За ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках проекту «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу» 27 співробітників відділів превенції та 22 слідчих дізналися про зміни в законодавстві, поділилися досвідом та відпрацювали навички реагування на можливі правопорушення.

Поліцейських Чернігівської області навчали керівник проекту ОПОРИ та завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін Львівського державного університету внутрішніх справ Василь Луцик. Протягом дня тренери разом з учасниками  згадали про основні положення виборчого циклу, відпрацювали у міні-групах алгоритми дій поліції у разі адміністративних та кримінальних правопорушень  під час виборчого процесу.

Зокрема, правоохоронці вивчали, як реагувати на «каруселі виборців», коли людей організовано підвозять до дільниць,  на фотографування виборчого бюлетеня на підтвердження голосування за певного кандидата, фейкові посвідчення представників ЗМІ, незаконну агітацію, провокацію та інші порушення.

 

На думку координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області, правильна ідентифікація правопорушень та збір повної доказової бази мають збільшити кількість випадків з притягненням порушників до відповідальності.

«На сьогодні в області зафіксовано 64 повідомлення про порушення виборчого законодавства, за якими відкрито десять кримінальних проваджень. Зокрема, за фактом перешкоджання журналістській діяльності в Чернігові (ч. 1 ст. 171 ККУ), за фактом порушення порядку фінансування виборчої кампанії  в Чернігові (ч. 2 ст. 159-1 ККУ), 3 провадження за фактом перешкоджання здійснення виборчого права у Чернігові, Прилуках та Коропському районі (ч.1 та ч.2 ст. 157 ККУ), 5  проваджень за фактом підкупу виборців у Чернігові, Козельці та Прилуках (ч. 1 ст. 160 ККУ)», - зазначила вона. 

Більшість чернігівських учасників тренінгу ще не працювали під час виборчих перегонів, але є і ті, хто вже має певний практичний досвід. Серед них начальник Сосницького відділення поліції Менського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області Євген Бардаков, на рахунку якого 10 виборчих кампаній. 

«Зміни є, і вони позитивні. Зокрема, зменшився адміністративний вплив. На моїй пам’яті серйозних порушень не було, але технології ведення перегонів весь час вдосконалюються, тому важливо бути готовими до різних ситуацій», - зазначив він.

Зазначимо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань намісцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складу кримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

Додамо, що подібні тренінги для правоохоронців раніше пройшли  на Київщині, Закарпатті,  Тернопільщині та Луганщині.

 

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.