Окружні виборчі комісії на виборчих округах № 135 та № 138 не набули повноважень, оскільки присягу склали менше як дві третини її членів із затвердженого складу.  Обидва факти зафіксували спостерігачі ОПОРИ.

Так, 19 лютого окружна виборча комісія округу № 135 проводила своє перше засідання, на якому, згідно з озвученою під час засідання інформацією, були присутні 24 члени. Водночас склад комісії був затверджений із 37 членів. Всі присутні під час першого засідання члени комісії склали присягу.

«Згідно з ч. 2 ст. 26 Закону «Про вибори Президента», повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її складу, визначеного при її утворенні, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення і скликається її головою. Таким чином, комісія не набула повноважень, для чого під час першого засідання прийняти присягу повинні були щонайменше 25 членів комісії. Враховуючи те, що кворум був сумнівним, комісія, ймовірно, не набула повноважень, жодних рішень комісія також не мала права приймати», - вважає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Окрім складання присяги, цього ж дня окружна виборча комісія розглянула питання порядку денного: щодо розподілу обов'язків членів ОВК, визначення членів ОВК, які будуть виконувати свої повноваження на платній основі, щодо забезпечення приміщення ОВК обладнанням, а також щодо графіку чергувань на лютий.

Ще одна окружна виборча комісія Одеської області також, ймовірно, не набула повноважень. Це ОВК виборчого округу № 138, яка зібралась для проведення засідання 20 лютого. На засіданні були присутні 20 з 36 членів комісії із затвердженого складу. Після прийняття присяги 20 членами комісія закрила засідання.

«Для набуття повноважень зазначеною комісією під час першого засідання прийняти присягу повинні були не менше, ніж 24 її членів із затвердженого складу».  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)