Перші засідання окружних виборчих комісій на Івано-Франківщині пропустили 79 осіб, що становить 31% від загальної чисельності всіх ОВК області. Крім того, протягом відведених законом двох днів (19-20 лютого) не всі ОВК Івано-Франківщини набули повноважень.

В Івано-Франківській області утворені 7 окружних виборчих комісій загальною чисельністю 254 особи: дві ОВК утворені в складі 37 осіб, а п’ять – у складі 36 осіб. Одна із комісій набула повноважень із запізненням на день, а інші 6 комісій вчасно провели перші засідання та набули повноважень, проте не у всіх із них цей процес відбувся без труднощів.

20 лютого, у день скликання першого засідання ОВК  №84 (центр округу – Тисмениця), присягу склав лише 21 член ОВК при мінімальній необхідній кількості – 24 члени. Через цю проблему повноважень ОВК №84 набула вже 21 лютого, коли присягу склали ще троє членів виборчої комісії.

Відповідно до частини 2 статті 26 Закону України «Про вибори Президента України» повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її загального складу, роз’яснює координатор спостереження ОПОРИ в Івано-Франківській області. Ця норма також передбачає, що складення присяги відбувається на першому засіданні ОВК, яке проводиться не пізніш, як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення. Термін скликання першого засідання закінчився 20 лютого.  

 «Якщо затягування процесу набуття повноважності ОВК є тривалим, то це може мати негативний вплив на адміністрування виборчого процесу, оскільки без набуття повноважень виборча комісія не може приймати жодних рішень, а у випадку прийняття рішень неповноважною виборчою комісією вони можуть бути оскаржені в судовому порядку. Несвоєчасність прийняття рішень може негативно позначатись на процесі адміністрування виборів й дотриманні прав суб’єктів виборчого процесу. На мою думку, незначна затримка з набуття повноважень ОВК №84 не містить ризиків порушення термінів виконання інших передбачених Законом завдань адміністративного характеру», - зауважує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Івано-Франківській області.

Перші засідання всіх семи ОВК Івано-Франківщини пропустили особи, яких делегували до складу ОВК кандидати на пост Президента України Віктор Бондар, Олександр Ващенко, Юрій Тимошенко та Ігор Шевченко. На засідання шести ОВК не прийшли представники кандидатів Олександра Данилюка, Віталія Купрія, Олександра Мороза, Віталія Скоцика та Олександра Соловйова.

Перші засідання трьох ОВК пропустили представника кандидата Володимира Зеленського. Двічі пропустили перші засідання ОВК особи, делеговані до складу ОВК кандидатами Юрієм Бойком, Юрієм Дерев’янком, Русланом Кошулинським, Євгенієм Мураєвим, Валентином Наливайченком та Сергієм Тарутою. По одному засіданню проґавили представники кандидатів Олександра Вілкула, Сергія Капліна, Іллі Киви, Сергія Носенка, Андрія Садового та Ігоря Смешка.

Представники всіх інших кандидатів, які мають представництво в ОВК Івано-Франківщини, відвідали 100% перших засідань ОВК.

У семи кандидатів повністю відсутнє представництво в ОВК Івано-Франківщини. До цього переліку кандидатів належать: Геннадій Балашов, Роман Безсмертний, Інна Богословська, Дмитро Гнап, Дмитро Добродомов, Аркадій Корнацький та Сергій Кривонос.

Окружна виборча комісія №88 (центр округу – Коломия) 20 лютого близько трьох з половиною годин очікувала на появу мінімально необхідної кількості членів виборчої комісії для складення присяги і набуття повноважень та проведення першого засідання. 19 лютого на момент проведення першого засідання ОВК №87 (центр округу – Надвірна) присягу склали лише 23 члени ОВК, що становить менше необхідних двох третин від загального складу виборчої комісії та чого недостатньо для набуття повноважень виборчою комісією. Проте після завершення фактичного засідання, того самого дня присягу склав ще один член ОВК, тому виборча комісія таки набула повноважень у передбачений законом термін.

Труднощів під час старту роботи ОВК №83 (центр округу – Івано-Франківськ), ОВК №85 (центр округу – Калуш), ОВК №86 (центр округу – Долина) та ОВК №89 (центр округу – Снятин) спостерігачі ОПОРИ не зафіксували.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.