Перші засідання окружних комісій в Запорізькій області почалися вже 19 лютого.  Вони відбулися за всіма дев'ятьма територіальними виборчими округами, що визначені ЦВК.  Попри те, що на засіданнях комісії дотрималися кворуму  — не всі члени керівного складу з'явилися виконати свої обов'язки. Також в одній з комісій була замінена голова.

Представники ОПОРИ завітали на всі перші засідання окружних виборчих комісій Запорізької області, що розпочали роботу 19 та 20 лютого. Всі засідання відбувалися із дотриманням кворуму (були присутні більше половини від складу комісії).  Не зафіксовано випадків не допущення осіб, які мали право взяти участь у процедурі.

Відомо, що на перше засідання не з'явилися такі представники керівного складу комісій:

  • ТВО №76 голова Володимир Волотовський за поданням від Олександра Мороза та заступниця голови Ніна Кукшина за поданням від Віталія Купрія (обов'язки голови тимчасово вимушено взяв на себе член комісії Андрій Кондратенко за поданням від Олександра Вілкула)
  • ТВО №77 заступниця голови Тетяна Євсюкова за поданням від Юрія Дерев’янка;

  • ТВО №79 заступниця голови Олена Погромська за поданням від Олександра Мороза;
  • ТВО №80 секретар Костянтин Горбачов за поданням від Олександра Вілкула (його відсутність пояснили перебуванням закордоном);
  • ТВО №81 голова Сергій Бакум за поданням від Віктора Бондаря (замість нього головував його заступник Василь Стефаник за поданням від Руслана Кошулинського).

Постановою №339 від 19.02.2019 року в ТВО №82 голову комісії Лідію Яцик замінили на Юрія Малюцького без зміни суб'єкта подання кандидатури — Віталія Скоцика.

Лише на двох будівлях була розміщена табличка, що за цією адресою відбувається засідання комісії. Адреси локацій де проходять засідання співпадають із зазначеними на сайті Центральної виборчої комісії.

Більшість ОВК  під час засідання постановила, що інформуватимуть громадськість про свої рішення на інформаційному стенді та сайтах районних державних адміністрацій. На зборах комісії за ТВО №74 таке питання не піднімалося.

Нагадуємо, що відповідно до ч. 11 ст. 23 Закону України «Про вибори Президента України» рішення про утворення окружних виборчих комісій та про їх склад, прийняте відповідно до вимог цього Закону, оприлюднюється на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії не пізніше наступного дня від дня його прийняття. Витяг із цього рішення про утворення окружних виборчих комісій у відповідному регіоні та про їх склад публікується Центральною виборчою комісією у регіональному друкованому засобі масової інформації у семиденний строк від дня прийняття зазначеного рішення. Рішення про зміни у складі окружної виборчої комісії оприлюднюється у порядку та у строки, встановлені цією частиною, однак не пізніше останнього дня перед днем виборів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.