишуваській об’єднаній громаді Запорізької області святкували День селища. На свято запросили й народного депутата Володимира Бандурова. Депутат вручив подяки голові об’єднаної громади Юрію Карапетяну та депутату обласної ради, директору агрофірми Віталію Лупиносу. А у своєму виступі депутат подякував громаді за співпрацю, за підтримку його ініціатив.

11 12 2018 Zaporizhzhia Bandyrov na dni sela z podyakoy

«Саме злагоджена спільна робота депутата з виборцями дозволила отримати з державного бюджету кошти соціальної субвенції, на які ремонтуються об’єкти у Комишувасі. Відзначив депутат і правильний вибір членів громади, які обрали своїм головою Юрія Карапетяна», – йдеться на офіційному сайті Бандурова.

Також від його імені дітям роздавали повітряні кульки та пригощали морозивом.

11 12 2018 Zaporizhzhia Dityam rozdayt kylku

13 червня народний депутат України Володимир Бандуров працював на території свого виборчого округу №79. Під час зустрічі з медичними працівниками Кам’янсько-Дніпровського району Володимир Бандуров зазначив, що капітальний ремонт медичного закладу у Водяному було проведено минулого року на кошти соцекономсубвенції, виділення якої із державного бюджету він добився.

А 15 червня Бандуров здійснив візит до Оріхівського району, де зустрівся з колективами медичних закладів та привітав медиків з професійним святом.

11 12 2018 Zaporizhzhia Bandyrov vitae medukiv

Також депутат підкреслив, що оновлені кабінети і процедурні приміщення Комишуваської амбулаторії, ремонт і введення в експлуатацію 2-го поверху медичного закладу були проведені за його активної підтримки.

На інфраструктурні проекти та діяльність у виборчому окрузі №79 Володимир Бандуров витратив 6,8 мільйонів гривень. На своєму офіційному сайті, нардеп зазначає, що роботу в окрузі №79 було зроблено завдяки субвенціям на соціально-економічний розвиток, виділення яких він добився від уряду.

14 вересня у місцевих ЗМІ з'явилася інформація, що нардеп Петро Сабашук направив 5 мільйонів гривень із держаного бюджету на реконструкцію парку «Театральний» у Запоріжжі.

На сторінці «Громадська приймальня народного депутата України Сергія Валентирова» у Facebook повідомляється, що за зверненням нардепа Кабмін виділив 1 мільйон 499 тисяч гривень субвенції для Михайлівського району. Кошти будуть спрямовані на реконструкцію лікувально-діагностичного центру Територіального медичного об’єднання Михайлівського району у селищі Михайлівка, а саме – на заміну віконних блоків.

Також на сторінці повідомляється, що 5 мільйонів гривень державної субвенції нещодавно виділив Кабінет Міністрів на розвиток інфраструктури у районах округу народного депутата Сергія Валентирова. А сам депутат впродовж кількох років надавав допомогу лікарням та амбулаторіям району. Так, районна лікарня для відділення новонароджених отримала сучасних електрокардіограф. А Територіальному медичному об’єднанню було подаровано сертифікат на придбання комп’ютерної техніки.

Як зазначила обласна координаторка громадського спостереження за виборами в Запорізькій області, у період з червня по жовтень 2018 року непряма дочасна агітація з ймовірним використанням бюджетних ресурсів найбільш активно проводилась на користь народного обранця Володимира Бандурова (група «Воля народу») – 15 випадків. 3 випадки зафіксовано на користь Марії Іонової («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), 2 – Сергія Валентирова («Блок Петра Порошенка «Солідарність») і по одному випадку від Олега Ляшка (Радикальна партія), Петра Сабашука («Блок Петра Порошенка «Солідарність») та В’ячеслава Богуслаєва (група «Воля народу»).

Громадянська мережа ОПОРА підготувала ґрунтовні рекомендації щодо виділення державних субвенцій, що будуть надіслані всім зацікавленим сторонам, у тому числі Кабінету Міністрів України. Із загальноукраїнським дослідженням можна ознайомитись за посиланням.