До свята Миколая у навчальних закладах області представники народних депутатів роздавали солодощі та подарунки. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Ще 14 грудня у групі «ЗМІНИ – НЕГАЙНО!» користувач Valentin Solovjov (ймовірно, депутат Ізяславської міської ради, член політичної партії «За конкретні справи») анонсував, що «понад 5000 діток з Ізяславського району отримають солодкі подарунки від народних депутатів Олександра Гереги та Андрія Шиньковича».

18 грудня на сайтах народного депутата Олександра Гереги та партії «За конкретні справи» оприлюднили подяку від «шкільної родини Черчецької ЗОШ І-ІІІ ступенів» за новорічні подарунки для учнів 1-4 класів.

19 грудня на сторінці у Facebook Шепетівської спеціалізованої школи-інтернату з’явилася інформація, що голова місцевого осередку партії «За конкретні справи» вручив подарунки учням початкових класів.

Нетішинські школярі також отримали солодощі від нардепів. Про це 19 грудня у групі «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ - НЕТІШИН» повідомив користувач Андрій Грига: «від народних депутатів України Олександра Гереги та Андрія Шиньковича діти Нетішина отримали солодкі подарунки до Дня Святого Миколая та Новорічно-Різдв'яних свят!»

На Дунаєвеччині подарунки дітям передали представники партії «За конкретні справи». Відповідну інформацію опублікувала «Громадська Приймальня М. Дунаївці» у групі «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ! Хмельниччина».

Про те, що учні 1-4 класів та вихованці дитячих садків м. Шепетівки та Шепетівського району одержали подарунки від народного депутата Олександра Гереги, у групі «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ! Хмельниччина» повідомила користувачка Алла Ординська.

«19 грудня 2018 року представники Шепетівської міськрайонної організації «За конкретні справи» від імені народного депутата України Олександра Володимировича Гереги привітали учнів 1-4 класів у школах та дітей в садочках міста Шепетівка та Шепетівського району з Днем Святого Миколая», – написала вона.

Крім того, спостерігачі ОПОРИ зафіксували факти роздачі подарунків від Олександра Гереги у Шепетівському НВК №1, де солодощі отримували учні молодших класів, та у ДНЗ №7 «Дюймовочка». Як кажуть батьки вихованців ДНЗ №7, про ініціативу їх попередили, тож вони мали можливість відмовитись від подарунків.

А на сайті партії «За конкретні справи» 19 грудня підсумували:

«Традиційно до Дня Святого Миколая усі діти Хмельниччини, до 4-го класу включно, отримують солодкі подарунки від імені народного депутата України Олександра Володимировича Гереги та Галини Федорівни Гереги».

Школярі Хмельницького та Волочиського районів отримали дарунки від народного депутата Сергія Лабазюка. Про це повідомили на сайті парламентаря.

«Від народного депутата школярі та вихованці дитсадків отримують солодкі подарунки. Цей рік не став винятком – майже 22 000 дітей округу подарували смачні презенти від парламентаря, які обійшлися у понад 1 млн грн», – зазначено на сайті.

У іншій публікації йдеться: «Напередодні свята Миколай із солодкими подарунками від Сергія Лабазюка завітав у низку закладів двох районів – Волочиського та Хмельницького – та обласного центру. Подарунків та підтримки, як ніхто інший, потребують маленькі підопічні Волочиського центру надання соціальних послуг. Там реабілітують діток з особливими потребами. Для того, аби поліпшити умови, в яких перебувають вихованці, помічники нардепа вручили пилосмок».

Інформація про подарунки є і на сторінці нардепа у Facebook.

Ще один народний депутат від області, Володимир Мельниченко, також долучився до свята. Ще 11 грудня він разом із міським головою Кам’янця-Подільського Михайлом Сімашкевичем передав у школи і дитячі садки міста багатофункціональні пристрої, ксерокс, бойлер, телевізори, LED-світильники та кухонний інвентар. А безпосередньо у свято Миколая, як повідомив на своїй сторінці у Facebookміський очільник, передали іграшки та солодощі дітям, які потребуть особливої уваги та піклування. Цього ж дня Михайло Сімашкевич написав про ще одну спільну з народним депутатом ініціативу: «…з подарунками і яскравими емоціями організували для діток, батьки яких загинули на Сході. Від нас із народним депутатом Володимиром Мельниченком для них – шоу-програма, розваги, святкове пригощання і солодощі».

Координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області вкотре наголосив, що зосередженість благодійної діяльності нардепів у межах їхніх одномандатних виборчих округів вказує на її електоральну обумовленість та прихований агітаційний характер в інтересах саме парламентарів. І хоч у описаних ситуаціях благодійність спрямована на дітей, які не є виборцями, опосередковано це може впливати на політичний вибір їхніх батьків чи інших дорослих родичів.

ОПОРА нагадує, що частина 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» говорить: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

 

 Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)