В Дніпропетровській області в окружній виборчій комісії округу №24 під час засідання 21 лютого стались сутички між невідомими особами та новопризначеним головою комісії Віктором Марченком, після чого він склав повноваження

21 лютого о 20:00 окружна виборча комісія округу №24 втретє зібралася для проведення першого засідання. Попередні дві спроби не були успішними через відсутність понад третини членів комісії. Згідно з частиною другою статті 26 Закону України «Про вибори Президента України»: «Повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її складу, визначеного при її утворенні».

Невдовзі після початку засідання до зали зайшли невідомі люди в масках, у деяких з них були шеврони з написом С14. Вони оточили голову комісії Віктора Марченка, призначеного за поданням кандидата в Президенти України Сергія Капліна, та вимагали від голови комісії скласти свої повноваження та залишити засідання комісії.

Зазначимо, що напередодні один з учасників організації С14 в Дніпрі Андрій Куліш написав на своїй Facebook-сторінці: «20 лютого 2019-го. 5 річниця розстрілу Небесної сотні і початку окупації Криму. Засідання окружної комісії з виборів Президента проводить сепаратист Віктор Марченко. Людина яка організувала кількатисячні проросійські мітинги, закликала публічно до сепаратизму, чекала «русскую освободительную армію», підіймала російський прапор біля міської ради». За словами Андрія Куліша, він неодноразово звертався до правоохоронних органів з заявами про антидержавну діяльність Віктора Марченка. За даними сайту «Миротворець» Віктор Марченко в березні 2014 року очолював організацію «Союз радянських офіцерів», заборонену рішенням Вищого адміністративного суду в Україні в 2017 році.

Пізніше за участі невідомих осіб і голови комісії виникли сутички, під час яких Віктор Марченко отримав кілька ударів по голові. Саме в цей час в залі засідань з’явилась поліція, яка не допустила ескалації конфлікту. Згодом учасники подій надали пояснення поліції. Вони показали поліцейським відео мітингу під російськими прапорами у березні 2014 року та, не дочекавшись приїзду СБУ, дозволили поліцейським вивести Віктора Марченка з зали лише після того, як він написав заяву про відмову від складення присяги та повноважень голови і члена комісії округу №24. Текст заяви Віктору Марченку диктувала довірена особа кандидата в Президенти України Юлії Тимошенко Ірина Хачатурова.

У коментарі спостерігачам ОПОРИ Віктор Марченко виклав своє бачення подій в комісії: «Є люди, які чимось невдоволені, вони прийшли висловити свою громадянську позицію, вони її висловлюють. Я що можу протистояти цьому? Чи ви хочете, щоб тут зараз була бойня, протистояння лобами? Мені це не треба». Він додав: «Я не хотів сюди йти. Мені подзвонили з ЦВК сказали, що ти маєш бути на засіданні, провести засідання». Присутність у складі комісії Віктор Марченко пояснив так: «Мене попросили закрити, як кажуть, дірку. Тому що не було в них кандидатів».

Коли Віктор Марченко залишив залу, засідання комісії поновилось, але присутніх виявилося менше, ніж необхідно - 17 осіб. Тому члени комісії проголосували за оголошення перерви до 22 лютого 18:00.

Поки тривали події в Дніпрі, кандидат у Президенти України Сергій Каплін на своїй Facebook-сторінці оприлюднив фото подання про заміну члена комісії Віктора Марченка на Костянтина Аксютіна.

Додамо, Віктор Марченко став головою комісії внаслідок заміни попередньої голови Аліни Чуб, за поданням кандидата на пост Президента України Сергія Капліна, яка 19 лютого відмовилася виконувати свої повноваження. Через відсутність необхідної кількості членів комісії засідання перенесли на 20 лютого.

Спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що на засіданні 20 лютого новопризначений голова комісії Віктор Марченко, намагаючись організувати роботу комісії, тиснув та погрожував кримінальною відповідальністю членам комісії, які не з’явились на засідання. Проте, після години очікування на засіданні було зареєстровано 22 члени комісії, що недостатньо для офіційного набуття повноважень комісією.

Нагадаємо, відповідно до частини 9 статті 30 Закону України «Про вибори Президента України» «рішення про дострокове припинення повноважень або заміну голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії приймається одночасно з рішенням про призначення нового члена комісії на посаду голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії від того ж суб’єкта подання».

Частина 1 статті 157 Кримінального кодексу України «Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача» прямо говорить «перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)