На території Миколаївської області було утворено шість виборчих округів №127-132. Спостерігачі ОПОРИ відвідали перші засідання всіх ОВК. На п’яти округах перші засідання ОВК пройшли без вагомих порушень, на окрузі №130 комісія так і не набула повноважень через відсутність кворуму.

На окрузі №127 перше засідання відбулося ввечері 20 лютого в приміщенні адміністрації Заводського району Миколаєва. Постановою ЦВК від 18 лютого на даному окрузі було зареєстровано 37 членів виборчої комісії. Відповідно до частини 2 статті 36 Закону України «Про вибори Президента України», повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її складу, визначеного при її утворенні. Тобто для кворуму необхідно було  зібрати 25 осіб. Засідання було призначене на 18 годину, проте розпочалося лише за півтори години, оскільки членів ОВК було недостатньо. Основні причини відсутності членів комісії – неправильний контактний номер, вказаний під час реєстрації в ЦВК, проживання за межами області. Керівний склад та члени комісії почали обдзвонювати осіб, які не з’явилися, та запрошувати їх на засідання. На засіданні, окрім членів ОВК, були присутні спостерігачі ОБСЄ, міжнародної неурядової організації «CANADEM» та журналісти. Порядок денний роботи комісії не був підготовлений завчасно, членів комісії з переліком питань ознайомили під час засідання. Голова комісії Валерій Дементьєв був недостатньо обізнаний з вимогами Закону, на порушення, що мали процедурний характер,  йому вказували деякі члени засідання та спостерігачі.

Ввечері 20 лютого перше засідання відбулося і на окрузі №128. Члени комісії зібрались о 17:00 в актовій залі адміністрації Інгульського району Миколаєва. На початку засідання кворуму не було. Голова комісії Альберт Панченко зробив перекличку присутніх і озвучив причини відсутності деяких членів (неправильний контактний номер, вказаний в заяві, заміна члена комісії, проживання за межами області). В результаті присягу склали 27 із 37 членів комісії. Заступник голови комісії зачитала вголос права і обов'язки члена комісії та текст присяги. Інші члени комісії показали свої паспорти та просто підписали текст присяги із зазначенням дати. Тобто комісія набула повноважень, але  з процедурним порушенням. Також комісія, не набувши статусу юридичної особи і не визначивши перелік залучених спеціалістів, зокрема бухгалтера, хотіла затверджувати кошторис. Отримавши зауваження від представника ЗМІ, присутнього на засіданні, комісія відклала розгляд даного питання. Це є процедурним порушенням, адже згідно з частиною 6 статті 38 Закону України «Про вибори Президента України», окружна виборча комісія у десятиденний строк з дня її утворення на основі середніх норм видатків складає єдиний кошторис видатків для підготовки і проведення виборів із включенням до нього власних видатків та видатків для потреб дільничних виборчих комісій територіального округу. Єдиний кошторис видатків затверджується Центральною виборчою комісією. 

20 лютого в приміщенні адміністрації Центрального району відбулось перше засідання ОВК №129, на якому були присутні 25 з 37 членів окружної виборчої комісії. Відсутнім був і голова комісії Матвій Андрющенко, який, за словами заступника голови комісії Олени Гаркавенко, відмовився працювати. Між двома членами комісії – Володимиром  Ралко та Антоніною Веселівської − виникла суперечка щодо правомочності комісії через відсутність голови, проте їх розсудив заступник.

Перше засідання ОВК №130, який розміщується в м. Баштанка, так і не відбулося. Із 37 членів ОВК комісії було присутніми 22, а для початку проведення засідання потрібно не менш ніж 25. Почекавши півгодини, заступник голови комісії Вадим Остафій обдзвонив відсутніх членів комісії. Як з’ясував спостерігач ОПОРИ, голова комісії Алла Алексіна, секретар комісії Вадим Бурдюжа та ще 13 членів комісії не зможуть бути присутніми, бо проживають в інших областях. В результаті ОВК №130  так і не набула своїх повноважень.

Перше засідання ОВК №131 проходило 20 лютого в приміщенні Вознесенського Будинку культури.  У роботі комісії взяли участь 27 з 38 членів. На початку засідання голова комісії Дмитро Паладій запропонував замість своєї кандидатури обрати головуючим одного з членів виборчої комісій, Олександра Кіценка, мотивуючи тим, що він вже подав заяву щодо заміни в ЦВК. Дана пропозиція не мала сенсу, оскільки засідання вела заступник голови комісії Ольга Василенкова. Секретар комісії  Олександр Журенко був відсутній. Вже після закінчення засідання один з членів комісії пропонував внести зміни в протокол засідання, доповнивши порядок денний питанням щодо затвердження посад обслуговуючого персоналу (бухгалтера, юриста, прибиральника) та узгодити це питання з членами комісій в телефонному режимі. Заступник голови комісії була попереджена спостерігачем ОПОРИ про незаконність відповідних дій, тому не погодилась на сумнівну пропозицію.

Цього ж дня відбулося засіданні ОВК №132 в приміщенні Будинку культури м. Первомайськ. Із 38 зареєстрованих членів комісії зібралися 25. Засідання розпочалося з запізненням на півтори години, оскільки спершу для кворуму не вистачало двох осіб. Засідання вела заступник голови Тетяна Стеценко. Голова комісії Олександра Шарамок відмовилася від своїх повноважень, бо на даний момент проживає в Києві.  Також на засіданні був присутній секретар Первомайської міськради Сергій Бондарчук, який консультував керівний склад комісії як юрист. У приміщенні, де проходило перше засідання, було тісно. Спостерігач ОПОРИ з’ясував, що надалі комісія збиратиметься в глядацькій залі, проте 20 лютого там було холодно. Наприкінці засідання члени комісії проголосували за затвердження кошторису, хоча станом на 20 лютого комісія не була зареєстрована як юридична особа. Згідно з частиною 2 статті 30-1 Закону України про «Вибори Президента України», окружна виборча комісія набуває статусу юридичної особи з моменту внесення запису про включення відомостей про комісію до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: