21 лютого представниця Громадянської мережі ОПОРА на Волині написала скаргу до керівництва Головного управління Держпродспоживслужби в регіоні з проханням визнати недобросовісною політичну рекламу із використанням державної символіки та зупинити її розповсюдження.

Скарга стосувалася кількох фактів, пов’язаних із проведенням агітації на користь двох кандидатів Юлії Тимошенко (ВО «Батьківщина») та Петра Порошенка (самовисування). Так, протягом лютого 2019 року в містах Луцьк, Нововолинськ,  Володимир-Волинський, Ковель, а також смт. Маневичі та Любешів ОПОРА виявляла агітаційні друковані буклети з політичною рекламою із зображенням зареєстрованого кандидата на пост президента Петра Порошенка. Матеріали, які зовні імітують паспорт громадянина України, містять зображення елементів Державного Герба України.

Згідно з вихідними даними замовником друку цього буклета є Громадська організація «Солідарність», установа, що здійснила друк – ТОВ «Друкарня прес арт», тираж 100 000 екз., відповідальний за друк – Воронков А. В.

Також у цих населених пунктах фіксували поширення друкованої продукції із наметів кандидатки Юлії Тимошенко. Брошури з написом на головній сторінці «Зниження ціни на газ у 2 рази – це реально! Новий курс України» та зображенням кандидатки також «ілюстрували» елементами державних символів – герба та прапора. Також вони містилися у брошурі на користь кандидатки із надписом «Новий Курс України. Нова стратегія миру та безпеки», а на календарі із зображенням кандидатки  розмістили герб.

Перший примірник брошури містить вихідні дані: «Установа, що здійснила друк – ТОВ «Будинок Друку «Аполлон». Тираж 20 000 шт., зам. 07-01/02.19. Особа, відповідальна за випуск: директор ТОВ «Будинок Друку «Аполлон» Ковтун М.В. Замовник – довірена особа кандидата на пост Президента України Тимошенко Юлії Володимирівни Матвійчук Володимир Макарович».

На другому примірнику  зазначаються такі відомості: «Установа, що здійснила друк – ТОВ «Український центр реклами та поліграфії». Тираж 100 000 шт., зам. 06/02.19. Особа, відповідальна за випуск: директор ТОВ «Український центр реклами та поліграфії» Гудименко С.В. Замовник – довірена особа кандидата на пост Президента України Тимошенко Юлії Володимирівни Матвійчук Володимир Макарович».

На календарі на 2019 рік із зображенням кандидатки містяться такі реквізити: «Замовник: Політична партія «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина», установа, що здійснила друк: ТОВ «Будинок Друку «Аполлон», тираж 200 000 шт. Особа відповідальна за випуск Олійник В.С.».

У зверненні до Держпродспоживслужби представники ОПОРИ просять визнати недобросовісною вищевказану політичну рекламу, зупинити її розповсюдження та вирішити питання про притягнення до відповідальності осіб, які порушили законодавство про рекламу та права споживачів реклами.

Нагадаємо, відповідно до абзацу 7 частини 1 статті 8  Закону України «Про рекламу» у рекламі забороняється: використовувати  або імітувати  зображення  Державного Герба України,  Державного Прапора України,  звучання Державного Гімну України, зображення державних символів інших держав та міжнародних організацій,  а також офіційні назви державних органів, органів місцевого самоврядування, крім випадків, передбачених законами України  у сфері інтелектуальної власності.

У частині 2 статті 27 цього ж Закону ідеться, що відповідальність за порушення законодавства про рекламу несуть рекламодавці, винні у замовленні розповсюдження реклами, забороненої законом; у недотриманні встановлених законом вимог щодо змісту реклами, а також виробники реклами, винні у порушенні прав третіх осіб при виготовленні реклами.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.