20 лютого експерти Громадянської мережі ОПОРА провели 2 тренінги для понад 50 працівників Національної поліції у Львівській області на тему  «Ефективна поліція —  забезпечення законності виборчого процесу».

З допомогою тренерів правоохоронці розглянули основні етапи виборчого циклу,  права та обов’язки суб'єктів виборчого процесу. Відтак, працівники поліції проговорили основні види правопорушень, пов'язаних із виборами, та як вони мають реагувати на них. Зокрема, йшлося про реальні приклади розповсюджених правопорушень під час передвиборчої кампанії та в день голосування.

Тренер зауважив: «Порушення, з яким, певно, найчастіше зустрічатимуться поліцейські —  це підкуп виборців. І його, якраз найскладніше якісно задокументувати. Основними доказами тут будуть свідчення самих виборців, які фотографували бюлетень або іншим чином мали підтвердити, що віддали голос за того, за кого їх просили. Поліцейські та слідчі, якщо зафіксували подібний факт, повинні розпитати якомога детальніше, яким чином була побудована схема і знайти  «ниточки»  до людей, котрі організовували підкуп».

Працюючи у групах, учасники та учасниці тренінгу детально розглянули, як мають діяти поліцейські, коли фіксують спроби підкупу виборців, порушення вимог до ведення агітації, неправомірні дії членів дільничних виборчих комісій та інші правопорушення.


«Ми дізнались багато нового, зокрема про перебіг виборчого процесу та головних його суб'єктів. Це було дуже корисно. Також на тренінгу ми познайомилися з представниками ОПОРИ, з якими в подальшому будемо  співпрацювати» — розповіла учасниця тренінгу, старша слідча Галина Дацко.

Нагадаємо, 21 січня Громадянська мережа ОПОРА розпочала серію одноденних тренінгів для поліції на тему «Правопорушення під час виборчих процесів: способи фіксації та форми відповідальності».

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.