Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проаналізували представленість кандидатів на зовнішній рекламі в Миколаївській області. З’ясувалося, що найбільш активно дану форму агітації використовують чотири кандидати. Всього ж матеріали передвиборної агітації розмітили 17 кандидатів на пост Президента України.

Станом на кінець лютого 111 білбордів та сітілайтів містять зображення кандидата Олександра Вілкула, що становить 15% від загальної кількості зовнішньої політичної реклами. На 78 носіях розміщується агітація за Петра Порошенка. Трохи менше рекламних щитів – 71 та 70 займають зображення Юлії Тимошенко та Юрія Бойко відповідно.

Ще чотири кандидати – Володимир Зеленський, Сергій Каплін, Андрій Садовий та Олександр Соловйов – орендували по 7% білбордів та сітілайтів. Так, згадки про лідера партії «Слуга народу» містять 56 носіїв, про висуванця «Соціал-демократичної партії» – 51, про партію «Об’єднання «Самопоміч», від якої в Президенти балотується Андрій Садовий – 50, а про висуванця політичної партії «Розумна сила» – 48.

По 43 рекламні конструкції використовують такі кандидати, як: Анатолій Гриценко, Сергій Тарута, Євгеній Мураєв. 34 білборди та сітілайти містять зображення Олега Ляшка, що становить 6% від загальної кількості зовнішньої політичної реклами в області.

Окрім того, спостерігачі ОПОРИ зафіксували 14 рекламних конструкцій із зображенням Олександра Шевченка та 11 – зображенням Юрія Дерев’янка. Найменшу кількість білбордів і сітілайтів відведено під політичну рекламу Руслана Кошулинського (3 шт.), Ольги Богомолець (2 шт.) та Арсенія Яценюка (1 шт.).

Згідно зі ст. 57 ЗУ «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: