У Житомирській області після офіційного старту виборчої кампанії кандидати в Президенти розгорнули активну агітаційну діяльність. Візити в населені пункти, зустрічі з трудовими колективами, участь у форумах та різних зібраннях виборців. На вулицях збільшилась кількість агітації у формі білбордів, сітілайтів, наметів. Найпоширенішими зафіксованими порушеннями є агітація без вихідних даних.

Про це представники ОПОРИ розповіли 20 лютого під час прес-конференції «Екватор виборчої кампанії: головні тенденції, активності кандидатів та порушення».

Станом на 19 лютого Житомирщину відвідав Анатолій Гриценко, Руслан Кошулинський, Олег Ляшко, Валентин Наливайченко. Протягом січня в область приїздили Олег Ляшко, Петро Порошенко, Андрій Садовий та Руслан Кошулинський. У грудні з візитами були троє політиків, а у листопаді – дев’ять потенційних кандидатів у Президенти побували у регіоні. 

Як зазначив координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області:

«У першій половині січня спостерігалася досить низька активність кандидатів у регіоні. Однак, після офіційної реєстрації відразу ж активізувався ряд кандидатів які або вже відвідали область або анонсували про то у найближчі тижні. Цікаво, що окрім обласного центру збільшилася кількість відвідин райцентрів. До виборів залишається не так і багато часу, тому варто очікувати певного сплеску активності і самих кандидатів і їх представників на місцях».

Кандидати прямо або ж через помічників, керівників обласних осередків партій роздають виборцям подарунки, послуги, премії керівникам установ, влаштовують безкоштовні концерти.

«Наші спостерігачі регулярно фіксують випадки благодійності, як місцевих депутатів так і депутатів Верховної Ради. Це може відбуватися як під прикриттям благодійних фондів чи громадських організацій, так і безпосередньо від імені того чи іншого політика. Часто така «благодійність» напряму пов’язана з бажанням через матеріальні цінності чи послуги заохотити виборців віддати свій голос за того чи іншого кандидата, хоча, в обов’язки жодного депутата жодного рівня не входить ані роздача чогось ані надання якихось послуг. На жаль, нинішні виборці в більші мірі зацікавлені саме у подібній благодійності аніж якісній і системній роботі у відповідних радах чи інших державних органах», – розповів представник ОПОРИ.

Ще однією тенденцією цього виборчого процесу є збір інформації через телефонні опитування.

«На сьогодні ми фіксували мінімум 2 політичні сили, які займалися збором інформації, яка може містити ознаки персональної в інтересах своєї передвиборчої роботи. Це ж буде третя партійна структура, яка то ймовірно проводить. Також, цікаво, що на місцях партійці стверджують, що не мають до цього жодного відношення. Це може означати, що або ініціатива йде від центрального штабу, або ж хтось не до кінця чесний», – наголосив координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області.

Також координатор зауважив, що серед зафіксованих порушень найбільше – агітація без вихідних даних.  Протягом січня-лютого спостерігачі ОПОРИ зафіксували понад 60 випадків такої агітації та подали понад 20 заяв у поліцію.

«Протягом січня команда ОПОРИ фіксувала масові випадки агітації без вихідних даних, що потенційно може означати, що агітаційна кампанія фінансується не з виборчого фонду кандидата а з інших, «сірих» коштів. По всіх виявлених випадках нами зроблено фото та підготовлено відповідні заяви до поліції. Сподіваємося, правоохоронці доведуть справи до логічного кінця і відповідні порушники отримають адміністративні покарання. Зі свого боку ми закликаємо кандидатів та їх команди не маніпулювати і проводити кампанію у відповідності до чинного законодавства», – розповів представник ОПОРИ.

Заступник начальника ГУ Національної поліції у Житомирській області Артем Лисогор, розповів, що у поліції зафіксовано 39 фактів пов’язаних з порушенням виборчого законодавства.

«На теперішній час поліцією спільно з Громадянською організацією ОПОРА та громадянами нашого регіону було виявлено 39 фактів пов’язаних з можливим порушенням виборчого законодавства. За результатами розгляду 4 було внесено до Єдиного реєстру державних розслідувань, по 11 були складені адмінматеріали, щодо осіб, які розміщували не відповідно до законодавства і проводили агітацію, інші матеріали на теперішній час знаходяться на розгляді», –зазначив Артем Лисогор.

Також заступник начальника закликав громадян інформувати поліцію про порушення виборчого процесу.  

«Якщо є ситуації, що заходять по будинках, збирають анкетні дані, якщо є ситуації, в яких вас примушують, або вмовляють надати свої дані, а ви цьому заперечуєте, одразу звертайтесь до правоохоронних органів і ми будемо розбиратися з цією ситуацією. Ми зараз дуже багато інформації отримуємо звідусюди, а в першу чергу ми маємо її отримувати від громадян. І я ще раз звертаюсь до громадян – звертайтесь до поліції, будемо проводити перевірку за даним фактом, будемо встановлювати особи, які займаються даними заходами. Вони представляються активістами – активісти можуть ходити як ті, хто дійсно агітує і проводять заходи за кандидата, а може це бути і підставна подія, тобто представляються одним, збирають, робиться максимальний розголос, робиться наклеп на того чи іншого кандидата», – зазначив Артем Лисогор.

Артем Лисогор наголосив, що поліція є аполітичною і готова реагувати на будь-які порушення:

«Поліція є аполітичною, ми маємо чітке переконання, що ці вибори ми маємо забезпечити найбільш демократичними, які були за все існування нашої держави. Вжити всіх заходів для того, щоб у нас люди в першу чергу повірили в той вибір, який вони зробили і не допустити жодних порушень, жодним кандидатом без різниці чи це владний кандидат чи опозиційний кандидат. Поліція і Міністерство внутрішніх справ в цілому  зайняли позицію нейтралітету і спостереження, і рішучої діяльності, щодо будь яких порушень будь-яким кандидатом», –  додав Артем Лисогор.

Також під час прес-конференції представили громадську омбудсменку із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області.

Громадська омбудсменка здійснюватиме системний моніторинг та аналіз кримінальних проваджень, відкритих за фактом зловживань на виборах, а також триматиме на контролі кожну з резонансних та важливих справ і сприятиме їх розслідуванню в правовий спосіб.

Серед пріоритетів, як омбудсменки із захисту виборчих прав – подолання безкарності за виборчі злочини: «На мій запит, слідче управління повідомило статистику розслідування виборчих злочинів за 2012-2018 – лише 5 справ передано до суду. Інші провадження закриті за відсутності події чи складу злочину. Зважаючи на ситуацію із дотриманням виборчих прав та поширеність підкупу виборців, є підстави вважати: переважна більшість злочинів залишилися безкарними. Тому наше ключове завдання – покращити ситуацію з їх виявленням та розслідуванням», – зазначила представниця ОПОРИ.

Якщо вам потрібна консультація з виборчого законодавства, ви хочете взяти участь у просвітницьких заходах з виборчого законодавства чи надати інформацію про порушення виборчих прав, надсилайте листи на електронну адресу: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Facebook: https://www.facebook.com/opora.Zhytomyr/

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)