На Львівщині 67% керівництва обласної і районних державних адміністрацій та 37% керівництва обласної і районних рад є безпартійними. Про це 5 грудня під час прес-конференції заявили аналітики Львівського осередку Громадянської мережі ОПОРА.

У Львові, як і в інших областях, порівняно з 2012 роком кількість посадовців, які є членами партій, в обласних і районних державних адміністраціях суттєво зменшилась. Це пов’язано з редакцією Закону «Про державну службу», яка набула чинності у 2015 році. Відповідно до статті 10 цього закону, державні службовці не мають права демонструвати свої політичні погляди та вчиняти інші дії або бездіяльність, що у будь-який спосіб можуть засвідчити його особливе ставлення до політичних партій. У  2016 році багато держслужбовців припинили членство в партіях.

Аналітик ОПОРИ зазначає, що низький відсоток членів партій серед керівників РДА та районних адміністрацій не свідчить про те, що на президентських виборах у 2019 не будуть залучати адміністративний ресурс.

«Безпартійні теж можуть втручатися у процес, надаючи перевагу певним кандидатам. І це – ризик, з огляду на те, як розгорталась кампанія в 2010 році. Зараз є можливість «мобілізувати» державних службовців до участі у виборчому процесі та впливі на нього. Поки цього немає, але ми такий ризик усвідомлюємо й намагаємось його вчасно виявити», – наголошує аналiтик

Координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Львівській області розповідає, що аби дослідити, скільки високопосадовців в органах місцевої влади є членами партій, ОПОРА скерувала 150 запитів до Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, 20 райдержадміністрацій та 20 районних рад. Відповідно до отриманих даних 67% керівництва обласної і районних державних адміністрацій та 37% керівництва обласної і районних рад є безпартійними. Решта входять до партій «БПП  «Солідарність», Народний Рух України, ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Громадянська позиція», «Об’єднання «Самопоміч», «Громадський рух «Народний контроль», Радикальна партія Олега Ляшка, «УДАР», Християнсько-Демократичний Союз.

Він пiдсумовує: «Хоч рівень партійності не є високим, це не означає, що немає загроз. Тут варто звернути увагу на нейтральність і неупередженість посадових осіб під час виборчого процесу, можливе зловживання адміністративним ресурсом. Відповідно, хоч ми поки що не виявляємо фактів зловживань, закликаємо посадовців уникати впливу на виборчий процес у будь-якій формі».

Також під час прес-конференції аналітики розповіли про форми дочасної агітації, яку проводять потенційні кандидати на пост президента у Львівській області. А саме, про зовнішню рекламу, візити потенційних кандидатів, їхню присутність у медіа-просторі та кампанії місцевих осередків політичних партій на виборах до ОТГ.

Загальноукраїнське дослідження можна прочитати за посиланням.

За коментарями звертайтеся: