26 січня у Рівному двоє невідомих осіб з анкетами «Ми йдемо своїм шляхом. Петро Порошенко» проводили опитування та збирали персональні дані респондентів. Це зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Біля під’їздів будинку 14 на вулиці Клима Савура міста Рівне двоє жінок проводили опитування «Звернення до народних депутатів України. Ми – за європейське майбутнє України! За вступ до ЄС та НАТО!». Для заповнення анкети у респондентів запитували:

- прізвище, ім’я та по батькові;
- дату народження;
- адресу реєстрації;
- телефон;
- підпис.

Нижче анкети вказано: «Відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» від 1 червня 2010 року даю згоду на обробку моїх персональних даних з метою забезпечення реалізації відносин у сфері громадської та політичної діяльності. Підписанням цього підписного листа/згоди також підтверджую, що я письмово повідомлений (а) про свої права, передбачені статтею 8 Закону України «Про захист персональних даних».

На запитання спостерігачки ОПОРИ особи відповіли, що збирають підписи за вступ до ЄС та НАТО, а персональні дані респондентів – передадуть для депутатів.

news 28.01.2019 Rivnenshchyna personalni dani 1

 

news 28.01.2019 Rivnenshchyna personalni dani 2

Крім цього, у Млинівському районі спостерігачам ОПОРИ на правах анонімності одна особа повідомила, що брала участь в опитуванні та відповідала на запитання щодо оцінки роботи Президента України Петра Порошенка. Також, за її словами, особи, які називалися представниками команди Порошенка організували зустріч у селищі Млинів, куди могли прийти всі охочі. Під час зустрічі пропонували стати агітаторами і проводити опитування на платній основі (1 тис. грн на місяць). Для тих, хто погодився – через певний час на поштову скриньку надійшли конверти з листівкою «Перші кроки для однодумців», які містять написи «#команда Порошенка».

Особа, що надала цю інформацію та підтвердила проведення опитування побажала не називати своє ім’я.

news 28.01.2019 Rivnenshchyna personalni dani 3

news 28.01.2019 Rivnenshchyna personalni dani 4

news 28.01.2019 Rivnenshchyna personalni dani 5

news 28.01.2019 Rivnenshchyna personalni dani 6

«Випадки збору персональних даних політичними партіями неодноразово зафіксовані у Рівненській та інших областях. Тому, звертаємось до усіх виборців бути пильними та відповідально ставитися до передачі своїх персональних даних. Адже недобросовісні політичні сили можуть зловживати цим і використовувати ваші персональні дані в інших цілях», - наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області.

Відповідно до ч. 5 ст. 6 Закону України «Про захист персональних даних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством.