В Донецькій області 62 працівники поліції на тренінгу Громадянської мережі ОПОРА навчились ефективно реагувати на порушення виборчого законодавства. 

Тренінг «Ефективна поліція - забезпечення законності виборчого процесу» для співробітників поліції відбувся 20 лютого у Краматорську. Співробітники Національної поліції з різних міст області з’їхались аби підвищити свої компетенції та знання щодо виборчого законодавства.  Поліцейські вдосконалили навички з реагування на різні порушення виборчого законодавства.

Тренінги пройшли дві групи правоохоронців: працівники підрозділів превенції, які безпосередньо забезпечують охорону громадського порядку на виборчих дільницях, та слідчі, які розслідують правопорушення, пов’язані з виборами.

Поліцейські відпрацювали конкретні випадки виборчих правопорушень – як адміністративних, так і кримінальних, та алгоритм дій на кожне з них.

 «Подібні навчання дозволяють вдосконалити навички дій правоохоронців у разі фіксації правопорушень у сфері виборчого законодавства. Окрім того, тісна взаємодія з громадянськими організаціями, що покликані забезпечити чесні та прозорі вибори, дає більш потужний результат при забезпеченні правопорядку під час виборчого процесу», - у коментарі ОПОРІ розказала речниця поліції Донецької області Іванна Ященко.

Крім того, співробітники поліції вивчали, як краще співпрацювати з громадськими спостерігачами, представниками медіа під час виборів.

 «Наша спільна мета, аби вибори прийшли чесно, демократично та прозоро. Кожному порушенню необхідно надати правову оцінку та отримати конкретне рішення суду. Таким чином, ми привчаємо суб’єктів виборчого процесу дотримуватися виборчого законодавства, формуємо політичну культуру громадян. І, маю надію, через кілька років ми змінимо і політичну культуру, і реально зменшимо кількість виборчих порушень. Впевнений, ця співпраця буде корисною для обох сторін», - зазначив під час навчання тренер, представник ОПОРИ 

Нагадуємо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань намісцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складукримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

 

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.