Співробітники Національної поліції в Донецькій області спрямували 5 адміністративних матеріалів на розгляд до судів станом на 13 лютого. Підставою до звернень стали випадки порушення чинного виборчого законодавства.

Зокрема статей  212-13 «Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск» Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«Так, у Дружківці, Олександрівці, Краматорську, Волновасі та Покровську були розміщенні агітаційні матеріали з відсутністю відомостей про типографію та замовника», - йдеться в інформації на сайті Національної поліції в Донецькій області.

Станом на 19 лютого, за даними Єдиного державного реєстру судових рішень, за двома справами судді вже винесли рішення. У справі №240/105/19 про адміністративне правопорушення відносно голови Іверської сільської ради суд постановив повернути на доопрацювання справу до Олександрівського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області.

Нагадаємо, згідно з протоколом про адміністративне правопорушення, голова Іверської сільської ради притягується до адміністративної відповідальності за те, що 8 лютого 2019 року біля адміністративної будівлі Іверської сільської ради, на інформаційному стенді, який обслуговує Іверська сільська рада, виявлено агітаційну рекламу кандидата на пост Президента України без вихідних даних, чим порушив ч. 16 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України».

У справі №234/2462/19 про здійснення агітації в наметі, на якому розміщена агітаційна реклама кандидата у Президенти України без вихідних даних суддя постановив повернути матеріали до Краматорського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області для належного оформлення.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.