В Чернівецькій області у приміщенні Заставнівської ради депутат-мажоритарник Іван Рибак зазначив, що зберегти Україну можна тільки  об'єднавшись навколо одного лідера – Петра Порошенка, а від президенства Володимир Зеленського користі не буде.

20 лютого у приміщенні сесійної зали Заставнівської районної ради та районної державної адміністрації відбулась нарада керівництва РДА з головами  та секретарями  виконавчих комітетів місцевих рад району, керівниками  структурних підрозділів районної державної адміністрації, директори освітніх закладів району. У нараді взяв участь і народний депутат-мажоритарник від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Іван Рибак, якому голова Заставнівської РДА Юрій Кітар надав слово перед розглядом питань, які були винесені на порядок денний зібрання.  На відео інтернет-порталу «Заставна сьогодні», яка здійснювала онлайн-трансляцію заходу, помітно, що під час виступу нардеп виголошував промову за Петра Порошенка та проти Володимира Зеленського. При цьому у виступі сам депутат зазначив, що він не агітує жодного з присутніх, однак згадував чинного Президента в контексті саме нинішніх президентських перегонів.

«Верховна Рада України прийняла зміни до Конституції України, в якій чітко записано про незворотність курсу Української держави на об’єднання з Європейським союзом та Північноатлантичним військовим альянсом НАТО... Це було наполягання Петра Порошенка як Президента України, розуміючи наслідки відповідного рішення для Української держави, для майбутнього, в першу чергу, Української держави… І я, як людина, яка розуміє і знає ситуацію зсередини, впевнений, що український народ однозначно підтримає курс, який розпочато в 2014 році, підтримає однозначно Петра Порошенка на другий термін президентства. Я однозначно у цьому впевнений...  Я зараз не агітую жодного з вас. Але хочу до Вас декілька аргументів достатньо серйозних привести. Перше. Коли ми говоримо, що до другого туру може прийти такий пан, як Зеленський - ми розуміємо, що це абсолютно для української держави користі не буде… Я думаю, що саме Петро Порошенко, як лідер Української держави сьогодні і як людина, яка має достатньо серйозну підтримку на міжнародній арені, про що свідчать виступи і керівників Німеччини, Сполучених Штатів Америки, сьогодні більше людей для керівництва держави, по-суті, немає. Тому, ті речі, які зроблені ним, як керівником держави, важко переоцінити…», - зазначив Рибак.

Голова Заставнівської районної державної адміністрації Юрій Кітар подякував Івану Рибаку за патріотичну проукраїнську позицію, а також зазначив, що Іван Рибак – «член команди нашого президента».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА вказує на те, що вказаний виступ містить висловлювання пов`язані з виборчим процесом та згадувалися прізвища кандидатів. Фактично на народних депутатів не поширюється обмеження щодо агітації, які передбачені для службовців органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, проте закон забороняє агітацію в приміщенні органу виконавчої влади.

«Хочу нагадати, що відповідно до вимог ч. 20 ст. 64  Закону України «Про вибори Президента України» забороняється використання приміщень органів державної влади для проведення заходів передвиборної агітації. Згідно п. 4 ч. 4 ст. 3 цього ж Закону органи державної влади, їх посадові та службові особи мають рівно та неупереджено ставитися до кандидатів на пост Президента. В даному випадку керівництвом райдержадміністрації , присутнім на заході, не було дотримано принципу рівності прав кандидатів та їх умов участі у виборчому процесі» - вказує юридична радниця.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)