На Рівненщині перші засідання окружних виборчих комісій відбулися вчасно. Загалом, серед 178 членів окружних виборчих комісій були відсутні 49 осіб. Дев’ять членів ОВК проживають поза межами територіального виборчого округу. Три ОВК затвердили графіки роботи комісії і лише одна комісія, станом на 19 лютого, була технічно забезпечена.

19 лютого п’ять окружних виборчих комісій провели перші засідання у, відповідно, п’яти територіальних виборчих округів Рівненської області.

З числа керівного складу троє членів виборчих комісії були відсутні: голова комісії ТВК 153 Тарас Клочай, заступник голови ТВК 154 Олег Кочерба та заступник голови комісії ТВК 156 Володимир Правдзівий. Загалом, серед присутніх членів комісій були присутні:

  • ТВК 152 – 27 присутніх із 35;
  • ТВК 153 – 26 із 35;
  • ТВК 154 – 26 із 36;
  • ТВК 155 – 24 із 36;
  • ТВК 156 – 25 із 35.

Під час першого засідання усі присутні члени комісії склали присягу.

Дев’ять членів окружних виборчих комісій проживають за межами територіального виборчого округу: у ТВК 152 – один член комісії проживає у місті Києві, у ТВК 154 – чотири члена комісії проживають за межами округу (у місті Рівне та  Мелітополькому районі Запорізької області), у ТВК 155 – один член та у ТВК 156 – троє проживають у місті Києві.

Під час засідань, три окружні виборчі комісії (окрім округу 153 та 155) визначили та затвердили графік своєї роботи:

  • ТВК 152 - З понеділка до п’ятниці з 9.00 до 18.00 год. Перерва з 13.00 до 14.00 год. Субота – чергування. Неділя поки вихідний
  • ТВК 154 – З понеділка до п’ятниці з 8.00 до 18.00. Перерва з 13.00 до 14.00 год.  Наразі, у суботу та неділю поки чергувань не буде.
  • ТВК 156 – З 9.00 до 18.00 у будні дні (обідня перерва з 13.00 до 14.00). У вихідні та святкові дні - згідно графіку чергувань.

 Окрім присутніх членів комісій:

  • ТВК 153 – були спостерігачі ОБСЄ;
  • ТВК 154 – присутні журналісти/спостерігачі від ГО «Передові правові ініціативи»;
  • ТВК 155 – журналіст веб-порталу  polissya.org;
  • ТВК 156 - керівник апарату Сарненської РДА Василь Стельмах, начальник відділу ДРВ Сарненської РДА Руслан Марковець, начальниця відділу організаційної роботи та зв'язків з громадськістю Сарненської РДА Алла Ностер, кореспондент видання «Вибори в Україні і світі».

Адреси приміщень, наданих для окружних виборчих комісій співпадають з визначеними:

  • ТВК 152 - м. Рівне, вул. Шевченка, 45, (адміністративна будівля)
  • ТВК 153 - м. Рівне, вул. Соборна, 195, (адміністративне приміщення Рівненської районної державної адміністрації).
  • ТВК 154 - м. Дубно, вул. Д. Галицького, 17, (приміщення Дубенської районної державної адміністрації).
  • ТВК 155 - м. Дубровиця, вул. Воробинська, 16, (приміщення Дубровицької районної державної адміністрації).
  • ТВК 156 - м. Сарни, вул. Ковельська, 9 (Будинок дітей та молоді відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації).

Що стосується технічного забезпечення, то, станом на 19 січня, лише одна окружна виборча комісія ТВК 155 отримала все технічне забезпечення. Інші комісії повідомили, що мають отримати впродовж декількох днів.

Нагадаємо, що Центральною виборчою комісією визначено вимоги до приміщень окружних виборчих комісій:

  1. Окружні виборчі комісії забезпечуються приміщеннями, що складаються не менш як з трьох робочих кімнат, які розміщені в одній будівлі, відповідають встановленим санітарним нормам і технічним вимогам, забезпечені електропостачанням, обладнані засобами протипожежної безпеки.
  2. Кімната для проведення засідань комісії повинна мати площу не менше 80 кв. м, інші окремі кімнати - не менше 30 кв. м кожна.
  3. Приміщення окружних виборчих комісій з виборів Президента України повинні бути:
  • обладнані не менш як чотирма встановленими та підключеними телефонними лініями з окремими телефонними номерами та однією лінією доступу до мережі Інтернет;
  • придатні для розміщення в них обладнання (робочих столів, стільців, комп’ютерної та офісної техніки тощо) за встановленими нормами;
  • придатні для зберігання виборчих бюлетенів відповідно до вимог закону.

Конфліктів під час проведення засідання не було.

Відповідно до ч. 3 ст. 28 Закону України «Про вибори Президента України» перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення, а наступні - за необхідності.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.