Спостерігачі ОПОРИ зафіксували розміщення 18 матеріалів з ознаками прихованої політичної  реклами на сторінках головних друкованих ЗМІ Полтавщини протягом січня. Ще два матеріали розміщувались в рубриці «Політична реклама». Аналізувались газети «Зоря Полтавщини», «Полтавській вісник» та «Вечірня Полтава».

Найбільше статей з ознаками прихованої реклами мають Євген Мураєв, Олександр Вілкул та представники партії «Основа» Сергія Тарути – по три публікації. По два відповідних матеріали розміщувались на користь Анатолія Гриценка, Петра Порошенка  та Олександра Шевченка. По одній публікації мають Валентин Наливайченко, Олег Ляшко та Ольга Богомолець. Також дві агітаційні статті має Андрій Садовий, котрі єдині розміщувались під рубрикою «Політична реклама».

На шпальтах газети «Полтавській вісник» розміщувалась найбільша кількість політичної реклами – вісім публікацій. Сім таких матеріалів розмістила «Зоря Полтавщини». П’ять – «Вечірня Полтава».

Євген Мураєв розмістив в газетах три новорічних привітання. Усі вони вийшли на початку року та в різних ЗМІ.

1 02 pl muraev v zmi zorya

1 02 pl muraev v zmi vp

1 02 pl muraev v zmi pv

Олександр Вілкул має дві публікації в газеті «Полтавській вісник» та одну – в «Вечірній Полтаві». Дві з них повторюються, ще одна стосується висування його як кандидата на з’їзді партії. Якщо в «Полтавському віснику» є невеличка примітка, що матеріал розміщений на правах реклами, то в «Вечірній Полтаві» такі позначки відсутні взагалі.

1 02 pl vilkul v zmi vp

1 02 pl vilkul v zmi pv1

1 02 pl vilkul v zmi pv2

Також тричі публікувались матеріали представників партії «Основа» Сергія Тарути. Одна публікація в «Зорі Полтавщини», дві – в «Полтавському віснику». Дві з них – «Основа» забезпечить високі соціальні стандарти», розповідаються про політичні плани партії. Ще одна публікація – поздоровлення з новорічними святами. Усі матеріали публікувались від імені членів обласного осередку партії та з позначками, котрі позначають рекламний статус.

1 02 pl osnova v zmi pv2

1 02 pl osnova v zmi zorya

1 02 pl poznachka v gazeti

Анатолій Гриценко має дві однакових публікації в газетах «Полтавській вісник» та «Вечірня Полтава». В них розповідається про висування Анатолія Гриценка в якості кандидата на посаду Президента від демократичних сил. Статті підписані «за матеріалами «Обозревателя», і лише в «Полтавському віснику» є примітка, що це публікація на правах реклами.

1 02 pl grytsenko v zmi pv

1 02 pl grytsenko v zmi vp

Публікації з ознаками прихованої реклами Петра Порошенка розміщувались на сторінках «Полтавського віснику» та «Вечірньої Полтави». Обидві статті стосувались наданню Українській Православній Церкві Томосу.

1 02 pl poroshenko v zmi vp

1 02 pl poroshenko v zmi pv

Андрій Садовий єдиний кандидат, хто розмістив свої агітаційні матеріали в газетах під рубрикою «Політична реклама». Обидва матеріали вийшли на шпальтах «Зорі Полтавщини» та презентують Садового як кандидата на посаду Президента.

1 02 pl sadovyj v zmi zorya1

1 02 pl sadovyj v zmi zorya2

Дві статті з ознаками прихованої реклами на користь Олександра Шевченка розміщено на сторінках «Полтавського віснику» та «Вечірня Полтава». В жодному з матеріалів не вказано, що дана стаття має рекламний характер. У «Вечірній Полтаві» розміщене інтерв’ю з кандидатом, а публікація в «Полтавському віснику» розміщена від імені журналіста видання, котра їздила в грудні в прес-тур до «Буковеля».

1 02 pl shevchenko v zmi vp

1 02 pl shevchenko v zmi pv

По одному матеріалу мають Ольга Богомолець, Олег Ляшко та Валентин Наливайченко. Усі три публікації розміщені в газеті «Зоря Полтавщини», є авторськими, проте мають невелику позначку, котра свідчить про рекламний характер. Відносно Ляшка та Наливайченка розміщені матеріали про з’їзди партій та висування їхніх кандидатур в якості кандидатів на посаду Президента. В рекламному тексті на користь Богомолець розповідається біографія кандидатки.

1 02 pl bogomolets v zmi zorya

1 02 pl lyashko v zmi zorya

1 02 pl nalyvajchenko v zmi zorya

Як розповів ОПОРІ аналітик «Детектор медіа» та експерт з медіа моніторингу Отар Довженко, прихована реклама є більш популярною ніж пряма серед кандидатів.

«Політики вірять у те, що прихована реклама працює краще за пряму. Хоча це не так і нічим не підтверджується. Крім цього, за пряму рекламу й агітацію треба платити офіційно, сплачуючи податки й декларуючи витрати, особливо з виборчого фонду. «Джинсу» можна оплачувати з чорної каси, ще й – це дуже поширено серед регіональних штабів, – відмиваючи на цьому гроші замовника», – говорить експерт.

Також Довженко пояснив, чому для реклами обираються друковані ЗМІ: «По-перше, їхня аудиторія – переважно люди пенсійного та передпенсійного віку, які вважаються найдисциплінованішими виборцями й водночас найменш критично сприймають інформацію. По-друге, їхня аудиторія стабільна – якщо тираж газети тисяча примірників, замовник може бути впевненим, що пара тисяч людей контактуватимуть із його прихованою рекламою. По-третє, це дуже голодні медіа – їм постійно потрібні гроші на друк і розповсюдження, тому «джинса» стає їхнім порятунком від природної смерті».

Координатор ОПОРИ в Полтавській області наголошує: «Згідно з частиною 5 статті 63 Закону України «Про вибори Президента» кандидат на пост Президента України має право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності. Використання інших для цього коштів заборонено, так як створює нерівні умови серед суб’єктів виборчого процесу».

ОПОРА нагадує, що протягом грудня у відповідних друкованих ЗМІ Полтавщини спостерігачі зафіксували 32 публікації з прихованою рекламою.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]