Спостерігачі ОПОРИ зафіксували у місті Нова Каховка на Херсонщині зовнішню рекламу кандидата в Президенти Олександра Вілкула («Опозиційний блок»), залиту червоною фарбою.

20 лютого в різних районах міста Нова Каховка спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував пошкоджену зовнішню рекламу кандидата в Президенти від «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула.

На чотирьох білбордах обличчя кандидата було заляпано червоною фарбою, а білборд з рекламою самої партії розірваний.

У Новокаховському відділі поліції повідомили, що звернень по даному факту вони не отримували. Спостерігач ОПОРИ написав заяву щодо виявлених фактів псування виборчої агітації, яка була зареєстрована під №1496 в журналі єдиного обліку. 

«Наразі поліція встановлює особу правопорушника та проводить перевірку для надання правової оцінки даної події», - повідомили у відділі комунікації поліції Херсонської області.

Це вже не перший випадок псування політичної реклами на Херсонщині.  18 лютого у місті Каховка Херсонської області був затриманий чоловік, який розмальовував чорною фарбою білборд кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко. А 13 лютого спостерігачі ОПОРИ зафіксували в центрі міста обірваний білборд кандидата в Президенти Олександра Вілкула («Опозиційний блок»), помальований білборд «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», а також сітілайти з рекламою Євгена Мураєва (партія «НАШІ») та «Опозиційного блоку», де скло було розбито, а агітаційна продукція розірвана.

Як прокоментував радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, зазначені діяння щодо агітаційних матеріалів зареєстрованих кандидатів можуть мати ознаки складу злочину передбаченого ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднані з пошкодженням майна).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: