У Житомирській області потенційні кандидати в Президенти почали нагадувати про себе ще з осені через білборди, сітілайти, платні рекламні матеріали в ЗМІ, привітання та подарунки з нагоди професійних свят, безкоштовні послуги для населення, благодійництво та підтримку різних заходів. Лише в листопаді область відвідали 9 потенційних кандидатів. 

Про це представники ОПОРИ розповіли 11 грудня під час прес-конференції «Початок кампанії спостереження Мережі ОПОРА за виборами Президента: передчасні активності та головні тенденції в Житомирській області».

Серед активностей потенційних кандидатів ОПОРА зафіксувала появу зовнішньої реклами – білбордів та сітілайтів з обличчями політиків та гаслами про сильну армію, енергетичну незалежність та побудову України. І хоча виборчий процес офіційно розпочнеться лиш 31 грудня, лідери політичних партій активно нагадують про себе. Не обійшлося і без пошкоджень рекламних площин – так, білборди із зображенням лідера партії «Наші» Євгенія Мураєва та лідера партії ВО «Батьківщина» були облиті фарбою.

Місцеві осередки партій активно організовують для населення надання безкоштовних послуг та роздають продуктові набори чи цінні подарунки. Зокрема, члени місцевих осередків партії«БПП «Солідарність» організовували безкоштовні покази фільмів у кінотеатрі, екскурсії та поїздки в зоопарк, а вприміщенні партії «БПП «Солідарність» людям безкоштовно роздавали печиво, сік та квитки в кінотеатр, на яких зазначено прізвище голови територіальної організації партії Олександра Рабіновича.

На вулицях Житомира у наметах партії «Об’єднання «Самопоміч» медичні працівники вимірювали бажаючим містянам тиск та робили тест на рівень цукру в крові.

Не пропускають потенційні кандидати і заходів, присвячених різним професійним та тематичним святам. Наприклад, у селищі міського типу Лугини  Житомирської області представники влади спільно з одразу двома нардепами вітали подарунками, грамотами та грошовими винагородами працівників органів місцевого самоврядування з їхнім професійним святом.

Активно працюють і благодійні іменні фонди народних депутатів з Житомирської області.

«На сьогодні ми спостерігаємо високу інтенсивність активностей народних депутатів в їхніх одномандатних виборчих округах області. По Коростенському виборчому окрузі №64 ми фіксуємо роботу одразу двох нардепів: Володимира Арешонкова і Сергія Пашинського, які потенційно будуть претендувати на перемогу на майбутніх парламентських виборах. На інших округах також вже є по 2-3 політика які розгортають свої виборчі кампанії. Також ми звертаємо увагу майбутніх суб’єктів виборчого процесу на те, що непрямий підкуп виборців, надання їм подарунків у тому числі, якщо це відбувається в рамках привітання до того чи іншого свята, може трактуватись, як грубе порушення виборчого законодавства в майбутньому. І ми застерігаємо народних депутатів від подібної практики «благодійності», – зазначив координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області.  

Протягом листопада Житомирську область з візитами, зустрічами, презентаціями та форумами відвідали 9 потенційних кандидатів у Президенти - Юрій Бойко, Роман Безсмертний, Арсеній Яценюк, Андрій Садовий,  Юрій Дерев'янко, Валентин Наливайченко, Олександр Шевченко, Петро Порошенко та Руслан Кошулинський. Частина з потенційних кандидатів була двічі.

«Щодо агітації, то всю кампанію нас буде супроводжувати збільшення зовнішньої реклами (білборди та сітілайти, банерні розтяжки тощо) та вуличної агітації через мережі наметів, де ті чи інші політичні сили роздаватимуть свої друковані матеріали. Однозначно буде спостерігатися підвищення інтенсивності паралельно, як у районних друкованих газетах по райцентрах й ОТГ, так і в мережі Інтернет, і соціальних мережах» – зазначив координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області . 

У  шістьох об’єднаних територіальних громадах Житомирської області Райгородоцькій, Швайківській сільських та Гришковецькій селищній Бердичівського району, Вчорайшенській сільській ОТГ Ружинського району, Вільшанській сільській та Чуднівській міській ОТГ Чуднівського району готуються до перших виборів, які відбудуться 23 грудня. Стати головою своєї ОТГ виявили бажання 22 кандидата. Серед яких: 12 – самовисуванці і 10 – кандидати від партій.Стати народними обранцями в ОТГ виявили бажання 646 осіб, з яких 154 – самовисуванці та  492 – кандидати від партій. Найбільше кандидатів в депутати зареєстровано до Чуднівської міської об’єднаної територіальної громади, найменше – Швайківської ОТГ Бердичівського району. 

Координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Житомирській області розповів:

«У контексті кампанії в ОТГ ми спостерігаємо підвищений інтерес на місцях до локальних виборів. В середньому 4,6 кандидати на одне місце є досить немалим показником. Щодо ОТГ, то інтерес викликає Чуднівська міська ОТГ, де спостерігається найвища конкуренція - 10 осіб на одне місце голови ОТГ та те, що «БПП «Солідарність» частково виставляє своїх представників як самовисуванців. Хоча особливістю місцевих виборів є те, що в основному голосують не за партії, а за безпосередні персоналії – тих людей, яких знають, поважають та яким довіряють».

Крім того, ЦВК скасувала  проведення перших та додаткових місцевих виборів у 4 об’єднаних територіальних громадах, серед яких і Романівська ОТГ Житомирської області. На думку представників ОПОРИ, це рішення не мало під собою достатніх правових підстав.

Аналітик Громадянської мережі Олександр Клюжев наголосив, що законодавство і судова практика заперечують можливість скасування вже призначених виборів.

«По факту, ми не маємо офіційної інформації про підстави скасування виборів у Романівській ОТГ, хоча, зі слів членів комісії на засіданні самої комісії, коли ухвалювалось таке рішення, мова йшла про те, що є одне рішення судів, яке перебуває зараз в апеляційному оскарженні, яке є підставою для скасування виборів у Романівській ОТГ. І в цьому контексті важливо висловити нашу позицію, що Конституційне законодавство, рішення Конституційного суду, судова практика заперечують можливість скасування вже призначених та оголошених Центральною виборчою комісією виборів, де громади вже готувалися до виборів. Тому що скасування, перенесення чи відтермінування виборів порушує стандарти щодо періодичності правової вимушеності виборів, які відображені на рівні законодавства України. Тим більше дивує, чому рішення суду, розгляд якого ще не завершився з точки зору поточного вердикту, виникло тільки на етапі скасування вже ухваленого рішення. Адже ще станом на 12 жовтня, коли призначалися перші вибори, було відомо, що є такий судовий процес. Тому, з точки зору загальних принципів і з точки зору фактичних обставин, є сумніви про те, що таке рішення мало бути прийняте», – повідомив Олександр Клюжев.

 

https://www.facebook.com/opora.Zhytomyr/