22 лютого в Полтаві пройшли навчання для 65 правоохоронців Полтавської області щодо  ефективного реагування під час виборчого процесу.

Навчання було розбите на дві сесії – для поліції превенції та для слідчих, кожна з яких мала свої особливості. Під час навчання для працівників поліції превенції акцент робився на виявленні та протидії адміністративних правопорушень, тоді як для слідчих – кримінальних порушень законодавства.

«На поліцію покладається дуже важливий обов’язок. Якщо під час виборів будуть правопорушення та злочини, якщо вибори будуть проходити нечесно, то буде спаплюжене волевиявлення громадян. І саме на поліцію, як на правоохоронні органи, покладається обов’язок припиняти ці правопорушення і ефективно на них реагувати. Тому наші заходи спрямовані на те, щоб роз’яснити для поліцейських особливості виборчого законодавства, моменти які пов’язані безпосередньо з порушеннями виборчого законодавства», – розповідає тренер навчання, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області.

Під час сесій поліцейські особливу увагу приділяли практичним моментам, розбирали реальні приклади конфліктних ситуацій, котрі траплялись під час минулих виборчих кампаній.

«Добре, що поліцейські є зацікавленими, не байдужими. Вони висловлюють свою позицію, свої думки, які, на жаль, не завжди відповідають чинному виборчому законодавству. Поліцейські – представники суспільства, а суспільна думка інколи буває хибною. Тому наша організація ОПОРА, котра вже має понад 10 років досвіду спостереження за виборами, ділиться своїм досвідом та допомагає працівникам поліції підвищити свої знання в області виборчого законодавства», – наголосив Чумак. 

За словами заступника начальника відділу превенції Кременчуцького відділу поліції Дмитра Кісельова, такі тренінги допомагають більш ефективному реагуванню на нестандартні ситуації.

«Для нас важливо розуміти зсередини хід думок організації, котра слідкує за виборами. Я неодноразово залучався до роботи під час виборчого процесу, проте під час цього тренінгу все рівно дізнався щось нове. Чим більше таких навчань ми проходимо, тим краще та ефективніше стає наше реагування», – розповів Дмитро Кісельов.

Також співробітники поліції подякували саме за практичну складову навчання.

«Взагалі вибори – це той процес, котрий не відбувається кожен день. Відповідно працівники поліції повинні проходити тренінги, на зразок такого, бо це допомагає відновити знання стосовно особливостей виборчого законодавства. Сам процес виборів – специфічна річ, тому дуже добре, що це був саме тренінг, а не лекція, на якому ми змогли розібрати реальні приклади та реальні конфліктні ситуації», – поділився інспектор патрульної поліції міста Кременчука Максим Оченаш.

Нагадуємо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань намісцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складукримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.